vrijdag 17 november 2023

Komkommertijd met drankplanten

 

Hoi iedereen
Wat leuk dat je mijn blog leest! 

Het weer blijft hier somber, heel de dag door motregen met gemiddelde temperaturen van 5 à 6 graden. We hadden al 2 weken de zon nauwelijks gezien op Fur en toen ineens op woensdag kwam de zon door, helaas maar voor een paar uur maar de wereld zag er toch een stuk vrolijker uit 🌞

Een aantal weken geleden hadden we een mix van heideplantjes en margrieten gekocht. Bij het planten in de tuin brak er bij een margriet een stengel af en die had ik in het water gezet op de vensterbank om te kijken of er worteltjes aan zouden komen. Vervolgens was ik het helemaal vergeten 😯 maar kijk aan, er zijn worteltjes aangegroeid maar het bloemetje is verwelkt. Ik heb het in een potje geplant en hopelijk gaat het groeien. 



De radijs groeit nog steeds en ik heb gekeken of er ook radijsjes in de grond zitten 😅 en jawel, maar ik wacht nog even met oogsten...misschien worden ze nog groter.



De paprikaplanten zijn ondertussen al 60 cm hoog en zitten, zoals ik al eerder vertelde vol met bloemetjes. De bloemetjes vallen er iedere keer af dus ik let er niet meer zo op, eerlijk gezegd. En toen gaf ik ze water en zag ineens een paprika zitten. Het is nog een kleintje, 2,5 cm groot dus ik ben zo benieuwd of het uit gaat groeien tot een echte paprika 😀




Maar de knoflook is een mysterie (in ieder geval voor mij dan).
Er komt niets op bij mij en ik heb er veel geplant! Ik heb voorzichtig in de aarde gezocht naar een knoflookteen maar kan helemaal niets vinden 😦 Ze zijn verdwenen.....
Hoe kan dit? Ik geef het nog een week en dan ga ik toch echt een pot goed onderzoeken door de aarde er uit te halen en te zoeken of ik nog een teen tegen kom. Kan ik nog opnieuw knoflooktenen planten??
Ik had me erg verheugd op mijn eigen knoflookbollen volgend jaar 😣

Tijdens een wandeling met Lizzy zag ik een grote Lupine staan. De bermen staan op Salling ieder jaar vol met Lupines (tenminste ik denk dat het Lupines zijn) en dat vind ik zo mooi. Dus ik heb de peulen geplukt en ga proberen ze volgend jaar in de tuin te zaaien. 




Verder heb ik deze week niets gedaan in de tuin. Maar nu de feestdagen in aantocht zijn 🎅🎄🎇 leek het mijn leuk om eens wat planten op te zoeken die een alcoholische drank in hun naam hebben. Tja, je moet toch wat in komkommertijd 😂 Wisten jullie dat alcoholische dranken allemaal gemaakt worden van planten? De bekendste zijn natuurlijk graan voor het maken van bier en aardappelen voor vodka, druiven uiteraard voor wijn. Appels voor cider.....maar hoe zit het met planten met een drank in de naam?
Ik kwam de volgende planten tegen:

Jeneverbes - De jeneverbes (Juniperus communis) is een conifeer uit de cipresfamilie. Ik gebruik ze in de keuken bij het maken van rundstoofvlees. Je plet een paar bessen met een vork en mikt ze in de pan of slowcooker bij het vlees, samen met laurier, peper en zout. Het wordt veel gebruikt bij wildgerechten, maar dat eten wij nooit. Verder worden de bessen gebruikt om smaak te geven aan gin, jenever, aquavit en Bénédictine. Het is een van de weinige coniferen die van nature voorkomt in de Benelux. 


Likeurplant - De gele gentiaan (Gentiana lutea L.), ook wel genoemd "likeurplant voor de maag", komt oorspronkelijk uit de Alpen. Het is een bitterstofplant. De wortels van de gele gentiaan worden geoogst en gebruikt om kruidenlikeur/kruidenbitter van te maken. In 1799 kwam het al voor in geschriften als tinctuur. Het wordt gebruikt als eetlustopwekker en spijsverteringsbevorderend kruid. Het heeft ook een koortswerende werking. 


Sherry plant - Passiflora sherry is een rode passiflora. Een kruising van een Passieflora incarnata x p. miniata. De naam verwijst volgens mij niet naar sherry. Ik heb niets kunnen vinden maar misschien heeft het te maken met het engelse woord "cherry" omdat de kleur van de bloem kersenrood is 😉


Bierplant Hop - De Humulus Lupulus Nordbrau staat ook wel bekend als de snelgroeiende bierplant. Hop is een plant uit de hennepfamilie en wordt gebruikt als bewaarmiddel bij het brouwen van bier en om bieren op smaak te brengen. Het werkt eetlustopwekkend en verbeterd de spijsvertering. 




Bay Rum boom - Pimenta racemosa is een soort uit de Mirtefamilie. De soort komt voor in het Caraibische gebied en Venezuela. De boom kan 4 tot 12 meter hoog worden, met witte bloemen en zwarte vruchtjes. Uit de bladeren wordt olie gewonnen, dit wordt gebruikt als belangrijk bestandsdeel bij het maken van Bay Rum. Een aftershave die ook gebruikt kan worden als eau de cologne. Het heeft niets te maken met de alcoholische drank Rum 😆


Cognacplant - Ammannia senegalensis. Deze plant komt voor in Afrika en is een aquariumplant. Het is familie van de kattenstaartachtigen. De bladeren hebben de kleur van cognac, vandaar de naam. 




Nou, dit was het weer voor deze week. Ik hoop dat jullie mijn komkommertijdweetjes leuk vonden.
Tot volgende week 👋

Tomaten zaaien, onze paddenstoelenkweek en Vlaamse gaaien

Hoi iedereen Leuk dat je weer aanhaakt 😀. Hoe was het weer op Fur? Afgelopen zaterdag hadden we heerlijk weer maar op zondag was het heel d...