vrijdag 28 juni 2024

In geuren en kleuren



Hoi iedereen

Wat hebben wij heerlijk weer gehad deze week 🌞 Rond de 24 ℃ en op donderdag zelfs 27 ℃, hierna in de avond wat onweer en een lange regenbui. Nu hoef ik de moestuin in ieder geval geen water te geven 😅 De temperatuur is gezakt naar 20 ℃ en na het weekeind gaat het nog wat verder naar beneden helaas. In de laatste paar weken hadden we iedere keer in het weekeind regen, dus nu het eindelijk mooi weer was afgelopen weekeind zijn we op zondag lekker een dagje weg geweest naar Mariager. O.a. de Rozentuin bekeken en een rit gemaakt met een hele oude trein 🛲. 














In de Rozentuin heb ik 3 rozen uitgekozen die ik zelf heel graag in de tuin zou willen. Dit was nog niet zo makkelijk want er waren zoveel mooie rozen te bewonderen 😅 Deze heb ik gekozen:

Deense veredelaar ontvangt Gouden Roos voor Rosa ‘Friendship Forever’

Roses Forever van Veredelaar Rosa Esekelund, heeft de Gouden Roos ontvangen voor de ‘excellente veredeling’ van tuinroos ‘Friendship Forever’. De Deense veredelaar ontving de award uit handen van de World Federation of Rose Societies vanwege het vijftigjarig jubileum van deze organisatie.





De Rosa 'Kosmos', is een majestueuze creatie uit de Feerique collectie van de beroemde kweker Kordes. Deze roos pronkt met goed gevulde, gecupte bloemen van maar liefst 8 cm in doorsnee. De bloesems zijn een lust voor het oog met hun roomwitte tint en romantisch roomgeel hart. Niet te vergeten is de subtiele geur die de roos verspreidt, waarmee elk moment in de tuin of bij het boeket in huis specialer wordt.De kracht van de Rosa 'Kosmos' ligt in haar uitzonderlijke weerstand tegen ziekten. Deze eigenschap heeft ertoe geleid dat de roos in 2007 de prestigieuze ADR-prijs in ontvangst mocht nemen, een erkenning voor de allerbeste rozen. 


Eye of the tiger (Chewbulleye). Christopher Warner is een zeer succesvolle Engelse rozenveredelaar die vele internationale prijzen heeft gewonnen. Warner dankt zijn liefde voor rozen aan zijn vrouw Barbara, voor wie hij in 1963 de eerste rozen plantte in een kleine voortuin. Als leraar lichamelijke opvoeding wist hij aanvankelijk heel weinig van rozen. Nieuwsgierigheid veranderde echter in passie, en op 50-jarige leeftijd verliet Warner het onderwijs en wijdde zich aan het kweken van rozen.




Wat heb ik allemaal gedaan in de tuin?
Op zaterdag heb ik weer alle bonen, erwten en peulen voorgezaaid in de kas. Dit kun je tot eind augustus doen zodat je kunt blijven oogsten want de planten raken een keer uitgeput natuurlijk. Op donderdag komen er al een paar boven piepen 👍 


De zaailingen, die ik 3 juni gezaaid had zijn inmiddels groot genoeg om in de moestuin uitgeplant te worden. 









Op maandag heb ik opnieuw prei uitgeplant in de moestuin,














en op dinsdag heb ik de witlofplantjes uitgeplant. Ik heb de witte witlof in de moestuin uitgeplant en de rode witlof in een grote bak. 

Witlof
rode witlof
Ik heb van allebei nog plantjes over en laat die nog in de tray staan als reserve plantjes. En in de moestuin heb ik wel een tunnel over de witlofplantjes gezet want ik weet niet of de vogels dit lusten maar ik neem liever geen risico 😉.







Stoelendans met de grote plantenbakken
Doordat ik de Prei in de moestuin geplant had, kwam er een grote bak vrij en daarin heb ik de Andijvie uitgeplant. En we hebben de Nieuw-Zeelandse spinazie gegeten dus die bak kwam ook vrij en daarin heb ik nog een paar Paksoi plantjes gezet. Verder stond er nog een grote bak met Palmkool waar we al van gegeten hadden, maar.... de slakken hadden zich te goed gedaan aan het restant 🐌🐌. Ik heb alles eruit gehaald en er ook Paksoi ingezet. Over de Paksoi heb ik een stuk van een klamboe gedaan, zoals ik ook al eerder gedaan had bij een andere bak met Paksoi, want dit werkt heel goed tegen koolwitjes en koolvliegen👌IJzeren boogjes erin gezet, klamboe erover heen en een touw er strak omheen. Verder doe ik er nog koperdraad omheen tegen de slakken.












Zoals ik al zei, hebben we de Nieuw-Zeelandse spinazie deze week gegeten. Ik had het gestoofd en er een beetje Teriyaki woksaus doorheen gedaan. Heerlijk!!!! Ik ga het snel opnieuw zaaien 😀.

Nieuw-Zeelandse spinazie
Nieuw-Zeelandse Spinazie is geen familie van de spinazie, maar een plantje uit de IJskruid familie met driehoekige en dikke bladeren. Nieuw Zeelandse Spinazie lijkt qua groei dan ook totaal niet op spinazie, maar de bladtoppen van deze plant kunnen wel worden gegeten en bereid als spinazie. Het wordt ook wel rankende spinazie genoemd. De jonge plantjes groeien erg langzaam, maar naarmate het warmer wordt, wordt dit goed gemaakt. Omdat deze plant heel goed tegen warmte en droog weer kan, is het een uitstekende vervanging van spinazie in de zomermaanden. De jonge blaadjes, jonge steeltjes en de toppen van deze plant kunnen net als spinazie worden gegeten en bereid.


De Grote Leeuwenbekjes en Zomerasters groeien geweldig met dit warme weer. Er zitten alleen nog geen bloemen in de Zomerasters maar ze zijn al zeker 30 cm hoog. De Leeuwenbekjes hebben allemaal verschillende kleuren. Ik heb ze door heel de tuin geplant 😍
















Vorig jaar had ik in het najaar knoflooktenen in potten gepoot. Deze potten hebben heel de winter in de (koude) kas gestaan en zijn in maart naar buiten gegaan. Ook heb ik in de moestuin begin dit jaar knoflooktenen gepoot. Heel veel van deze knoflookstengels kregen aan het uiteinde een krul met een bolletje. Aangezien ik voor het eerst knoflook kweek wist ik niet wat dit was dus gelijk opgezocht op internet natuurlijk. 

Dit zijn bloeistengels en die moet je er zo snel mogelijk uitknippen (dit had ik niet gedaan 😳 maar inmiddels wel 😅). Deze bloeistengels vragen namelijk nogal wat energie van de planten en die energie kunnen ze beter in de knoflookbol steken. Wanneer je ze wel laat zitten zullen er uiteindelijk zachtroze bloemen uitkomen. (Niet alle knoflookrassen bloeien).
Ik heb ze afgeknipt en ze ruiken zooooo lekker! Heel fris, een beetje citroengeur met knoflook. Dus ik heb gelijk gegoogled of je daar nog iets mee kunt doen en jawel...in Korea schijnt het een delicatesse te zijn. Knip het bovenste stuk (de bloemknop) eraf, en de rest van de stengel kun je dan gewoon eten, het heeft een frisse, verse knoflooksmaak (fijngesneden lekker in roerbak, marinades, stoofgerechten, etc.). 

Het is dat ze naar knoflook ruiken maar anders zou ik ze zo in een vaas wegzetten 😆 ik vind het heel decoratief. Je kunt ze in het groentevak van de koelkast bewaren en als lente-ui gebruiken, inmaken of er pesto van maken. 








Op vrijdagmiddag (vandaag) heb ik opnieuw Nieuw-Zeelandse spinazie en Engelse spinazie (zuring) gezaaid want volgens de kalender van Maria Thun is het vandaag vanaf ca. 15.00 uur bladgewassen tijd. Ik volg deze kalender nog steeds bij alles wat ik zaai, ik heb geen idee of het verschil maakt maar wat mij wel opvalt: iedere keer wanneer ik iets zaai (volgens deze kalender) gaat daarna de zon schijnen 🌞.

In de moestuin staan de paarse bonen in bloei met... hoe kan het ook anders... paarse bloemetjes en aan de Gele Kinghorn planten groeien de gele bonen 😃 

Paarse bonen
Gele Kinghorn bonen














Ik word zo blij van mijn moestuin door alle bloemen die er in staan 🥀🌷🌹🌺🌻



Het is zo kleurrijk en de moestuin zit ook vol met vlinders, bijen, hommels en andere insecten 🦋🐞🪲🐝




En doordat Jason zoveel bomen heeft weggehaald bloeien er nu ook heel andere bloemen achter in de tuin zoals het Prachtklokje en de Puntwederik

Prachtklokje
Puntwederik













Zo, dit was het weer voor deze week. Fijn weekeind iedereen en tot volgende week 👋


Tomaten zaaien, onze paddenstoelenkweek en Vlaamse gaaien

Hoi iedereen Leuk dat je weer aanhaakt 😀. Hoe was het weer op Fur? Afgelopen zaterdag hadden we heerlijk weer maar op zondag was het heel d...