vrijdag 9 februari 2024

Voorzaaien, zaaigrond en aardperen

Hoi iedereen

De winter is weer terug! We hebben deze week sneeuw en nachtvorst gehad ❄. Maar tussendoor prachtige blauwe lucht. En het blijft, volgens de weerberichten nog zeker een week winterweer. 

donderdag
donderdag














Ik kijk iedere week naar de vlog van Ini's Moestuin. En in haar vlog had ze het over zaailinten. Ik wist helemaal niet wat dit waren 😊.  Op de website van Wikipedia staat: 

Een zaailint is een lint van stof of biologisch afbreekbaar kunststof waarin zaden op regelmatige afstand van elkaar zijn opgenomen. Sommige zaden worden hierin geleverd. In een zaailint liggen de zaden al op juiste afstanden van elkaar, de gebruikte afstand is afhankelijk van het soort zaad.

Het enige wat je hoeft te doen, is het lint in de tuin uitrollen en bedekken met een dun laagje aarde van ongeveer 1 cm. Voldoende water geven en klaar ben je. Nu ga ik veel verschillende planten door elkaar zetten, dus is voor mij niet heel nuttig, maar voor bijvoorbeeld worteltjes is het wel makkelijk. Hoef je ze ook niet uit te dunnen naderhand 🌱🌱🌱🌱. Je kunt deze linten heel makkelijk zelf maken met maar een paar spullen. Als je dit leuk vindt kun je de vlog van Ineke bekijken. Hierin legt ze uit hoe je dit doet: Ini's Moestuin 173

Deze week heb ik tomaten, paprika's, pepers en honingmeloen binnen in huis voorgezaaid en uien wilde ik in de kas voorzaaien. De tomaten op donderdag en de uien op vrijdag omdat de kalender van Maria Thun dit aangeeft als goeie dagen hiervoor 😉 Helaas is het erg koud en vandaag (vrijdag) staat er een harde ijskoude wind bij. In de kas is het nu 2 graden. Ik heb de helft van de uien voorgezaaid maar in de logeerkamer gezet, in plaats van in de kas. Nu maar hopen dat ze niet te hard gaan ondanks dat de verwarming daar niet aan staat🤞Ik heb op de zaaikalender gekeken voor een goede dag over een paar weken en dan zaai ik de rest voor in de kas. 

Ik heb getwijfeld of ik zaaigrond zou gebruiken. Zaaigrond is best duur, zeker als je nagaat dat dit grond is met weinig voedingsstoffen. Bij het zaaien is het belangrijk dat de grond niet te rijk is. Bevat de grond te veel voeding, dan ontstaan er lange slungelige planten die geen goede basis hebben voor de rest van het seizoen. De grond moet luchtig zijn, en fijn en drainerend zijn. Wanneer je potgrond gebruikt om in te zaaien wordt geadviseerd om dit te mengen met zand en te zeven zodat het fijner van structuur wordt. De verhouding potgrond en zand staat op internet, met uiteraard weer veel verschillende ideeën hierover 😅 Er mogen ook geen schimmels, ziektekiemen en beestjes in zitten. Nu heb ik pas een goeie tip gehoord. Wanneer je niet zo heel veel zaaigrond nodig hebt, kun je zelf een mengsel maken van potgrond, zand en wellicht nog iets anders, maak je eigen recept zou ik zeggen 😆 Daarna leg je dit op een bakplaat, het beste met bakpapier eronder. Besproei het met een beetje water. Zet de zaaigrond in de oven en nu verschillen de meningen.....sommigen zeggen 30 minuten op 120 graden. Of 130 graden. Ergens anders staat: niet minder dan 100 graden maar niet meer dan 150 graden. Alleen de 30 minuten is overal gelijk. Ik zou dan maar het gemiddelde pakken, dan zit je altijd goed denk ik. 
Hierna zouden er geen schimmels, beestjes en ziektekiemen meer in de grond moeten zitten. Ook eitjes van vliegjes en muggen gaan dood. Ik zaai een deel voor, binnen in huis en vaak krijg je dan vliegjes in huis ( ze noemen dit ook wel potgrondvliegjes), heel irritant, maar dat probleem heb je dan ook niet meer. Maar ga je voor gemak, dan koop je gewoon zaaigrond. Als het goed is, is dit vrij van onkruidzaden, slakkeneitjes en andere plagen. 

Donderdag
🍅🍅🍅
Ik heb de volgende tomaten binnen voorgezaaid: 
Orange queen, pingpongtomaten, cherry tomaten, San Marzano, Zebra tomaten en Mulatte Dwarf. De laatste kreeg ik gratis bij een bestelling. Ik ken ze niet en kan er ook maar weinig over vinden.

Ik heb alleen rode paprika gezaaid. Ik heb 2 paprikaplanten laten overwinteren binnen en die staan er nog goed bij, dus ik heb misschien wel vroeg paprika's 😀

De volgende pepers heb ik gezaaid: Padron Yellow (vulpepertje), Chili, Cayenne long slim en de regenboogpeper.

En ik heb honingmeloen gezaaid, Petit Gris de Rennes.

Vrijdag
Ik heb de volgende uien voorgezaaid: Ailsa Craig (dit worden enorme uien tot wel 1kg - 1,5kg per stuk!) en Rijnsburger 5 (een bewaarui). En die staan nu op de logeerkamer, hopelijk vergeet ik niet af en toe te kijken 😆

Uienzaad zaaien of uien poten??
Uien hebben veel tijd nodig om groot te worden dus als je in de volle grond zaait duurt het lang voor je goeie uien hebt en daarom is het handig om voor te zaaien want dan heb je een voorsprong. Uienbollen poten kan natuurlijk ook. Dan heb je ook een voorsprong want de ui hoeft niet eerst van een zaadje naar een bol te groeien. Ik zaai dit jaar en kijk hoe het gaat, bevalt het niet dan poot ik volgende jaar 😊

Aardperen
Nu iets heel anders. Ik had weer eens aardperen gekocht. In het deens zijn dit; jordkokker. Deze aardperen kom ik hier in elke supermarkt tegen. In Nederland zag ik ze nooit. Toen wij hier 5 jaar geleden kwamen wonen wist ik niet eens wat het waren. Zo viel het mij op dat hier veel "vergeten groenten" in de supermarkten ligt. En veel verschillende soorten bieten. Maar de aardperen zijn toch wel favoriet geworden bij mij en gelukkig vindt Jason ze ook lekker. 

Je schijnt aardperen heel makkelijk zelf te kunnen kweken. De plant mag op een schaduwrijke plek of in de halfschaduw staan. Regelmatig water geven en het beste is om ze in losse grond te planten. De planten doen het zo goed dat ze kunnen gaan woekeren, dus het advies is om ze te planten in een grote kuip. Ik heb ze besteld en ga het proberen. Nu nog een grote kuip scoren. Misschien een grote wasmand van de genbrug 😃?
⇦ Deze aardperen zijn voorgekookt en samen met een prei, voorgekookte aardappelschijfjes, hamblokjes, kruiden, kookroom en geraspte kaas de oven in gegaan.....hmmmmmm



Witlofbed
Op internet heb ik opgezocht wat er samen kan met witlof. Ik wil in het witlofbed uiteraard wat variatie volgens het systeem van schijnbare chaos 😉 Witlof gaat goed samen met: slaboon, stengelui, tomaat, venkel en alle grote kolen. Wat is een stengelui 😅 dat weet ik dan weer niet natuurlijk. Googlen...Het is geen prei, bosui of lenteui. Het zit tussen een prei en bosui in.....Het wordt ook grove bieslook genoemd. 
Oké, weer wat geleerd 👍

Om het makkelijker te maken straks in de moestuin en kas, ga ik alle plantensoorten een nummer geven. Dit nummer komt dan op de plantenlabels in de bak of grond. Dan hoef ik niet iedere keer heel de naam op te schrijven. Weer een tip van mijn zus 👍 Bij het voorzaaien gebruik ik deense vlaggetjes met de naam er op geschreven maar die zijn van papier. Niet echt handig in de kas of buiten.  

Ik heb dus nog genoeg te doen 😀

Dit was het voor deze week. Tot volgende week 👋

Tomaten zaaien, onze paddenstoelenkweek en Vlaamse gaaien

Hoi iedereen Leuk dat je weer aanhaakt 😀. Hoe was het weer op Fur? Afgelopen zaterdag hadden we heerlijk weer maar op zondag was het heel d...