vrijdag 20 september 2024

Herfstrapen en Tatsoi uitplanten, mulchen, een sterrenbeeld en zes soorten knoflook

Hoi iedereen

Wat gezellig dat je weer aanhaakt om mijn blog te lezen 😀!

Wat voor weer hadden we deze week op Fur?
Deze week hebben we na een frisse start lekker zomerweer gekregen met temperaturen rond de 21 ℃. Heerlijk weer om van alles te doen en Jason had nog veel vakantiedagen staan dus nam hij deze week vrij. We zijn op woensdag naar de dierentuin in Aalborg geweest en morgen gaan we een dagje naar Ebeltoft, nog lekker eventjes het vakantiegevoel vasthouden 😄. Maar we ontkomen er niet aan, het is echt herfst geworden. Je merkt het 's ochtends wanneer het mistig is en de temperatuur is 's nachts echt een stuk lager geworden. Maar van mij mag dit weer nog wel een tijdje aanhouden 😉, de winter moet nog maar even wegblijven hoor!

Wat gebeurt er allemaal in de moestuin?
Jason heeft voor mij de zonnebloemen weggehaald. De stelen ga ik volgend jaar gebruiken als staken en de bloemen heb ik weggelegd in de tuin voor de vogels. Ik had al eerder van één bloem het zaad bewaard dus de rest is voor de vogels. Er zaten nog een paar mooie bloemen in en die heb ik in de tuin gelegd als decoratie 😄.

Nog even genieten van 
de bloemen
De stelen ga ik gebruiken
als staken
Er staat nog één zonnebloem naast het terras met hele mooie bloemen erin dus die laten we nog even staan. 

De bloemen in de tuin 
gelegd voor de vogels











Deze week heb ik de Herfstrapen en Tatsoi in de moestuin uitgeplant. De Tatsoi heb ik tot het laatste toe beschermd tegen de koolwitjes 😅 maar in de afgelopen dagen heb ik geen koolwitjes meer gezien alleen Kleine Vosjes dus ik heb het erop gewaagd. Nu maar hopen dat de slakken wegblijven maar daar zie ik er ook steeds minder van dus🤞. De Veldsla was nog niet groot genoeg om uit te planten dus die heb ik verpot en staan op het terras. 

De herfstrapen
Tatsoi


Veldsla










De muntplanten in de moestuin zijn uitgegroeid tot enorme bossen en heb ik flink teruggesnoeid. De Smeerwortelplanten waren ook weer hele grote bossen geworden en daar heb ik twee derde van de bladeren afgeknipt. Een deel daarvan heb ik klein gemaakt en gebruikt als mulch bij de Aardperen. De rest heeft Jason samen met ander groenafval uit de moestuin voor mij door de versnipperaar gehaald. Hierna had ik een grote teil met mulch en heb dit gebruikt als voeding bij de Herfstrapen en Tatsoi zaailingen. Dit zijn gewassen die heel snel groeien en daarom ook veel voeding nodig hebben. 

Hier zie je nog
een beetje mulch
Ik heb foto's gemaakt na het mulchen maar dan zie je de plantjes haast niet meer door de mulch 😂. 

Zoek de plantjes...
Smeerwortel bij de
aardperen












De Snijbiet groeit ook goed en staat op het terras en de spinazie en Paksoi komen ook op. 

Snijbiet
Twee soorten spinazie en Paksoi











Ik heb twee keer bonen geoogst deze week, de tweede keer geen foto van gemaakt (vergeten 🤭). Ik had ook nog wat Venkel in de moestuin staan die ik geoogst heb maar ik vond de Venkel niet lekker meer. Te taai en vezelig maar gelukkig heb ik al veel eerder Venkel geoogst en in de diepvries gedaan 👍. In de kas een paar keer tomaten geoogst en twee gele pepers en een snackkomkommer 😃.

Paarse, gele en groene bonen

Pronkbonen













Hoe gaat het in onze boomgaard 🍎🍏🍐
Het grootste gedeelte van de appels gaat naar Jonas, samen met alle andere "gedoneerde" appels op Fur om er appelcider van te maken. Maar omdat Jonas en zijn gezin midden in de verhuis naar Fur zitten (jawel, ze verhuizen van Kopenhagen naar ons mooie eilandje) hebben we ze deze keer zelf naar de Cider-brouwerij op Fur gebracht. Het zijn nog niet alle appels, er zitten nog zeker twee grote volle emmers aan de bomen. 

En als dank kwam Jonas gisteren (donderdag) langs met DRIE flessen Appelcider 😆. Twee "normale" Fur United appelcider en één speciale. Deze speciale cider is gemaakt van appels die wranger zijn dus daar moet je wel van houden. Deze cider heeft de naam Cassiopeia gekregen naar het bekende sterrenbeeld (van 5 sterren) dat altijd makkelijk te vinden is 's nachts als je naar boven kijkt op Fur. Het is op Fur altijd pikkedonker, geen verlichting (lichtvervuiling), dus op heldere nachten zie je een prachtige sterrenhemel. 












En ik heb van de eerste peren 🍐🍐🍐 stoofpeertjes gemaakt. 
Lekker!






De moestuin wordt wel iedere week ietsjes leger maar er staat nog genoeg in 😅. Er staat ook nog maïs 🌽 in waarvan de kolven nog niet zo groot waren maar ik vraag me af of die nog groter gaan worden 🤔. De kievitsbonen laat ik hangen om ze te drogen en de peterselie is op verschillende plekken weer uitgegroeid tot een enorme bos. 

Peterselie
De prei groeit goed en het worden eindelijk wat dikkere stelen. Ik was vrij laat met de pronkbonen, stokslabonen en spekbonen maar ik heb al een aantal keren een handvol kunnen oogsten. Dit ga ik zeker volgend jaar weer doen maar dan in de volle grond. De Nieuw-Zeelandse spinazie vind ik erg langzaam groeien maar ze groeien wel. 

Prei
N-Z spinazie










De kerrieplant die ik gekocht had omdat de geur slakken weg zou houden is ook een grote bos geworden en ik moet zeggen dat ik inderdaad nog nooit slakken gezien heb in de buurt van deze plant maar ja wel op de bonen er naast 😂😅😆.....








Deze week is een deel van de knoflook 🧄🧄🧄 binnen gekomen die ik besteld had. 
Wij zijn gek op knoflook en het liefste stop ik overal knoflook doorheen. In soepen en sauzen, pasta- en rijstgerechten. Vroeger at ik door de week geen knoflook omdat ik mijn collega's graag mocht 😆 maar tegenwoordig kijken wij nergens meer naar. Het is heel gezond en wij vinden het ontzettend lekker. Het afgelopen jaar heb ik twee soorten knoflook geteeld en dit ging zo makkelijk (en ze zijn zo lekker) dat ik dit jaar veel meer soorten wil opkweken. 

Er zijn twee soorten knoflook namelijk hardneck en softneck. Het verschil tussen hardneck en softneck knoflook (van internet gehaald):

De softneck knoflook kom je het meest in de supermarkten tegen. Hij krijgt vaak veel teentjes per bol – tot wel 18. De schil is wit en dun, haast papierachtig. Deze soort knoflook kun je lang bewaren. Ook produceert hij zelden een bloemstengel. Softneck knoflook houdt niet zo van langdurige kou en is makkelijker te kweken in landen met een mild klimaat – of met genoeg bescherming in de winter. Je kunt er een mooie vlecht van maken na het oogsten. 

De hardneck knoflooksoorten hebben minder teentjes per bol – meestal 10 of minder. Ze zijn echter winterharder dan softnecks en dus erg geschikt voor een kouder klimaat. Ze zijn sterker van smaak dan de softneck. Vaak produceren ze een krullende bloemstengel die rechter wordt naarmate hij rijpt. Je kunt hem echter het beste verwijderen zodra hij verschijnt (en daarna lekker roerbakken!). De plant steekt zijn energie dan in het maken van een grotere bol. (Dit had ik niet gedaan en daarom bleven mijn bolletjes klein, leermomentje).

Nu weet ik ook gelijk waarom ik geen mooie vlecht kon maken van mijn geoogste knoflook. Een hardneck heeft geen soepele stengels en omdat deze winterhard zijn heb ik vorig jaar voor hardneck gekozen omdat het behoorlijk kan vriezen hier. Maar dit jaar ga ik voornamelijk voor softneck want ik wil een grote vlecht! 😂 Na het poten van de knoflook (ca. 5 cm diep) leg ik er een laag compost en stro op om ze te beschermen. En voor de zekerheid zal ik er ook een aantal in potten doen in de kas. Ik heb gekozen voor de volgende rassen:

Messidrome - Softneck, een witte en grote bol, mild en zoet van smaak.
Germidour - Softneck, violet gestreepte bollen, rijpt erg snel, sterke intense smaak, vroeg ras en grote opbrengst.
ThermidrômeSoftneck, een witte en grote bol, is goed koude bestendig (ondanks dat het een softneck is)
Cledor - Softneck, is een verbetering van het oude Franse ras 'Rose du var', witte bollen, met sterk geurende rozerode teentjes, een fijne smaak, is laat oogstbaar, en heeft een zeer goede bewaring (tot wel een jaar).
Sabagold - Softneck, erg geschikt om knoflook vlechten mee te maken, zeer goed bestand tegen ziektes, wit met lichte roze aderen, de tenen zijn geel beige. Rijpt vroeg, zoet en mild pittig.
Primor - Hardneck, roze witte bol, sterke smaak, een van de vroegste knoflooksoorten met een prachtige wit met paarse gemarmerde buitenkant.

En nu maar hopen dat de rest ook snel binnen komt zodat ik kan gaan beginnen met poten 😃.

In de moestuin zijn de Goudsbloemen en Korenbloemen uitgebloeid en de Oost-Indische kers bijna maar de Munt, Dropplant, Leeuwenbekjes en Afrikaantjes staan nog volop in bloei. Ook in de tuin staan nog veel Leeuwenbekjes te bloeien en op het terras nog wat Goudsbloemen. Dus...nog steeds kleur in de tuin 😍.

Leeuwenbekjes
Goudsbloemen







Dit was het weer voor deze week. Iedereen een fijn weekeind en tot volgende week 👋.



Tomaten zaaien, onze paddenstoelenkweek en Vlaamse gaaien

Hoi iedereen Leuk dat je weer aanhaakt 😀. Hoe was het weer op Fur? Afgelopen zaterdag hadden we heerlijk weer maar op zondag was het heel d...