vrijdag 12 april 2024

Wat je misschien niet wist over Erwtjes, Spinaziezuring en enge pompoen-zaailingen

Hoi iedereen,

Wat een lekker weer hebben wij gehad afgelopen weekeind 🌞🌤 16℃ en ook op maandag was het heerlijk! Daarna veel regen en wind gehad deze week maar de temperatuur bleef rond de 11℃ en 's nachts rond de 7℃ en als het zonnetjes af en toe doorkwam was het ook gelijk heerlijk buiten. 

Ik heb de koolrabi uitgeplant in de moestuin en alle spinazie, savooiekool en uien zijn vanuit de kas naar buiten verhuist. Die ga ik allemaal nog uitplanten in de moestuin. Er is ook veel verhuisd vanuit binnenshuis naar de kas o.a. alle Grote Leeuwenbekjes en Zomerasters. Wanneer de nachttemperatuur goed blijft kan er nog veel meer naar de kas maar ik wacht nog even af. Ze geven voor aankomend weekeind weer vrij lage nachttemperaturen af. 

Op dinsdagochtend heb ik Boerenkool voorgezaaid in de kas. Boerenkool kun je hier bijna niet krijgen dus het zou wel fijn zijn als ze opkomen 🤞Ik heb ook Nieuw-Zeelandse spinazie in de kas gezaaid. De meeste spinazie houdt niet van warmte maar deze soort wel. En ik heb Engelse spinazie oftewel Spinaziezuring voorgezaaid in de kas. 

Wat is Spinaziezuring?
Het heet officieel Rumex patientia en wordt ook Zevenjarige- of Doorlevende- en Engelse Spinazie genoemd. De jonge bladeren worden als bladgroente gegeten en hebben een zachtzure smaak. Ze worden bereid zoals spinazie of worden gebruikt in salades, omeletten en soepen.
Gevonden op internet:
Jane Grigson, een Engelse culinaire grootmeesteres, schrijft in haar onvolprezen Groentenkookboek o.a. dat een Franse tuinman nooit lang hoeft na te denken over wat altijd binnen handbereik moet zijn; Zuring!
Vanwege de verrassende smaak, die zij constateerde, nam zij direct die Franse gewoonte over: “Met Zuring-soep, Zuring-omelet, Zuring-saus (bij vis) of gekookte eieren met Zuring wordt zelfs een sobere maaltijd opeens iets bijzonders. En dat binnen een kwartier!”
Het is familie van Bloedzuring, Veldzuring en Zilverzuring. Ik ben benieuwd 😀💚

Verder heb ik bijna alle tomatenplanten in hun definitieve potten geplant. Vanaf half mei kunnen ze naar de kas verhuizen. En ik ben er wel achter dat het belangrijk is om reserveplantjes te hebben. Bij het verpotten knakte er een tomatenplant 😞 en hij was al zooo groot! Dus ik heb enkele tomatenrassen nog een keer voorgezaaid. 

Van de pompoenen was niet alles opgekomen dus die soorten heb ik opnieuw voorgezaaid. De Pompoen-zaailingen die wel opgekomen zijn, groeien heel erg hard, je zou er bang van worden 😲. Ik krijg gelijk een filmtitel in gedachten; in plaats van The Birds (Alfred Hitchcock), een titel als The Melon.....waarbij iedereen uiteindelijk verstrikt raakt in de pompoenplanten 😂. Was er niet ooit een Sciencefiction film, iets met peulen 🤔

Ik heb er een pen achter gelegd zodat je kunt zien hoe groot ze zijn. Deze zaailingen zijn 11 dagen oud!

Vorige week vertelde ik dat ik toch nog maar erwtjes had gekocht om te zaaien, maar dat ik niet precies wist wat ik gekocht had 😆. Tja, ik blijf een beginner. Ik heb me er in verdiept en het volgende geleerd:

Asperge-erwt (ook wel Vleugelerwt genoemd)
Deze erwt doet zijn naam geen eer aan want het is geen erwt en ook geen asperge 😂
Het is een groente, een sierplant en een potplant. Hij is heel makkelijk te kweken en valt onder de vergeten groenten. Voor een beroepstuinder is deze plant niet rendabel want de oogst is niet zo groot maar voor hobbyisten is het een hele leuke groente. Er zijn weinig problemen met ziektes en plagen en ze bloeien met vuurrode bloemen dus een aanwinst in je tuin of balkon/terras. Hij is niet vorstbestendig en houdt van warmte dus binnen opkweken. 
De peultjes moet je jong oogsten, bij 2,5 tot 3 cm. Ze hebben een amandelsmaak! Kook ze ongeveer 5 minuten of stoom de peultjes en doe er wat boter bij. 
Kiemtemperatuur 20℃

De peultjes lijken op
vleugeltjes









Suikererwt Norli (Stampeul)
Dit is een Sugar Snap, een vroeg soort. Het zijn zoete, groene, zachte peulen. Je kunt ze rauw of gekookt eten. Hij bloeit met heel veel witte bloemen en geeft een grote oogst. Voorzaaien binnen of onder glas voor een vroege oogst. De plant heeft geen ondersteuning nodig want het is een dwergplant. 
Pluk de peultjes als ze nog jong zijn en vervolgens kort koken of roerbakken. 
Kiemtemperatuur 15 - 18℃











Stamdoperwt Kelvedon Wonder
Ja zeker 😅 ik heb ook een doperwt uitgezocht, pffff gelukkig. Dit soort heeft bijna nooit last van ziektes of plagen. Ook heeft de plant geen ondersteuning nodig, maar voor het oogsten is het wel makkelijk als hij ondersteunt wordt en de peulen liggen dan ook niet op de grond. Voorzaaien kan al vanaf februari, niet te warm zetten anders ontkiemen ze niet. Het is een kreukzadig ras en een beetje vorstgevoelig met een zoete smaak. Niet te vroeg dus naar buiten. 
Kiemtemperatuur vanaf 5 ℃









Ik heb ze alle drie deze week voorgezaaid in de kas 😀

Van de 3 komkommerplantjes die opgekomen waren heb ik er nog maar 1tje over 🌱 Ik weet niet wat ik fout doe?? Ik heb ze opnieuw voorgezaaid.
De suikermais is goed opgekomen en is naar de kas verhuisd, van daar uit kunnen ze in mei uitgeplant worden in de moestuin.
 
Suikermais

De stamslaboon was heel snel opgekomen en heb ik ook verhuisd naar de kas en daar doen ze het heel goed. Ze worden uiteindelijk in de moestuin geplant maar ze houden niet van kou dus ik wacht nog even. De dropplant en rode zonnebloemen zijn binnen opgekomen en in de kas is de Palmkool en (eindelijk) de Snijbiet opgekomen. Wat niet opgekomen is (nog niet🤞) zijn de gele Kinghorn bonen.

Palmkool

Deze week heb ik ook radijs gezaaid in een grote bak. Deze bak staat buiten naast de kas en het is de bedoeling dat ik om de paar weken wat radijs zaai zodat we heel het seizoen radijs kunnen eten. Ik heb gekozen voor de Flamboyant 2, Cherry Belle en de French Breakfast 3.


French Breakfast 3









In de moestuin heb ik Pastinaak gezaaid. En ik heb alle sla-zaailingen verpot en die staan of hangen nu ook buiten. De rabarber-zaailingen heb ik nu ook buiten gezet en kan ik binnenkort bij de moestuin planten.   
                                                                   
aarbeienplantjes aan 
de ene kant
Lollo rossa sla
aan de andere kant











Door de hoge grondwaterstand (nog steeds) is onze vijver anderhalf keer groter dan normaal en op donderdag hoorde ik gak, gak, gak en er zwom een eendenpaartje in de vijver 🦆 Zo leuk! Ze zijn erg schuw dus helaas (nog) geen foto kunnen maken. 


Dit was het voor deze week. Allemaal fijn weekend en tot volgende week 👋

Tomaten zaaien, onze paddenstoelenkweek en Vlaamse gaaien

Hoi iedereen Leuk dat je weer aanhaakt 😀. Hoe was het weer op Fur? Afgelopen zaterdag hadden we heerlijk weer maar op zondag was het heel d...