Hoi iedereen
Gezellig dat je mijn blog leest 😀
Hoe is het weer hier? We blijven het hier koud hebben deze week. Het kwik komt amper boven de 15 ℃ uit en 's nachts duikt het onder de 10 ℃. Pas wanneer de zon doorkomt voel je dat het juni is want dan wordt het ineens heerlijk warm. Het regent af en toe en de luchtvochtigheid is hoog 🌦 Ik moet de kas dag en nacht goed open laten staan anders wordt het te vochtig en dat is heel slecht voor de tomatenplanten. Maar ik heb nog niet echt te klagen als ik hoor van mijn zus hoe het in Nederland is. Een enorme slakkenplaag en extreem vochtig en slecht weer (het heeft zelfs gehageld) is voor veel moestuinders teveel geweest en hebben hierdoor al niet veel meer over. Ook de gevreesde aardappelziekte phytophthora grijpt om zich heen en deze ziekte tast niet alleen aardappelen aan maar ook tomatenplanten. Deze schimmel kan door de wind kilometers ver gedragen worden 😯. Als het zo doorgaat wordt het "patatje met" volgend jaar heel duur in Nederland.
Maar nu iets positiefs! Toen ik courgette ging zaaien heb ik dit een aantal keren opnieuw moeten doen want de zaden wilden maar niet ontkiemen. Uiteindelijk heb ik drie planten overgehouden en kijk nu eens 😍:
![]() |
Ze hebben allemaal knoppen en eentje staat al open |
Hoe gaat het met het weren van de Houtduiven in de moestuin?
De Houtduiven hebben helaas heel veel schade aangericht in de moestuin 😫. Op de momenten dat het in de afgelopen week windstil was, zaten ze gewoon van alle kolen te eten ondanks de vele opgehangen cd's. Ze hadden zelfs nog een dinergast uitgenodigd want ze waren ineens met zijn drieën 🍽. Ik heb voorlopig een oude klamboe over de prinsessenboontjes gehangen en vogelnetten over de kolen die geen hoedjes hebben en de gekleurde plastic zakken terug opgehangen. En dat alles samen met de cd's is echt geen gezicht, het ziet er niet uit 😏 maar ze blijven nu in ieder geval weg.
![]() |
Alleen de dikste bladnerf blijft over |
![]() |
Die vinden ze niet lekker schijnbaar |
De duiven voer ik bij met vogelvoer in de hoop dat ze wegblijven uit de moestuin. Hier komen ook andere vogeltjes op af en het is zo schattig om te zien hoe mussen hun kleintje voeren met het zaad. die kleintjes pikken ook al in het gras maar toch geven de ouders ook zaadjes in het bekje. Verder natuurlijk vinkjes en tjiftjafjes. Ook hebben we een familie Geelgorzen in de tuin en die komen nu ook eten met hun kids, die zijn zo mooi! In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kun je vogels heel het jaar bijvoeren, dus niet alleen in de winter. Wat je het beste kunt geven is Meelwormen en 4-seizoenenvogelvoer. Wanneer het een paar dagen waait en regent zijn er namelijk gelijk minder insecten, dus kunnen ze het voer goed gebruiken.
![]() |
Geelgors |
De korrels om o.a. reeën en hazen te weren in de tuin zijn na al die regen niet meer te ruiken voor de dieren en dat zal ik binnenkort opnieuw moeten doen. Dat dit inderdaad zo is werd mij afgelopen maandagochtend duidelijk want terwijl ik om 7.00 uur beneden mijn eerste koffie ☕ naar binnen aan het werken was en Abel op het terras naar de vogeltjes zat te kijken (voor Lizzy 🐶 was het nog te vroeg dus die lag nog te slapen op de bank), renden er twee reeën voorbij het terras 🦌🦌 Een reebok en een ree. Abel 🐱 schrok zich een hoedje en verstopte zich snel achter een stoel. De reebok zat achter het vrouwtje aan en ze rende doodleuk twee rondes door de tuin heen. Na de tweede ronde werd het Abel te veel en sprintte hij naar de achterdeur en door het kattenluik naar binnen, zo hard dat het luik een tijd lang bleef narammelen. De reebok bleef bij de kruidentuin staan en keek naar mij (ik stond inmiddels bij de terrasdeur). Ik ben naar buiten gelopen en heb hem gevraagd wat ze aan het doen waren. Ik was op 2 meter afstand toen hij een hap nam van een appelboomtak 🌳en mij al kauwend brutaal bleef aankijken. Na nog een stap in zijn richting rende hij uiteindelijk naar de achterkant van de tuin (achter het tuinhuisje) en pas toen ik achter hem aan ging sprong hij over de houtwal naar de buren. Onze tuin grenst aan twee kanten aan buren maar dit zijn zomerhuizen dus vaak is het daar heel rustig en lopen er daarom ook regelmatig reeën in die tuinen rond. Het is dus duidelijk dat ik weer met korrels moet strooien maar ik zal deze keer wachten tot het windstil is 😅
Nadat ik achter de vraatzucht was gekomen van de Houtduiven heb ik gelijk afgelopen week tunnels besteld en ga er zelf ook nog een paar maken van ijzeren bogen en vogelnetten. De bestelde tunnels kwamen deze week al binnen en ik heb ze gelijk opgezet in de moestuin.
![]() |
Gekocht, ze zijn heel handig, haringen en bogen zitten erbij |
Ik hoop nog een paar spitskolen over te houden want die heb ik niet meer, maar ik heb nog heel veel Paksoi opgekweekt en die gaat straks de moestuin dan maar in en dan hopen dat die niet weer doorschiet.
Ik heb ze intussen buiten gezet want ze mogen niet te warm staan.
Ook heb ik weer wat Andijvie verpot. Dit doe ik iedere week met de zaailingen zodat ik Andijvie krijg die in verschillende stadia zijn van groei. Ze groeien harder wanneer ze in hun eigen potje staan en dan hoef ik ze niet allemaal tegelijkertijd te oogsten (hoop ik).
En weer wat sla verpot.
![]() |
Pluksla |
![]() |
Lollo rossa en rouge d'hiver |
Ik heb de gele sluimererwten (boterpeultjes) uitgeplant (onder een netje) in de moestuin, ze groeien zo hard!
![]() |
En zoals ik vorige week in mijn blog vertelde had ik alle bonen en erwten nog een keer gezaaid vorige week en die zijn bijna allemaal al opgekomen.
![]() |
Hoe gaat het in de kas?
De helft van mijn tomatenplanten heeft tomaatjes en ik vond de planten er niet meer zo vrolijk bijstaan en ze kregen vlekjes op de bladeren (nee, het is gelukkig geen aardappelziekte 😏). Ik heb gelijk alle tomatenplanten gesproeid met verdunde brandnetelgier want dit maakt de bladeren weerbaarder voor het geval dat het toch een schimmel is. Maar waarschijnlijk betekent het dat ze of te weinig voeding krijgen of het te koud hebben gehad. Het is afgelopen week een keer 6 graden geweest 's nachts. Maar om het zekere voor het onzekere te nemen wilde ik ze toch extra voeding geven. In Nederland gebruiken veel tomatenkwekers Kalium (Potas) maar dit kun je in Denemarken niet los krijgen. Hier stoppen ze alle voeding voor de planten in een vloeibare geconcentreerde vorm in een fles. En op de fles staat de verhouding van NPK, namelijk Natrium, Fosfor en Kalium, aangegeven met cijfers. Guyonne heeft mij een flesje van haar kasvoeding gegeven en daar zit veel Kalium in. Ik heb het gelijk verdund (altijd verdunnen!) aan de tomatenplanten gegeven en ik ben benieuwd hoe ze hier op gaan reageren. Maar wat ze ook nodig hebben is zon 🌞 denk ik 🤔.
Vorige keer had ik verteld dat een van de Tomatillo planten naar buiten verhuisd was en deze week viel mij op dat er na een week wel erg veel verschil in kleur is, wat betreft de bladeren....
De bloemen groeien gelukkig gewoon door ondanks het koude weer. Alleen de Goudsbloemen staan niet vaak open helaas, die willen eerst een zonnetje zien. Maar donderdag scheen heel de dag de zon....