Hoi iedereen
Hoe was het weer hier de afgelopen 2 weken?
Koud 🌨❄ met op sommige dagen donker en somber weer maar gelukkig ook veel zonnige dagen. Afgelopen zondag was het overdag -4 maar wel heel de dag een zonnetje 🌞, en dat bleef zo in de dagen erna. Op wat sneeuwbuien na hebben we verder geen neerslag gehad tot afgelopen nacht, toen regende het flink. Afgelopen week hadden we een paar nachten met -7℃ en toen ik Duifkruid wilde voorzaaien moest ik eerst mijn zaaigrond binnen ontdooien 😅. Maar het ziet er naar uit dat de nachtvorst voorlopig gedaan is hier met vooruitzichten van ca. 8℃ overdag en rond de 2℃ 's nachts.
"Duifkruid (Scabiosa columbaria) is een vaste plant uit de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeldzaam en zeer sterk in aantal afgenomen".
Nou dan is het helemaal leuk om ze te kweken toch? En hommels, vlinders, bijen en zweefvliegen zijn er gek op, nou ja, op de nectar dan natuurlijk 😀.
Duifkruid/Scabiosa |
Ik ben van alles aan het voorzaaien binnen maar helaas heb ik mijn Maria Thun datum gemist voor de aubergines en pepers en die gelegenheid doet zich pas 23 of 24 februari weer voor 🫢 zo dom, gewoon niet goed in mijn agenda gekeken. Nu zul je denken, ach dan kijk je daar toch niet naar maar ja ik wil toch graag het schema volgen. Maar ik doe nu maar gewoon een experimentje. Ik heb ze afgelopen zondag voorgezaaid (dit was eigenlijk een worteldag, dat wil zeggen alle gewassen waarvan je het deel eet dat onder de grond groeit) en ik zaai ze nog een keer op 24 februari 😆. Ik heb Spaanse pepers, rode paprika's, Habanero pepers en Golden egg aubergines voorgezaaid.
Wat betreft het biologisch dynamisch tuinieren (dus rekening houdend met de maan en de sterren) heeft Ineke van Ini's moestuin een hele mooie uitleg gegeven in haar laatste vlog. Mocht je interesse hebben kun je het hier zien:
Ook heb ik zondag bietjes voorgezaaid (daar was het dus wel een goede dag voor). Voor mij is dit de eerste keer en ik heb me dus flink ingelezen op internet.
"Bij rode bieten eet je de knollen die in de aarde groeien. Ze zijn het lekkerst als ze niet groter zijn dan een tennisbal. Bieten kun je rauw, gekookt, en geroosterd eten. Ze hebben een zoete, aardse smaak. Ze zijn in talloze gerechten te gebruiken, van de oer Hollandse haringsalade met bietjes tot de Russische borsjt soep. De kiemplantjes hebben een mooie kleur en kun je eten in een salade en als spruitgroente. Rode bieten zijn er in allerlei vormen en kleuren".
Ik heb gekozen voor langwerpige rode bieten "Forono" en voor een mix van ronde bieten in 4 kleuren.
![]() |
Forono rode bieten |
De rode biet 'Forono' is een medium laat ras dat langwerpige wortels produceert. Het levert een uitzonderlijk hoge opbrengst op die vers wordt gegeten of langdurig wordt bewaard. De cilindrische wortels zijn egaal en hebben een gladde schil. Bij de 4 kleuren mix is het gewoon afwachten welke kleur er op gaat komen 😅 en ik heb me laten vertellen dat de gele biet wat zoeter van smaak is dan de rode varianten.
Hoe moet je bietjes zaaien?
De bolletjes die in het zaadzakje zitten zijn eigenlijk kurkachtige vruchtjes. Daarin zitten 1 tot 4 zaadjes. Daardoor krijg je per ‘zaadje’ meestal meerdere plantjes. Men noemt dat een kluwen. Als je, na uitplanten in een grote pot of in de volle grond, meer dan 2 à 3 plantjes laat staan, zal je nauwelijks knolvorming krijgen, ze hebben dan te weinig ruimte. Je kunt de plantjes meer ruimte geven door ze uit elkaar te halen. Hiervoor maak je de aarde goed nat en dan haal je de plantjes voorzichtig uit elkaar. Elk plantje zet je met een tussenruimte van 7-10 cm in een pot of in de volle grond. Geef voldoende water zodat de plantjes aan kunnen slaan en zet ze in het zonnetje! De bietjes houden van een klein beetje compost.
Een leuk weetje; in de Randstad en omstreken worden bieten ook wel kroot of krootjes genoemd. Dit komt van het franse woord carotte, wat wortel betekent.
In oktober/november had ik tuinbonen Driemaal wit voorgezaaid in de kas en omdat een aantal planten de vorst niet heeft overleefd heb ik binnen nog wat tuinbonen voorgezaaid. Deze keer de Aquadulce tuinboon:
"Een echte vroege- of wintertuinboon. Wintertuinbonen zaai je in oktober-november en ze geven zeer vroeg in de zomer oogst, voordat de luizen ze in de gaten hebben! Normaal in het vroege voorjaar zaaien kan uiteraard ook, de oogst valt dan iets later. Ze geven een grote oogst van lange peulen met lichtgroene bonen".
Na een paar dagen kwamen ze al op!
![]() |
Aquadulce tuinbonen |
En verder heb ik Lathyrus/siererwt voorgezaaid binnen. Meestal als het over Lathyrus gaat, gaat het over Lathyrus odoratus, de lekker ruikende, eenjarige plukbloem.
"Lathyrus odoratus, oftewel siererwten, geurerwten of pronkerwten, zijn gemakkelijk te kweken en verkrijgbaar in ontzettend veel prachtige kleuren. Je kunt ze in potten of in de vollegrond kweken en ze in een klimconstructie leiden voor een prachtig beeld. Plant Lathyrus in de buurt van een zitplek, zodat je ze kunt ruiken als je in de tuin zit. Of pluk er een paar voor in de vaas – zelfs een kleine hoeveelheid kan een kamer vullen met geur".
Maar ze groeien erg hard 😯...
![]() |
Snijplank achter gezet, anders zag je ze niet |
Ik heb ze inmiddels maar iets kouder weggezet want het worden erg dunne, lange sprieten......nu kun je ze schijnbaar aftoppen en dat ga ik dan ook maar doen.
"Als de Lathyrus-planten zo'n 10 cm hoog zijn, kun je ze toppen. Zorg dat er zeker twee bladparen overblijven. Het idee hierbij is dat de plant dan meer zijscheuten ontwikkelt, en op die manier wat 'bossiger' groeit".
Mocht je je afvragen; wat is die gele vlinder in dat bakje??? Dat is een "geel kleefplaatje" tegen insecten. Er komen soms kleine vliegjes of andere kleine insecten uit de stekgrond en daar vang je ze gelijk mee 👍.
En verder is hier nog maar weinig te beleven. De wintermaanden zijn altijd heel stil op Fur, het is net of iedereen een winterslaap houdt. Ook op het Limfjord is het stil op een paar vissersboten na en er dobberen ganzen, eenden en soms zwanen langs de kust. Het water is hier namelijk niet zo zout, we zitten een heel eindje het Limfjord in en wanneer er dan een zwerm ganzen neerstrijkt hoor je urenlang; gak gak gak 🪿🪿🪿. En een paar weken geleden liep Jason met Lizzy op het strandje bij ons en zag hij boven het water twee zeearenden vliegen, nou dat is wel een heel bijzonder zicht! Ze doken steeds naar het water op dezelfde plek. Jason heeft altijd een verrekijkertje in zijn zak en toen hij keek zag hij dat ze op een gans aan het jagen waren. De gans dook iedere keer onder water bij een aanval en bleek een langere adem te hebben want de zeearenden dropen uiteindelijk af 😅. Hoe weet je nu of het een Zeearend of een Visarend is? Er zitten uiterlijk wel wat verschillen in en de zeearend kan veel groter worden maar in dit geval waren ze op een gans aan het jagen en een Visarend eet echt alleen maar vis 🦅...🐟
"Ondanks een regionale afname in Noord-Jutland, houdt de totale Deense populatie zeearenden stand met 149 broedparen die dit jaar 186 jongen hebben gekregen. Dat betekent dat er sinds 1995 in Denemarken minstens 2.073 jonge zeearenden zijn uitgevlogen".
Dit was het voor deze keer. Iedereen een fijn weekeind en tot de volgende keer 👋.