vrijdag 5 juli 2024

Wat je zaait zal je oogsten en ieder dopt zijn eigen boontjes

Hoi iedereen

Hoe is het weer hier op ons kleine eilandje?
Het wil hier maar niet echt zomer worden helaas. Deze week veel droge dagen maar dan was het of bewolkt of veel wind. Ook regendagen gehad. De temperatuur zit tussen de 15℃ en 19℃ in overdag en 's nachts rond de 12℃. Om het positief te bekijken kun je zeggen dat de temperatuur wel constant is (grote temperatuurwisselingen zijn niet goed voor planten) en ik hoef de moestuin geen water te geven 👍Ieder nadeel heeft zijn voordeel 😆.

Hoe gaat het in de kas?
De tomaten groeien heel hard ondanks dat het weer toch wel wat achterblijft wat betreft warmte en zonlicht. Je ziet nu de verschillen in de tomatenrassen, heel leuk om te zien. Van links naar rechts: Cherrytomaten, Mulatte Dwarf en San Marzano. 













Verder heb ik nog Zebra-, olijf-, kers-, struik- en pingpongtomaten. Helaas zijn er tijdens het verpotten zo vaak labeltjes verdwenen of in de pot gezakt dat het voor mij ook een grote verrassing wordt wat er allemaal uit gaat komen 😂😅 en er zijn bij twee tomatenplanten grote takken afgebroken, had ik in het water gezet en nadat ze geworteld hadden weer opnieuw geplant. Natuurlijk vergeten van welke planten ze afkwamen 😆. Volgend jaar ga ik de labeltjes aan de plant zelf doen, lijkt mij veel beter 🤔

Bij één van de rode paprikaplanten viel een nog groene paprika af, die heb ik in de vensterbank gelegd en hij werd helemaal rood 👍 inmiddels al gegeten. Ook hebben we onze eerste snack-komkommer geoogst. Ik had 'm helemaal niet zien hangen dus hij was behoorlijk groot geworden. Hij hing namelijk achter een groot blad. Komkommers moet je op tijd oogsten heb ik geleerd anders worden ze bitter. Ik dacht dat hij bitter zou zijn maar nee hoor, we hebben nog nooit zo'n lekkere komkommer gegeten. Heerlijk knapperig en absoluut niet bitter. 


Eerste tomaten geplukt 💚










In de kas staan ook twee Ananaskersplanten (Physalis peruviana). Ze hebben mij heel veel moeite gekost om op te kweken dus ik vind het ontzettend leuk dat er nu bloemetjes en dus ook vruchtjes in hangen 😀.

In de courgetteplanten zit nu één courgette, er zaten er meer in maar die werden geel en stierven af. Dit betekent dat ze niet bevrucht waren, ondanks dat ik regelmatig bijen en hommels in de kas zie. Ik ga nu proberen met een wattenstaafje de bloemen zelf te bevruchten, gelukkig zie je heel goed het verschil tussen mannetjes- en vrouwtjesbloemen 😅

Links mannelijke, rechts vrouwelijke bloem

De jungle-komkommers oftewel muismeloen hebben allemaal piepkleine bloemetjes....

muismeloen

De twee meloenplanten hebben talrijke bloemetjes maar verder gebeurd er maar bar weinig.... Ik heb geen idee wat het probleem is??

Honing meloen














Hoe gaat het in de moestuin?
Alles groeit goed behalve de Asperge-erwten. Die hebben misschien meer warmte nodig, dat zou kunnen. Ik heb verschillende bonen, peulen en erwten staan en ik wist niet dat de bloemetjes zo mooi waren 😍

Stamslaboon Kylian
Norli suikererwt (sugar snap)













Paarse bonen

Hier zie je de boontjes hangen













Deze week een pan bonen kunnen oogsten, ik laat gezouten water koken ( zout zorgt ervoor dat alle vitamines en mineralen in de bonen blijven, en het meeste zout spoel je er weer uit met het afgieten), mik ze allemaal bij elkaar in het kokende water en kook ze 6-8 minuten, daarna nog even stoven in wat boter en smullen maar 😋 Op de foto zitten de paarse boontjes er nog niet bij trouwens. 

Alleen maakte ik een foutje 🤭, ik was alle bonenplanten afgegaan en alle boontjes geplukt. Een halfuur later kwam ik in de moestuin en zag dat ik de paarse boontjes was vergeten, dus ook nog een paar geplukt en toen zag ik, dacht ik, nog een handvol sugar snaps hangen. Hoe kon ik die nou toch vergeten zijn?? Tijdens het eten kwamen we er al snel achter dat dit handjevol sugar snaps in werkelijkheid erwten waren 😂🫛🫛🫛dus tijdens het eten maar even gedopt...nu kun je denken; dat zie je toch!!! Nou een echte kenner waarschijnlijk wel maar ik vind de plantjes van de Kelvedon Wonder erwt en de Norli suikererwt heel veel op elkaar lijken 😊. Jason heeft mij hartelijk uitgelachen 😝


De nieuwe opgekweekte zaailingen van de bonen, peulen en erwten heb ik ook weer uitgeplant in de moestuin. Ik kon ze gewoon bij hun soortgenoten zetten want bij alle rekjes was nog plek genoeg. De gele sluimererwten groeien heel hard. De eerste foto is van tweeënhalve week geleden. De paarse sluimererwten heb ik deze week uitgeplant in het vak bij de rabarber. 

Gele sluimererwten
Na tweeënhalve week

Paarse sluimererwten












En omdat wij allebei de bonen zo lekker vinden heb ik nog wat bonen zaad gekocht. 
Pronkboon Celebration, Pronkboon Preisgewinner, Stokslaboon Blue Lake, Borlotti- of kievitsboon Flambo, Stokslaboon Neckargold en Stokspekboon Blauhilde. 

De eerste vier heb ik ongeveer 12 uur voorgeweekt en daarna in potjes met potgrond gedaan. De laatste twee doe ik volgende week. 
De flambo boon krijgt zacht lila bloemetjes, de Preisgewinner vuurrode bloemetjes, Celebration heeft roze bloemetjes, de Blue Lake weet ik niet zeker maar volgens mij witte bloemetjes, de Neckargold heeft geel-witte bloemen en de Blauhilde ook volgens internet, ondanks dat de plant paarse bonen heeft 🤔 Alle spek-, sla- en pronkbonen zijn heel geschikt om in te vriezen. Je kunt ze rauw of geblancheerd invriezen. Sperziebonen kun je beter gelijk vers uit de moestuin eten, zeggen veel moestuinders op internet.










In de moestuin heb ik geen plek meer om al deze bonen straks uit te planten dus ik heb bij Harold Nyborg (lekker goedkoop) drie grote langwerpige bakken gekocht (waarvan ik er al twee heb) en drie rekjes. Die bakken zijn ideaal, ik geloof dat het langwerpige cementkuipen zijn 🤔. Je boort er gewoon genoeg gaten in aan de onderkant zodat het overtollige water weg kan lopen en je hebt een grote plantenbak. Ik ga ze naast de moestuin zetten want daar hebben ze heel de dag zon.

Bij de maïs zag ik ineens iets zitten wat ik helemaal niet ken 👀 Ik dacht dat het een maïskolf was maar daar leek het toch ook niet echt op...

Gelijk maar gegoogled en wat ben ik toch een ei 🥚Dit is de mannelijke bloem in wording van de maïs. De vrouwelijke meeldraden groeien in de oksels van de plant en worden dan door de mannelijke graanachtige bloemen bevrucht en dat worden dan maïskolven 🌽 Ik had dit echt nog nooit gezien 🤣 Weer wat geleerd!




En verder heb ik mijn eerste Koolrabi kunnen oogsten en de eerste knoflookbollen. Zo leuk!!!!














Bij de pompoenplanten op de oude vuurplaats worden eindelijk de eerste pompoenen zichtbaar 😀


En we hebben de eerste aardbeien kunnen plukken 🍓🍓











Ik vertelde eerder in een van mijn posts al dat de vogeltjes in de tuin het haar van onze kat Abel verzamelen uit de kussens van de tuinbank en als ik hem borstel laat ik ook de plukken haar in de tuin liggen. Jason zag het uit een vogelhuisje puilen, hoe leuk is dat 😆



Jason heeft trouwens ook de deksels op de compostbakken aangepast met een soort vinyl. Dit vinyl lag in de afvalcontainer op zijn werk, dat is daar gewoon een goudmijntje voor Jason 😂. De deksels zijn nu zo stevig dat ze iedere stortbui aankunnen 👌

Dit was het weer voor deze week. Fijn weekeind iedereen en tot volgende week 👋




Tomaten zaaien, onze paddenstoelenkweek en Vlaamse gaaien

Hoi iedereen Leuk dat je weer aanhaakt 😀. Hoe was het weer op Fur? Afgelopen zaterdag hadden we heerlijk weer maar op zondag was het heel d...