Hoi iedereen
Welkom bij weer een nieuwe post 😀.
Het weer is opnieuw heel erg zonnig geweest deze week 🌞⛅. Op donderdag ging het 's middags waaien en werd het gevoelsmatig heel koud. De harde wind hield aan t/m vrijdag maar volgens de weerberichten wordt het in het weekeind weer warmer met op zondag en maandag kans op regen. Wij kunnen hier ondertussen wel een buitje gebruiken maar ik heb gehoord dat het in Nederland nog veel droger is dus hopelijk komt er daar ook wat regen aan 🤞🌧.
Door het mooie zonnige weer begint heel de natuur te ontwaken, we lopen wel achter bij jullie maar het gaat best snel nu.
Wat staat er al in bloei bij ons?
Aan de voorkant is de Ribes altijd het eerste en ik vind het een prachtige kleur! Ik weet niet hoe de foto overkomt maar de kleur komt het dichtste bij violet. In Jason's heidetuintje staan er een aantal heideplanten in bloei. Hij heeft verschillende soorten staan zodat er in het voorjaar, de zomer en de herfst altijd iets in bloei staat. Verder bloeien op verschillende plekken in de tuin de narcissen en één pruimenboom staat al in bloei, deze staat een beetje beschut achter in de tuin. Bij de appelbomen begint het ook allemaal groen te worden aan de takken.
![]() |
Ribes in de voortuin |
![]() |
Narcissen |
![]() |
Bloesem Pruimenboom |
![]() |
Pruimenboom |
![]() |
Appelboom |
Toen wij het huis kochten stonden er enkele tuinlampen in de tuin. Nu was de tuinlamp aan het begin van het paadje naar de achterkant van de tuin kapot, de glasbol was gebarsten. Onze buurman, Per had een oude tuinlamp liggen die hij niet meer gebruikte en wij mochten hem hebben 😍. Jason heeft gelijk de lamp afgelopen weekeind opgeschuurd, aangesloten en geverfd 👌👍....kijk nou hoe mooi!!!
![]() |
![]() |
Deze hoogte is ook veel beter, de vorige was ongeveer één meter hoog en wanneer wij het gras maaien met de zitgrasmaaier gebeurt het nogal eens dat er een kiezel omhoog gezwiept wordt en dan kan dat net tegen een tuinlamp aan zijn. Hier op Fur heeft iedereen heel veel kiezels en keien in de grond 🪨🪨🪨. Zo ben ik mijn achterruit van mijn auto ook al eens kwijtgeraakt doordat Jason er vlak achterlangs reed met de zitgrasmaaier tijdens de 1e maai-ronde van het jaar en toen hij er mee naar de garage op Fur reed was hij de 3e die dag bij wie dit gebeurt was. Het was duidelijk maai-weer en iedereen heeft hier een zitgrasmaaier en de garage deed goeie zaken dat weekeind 😂.
Zoals ik in mijn vorige post vertelde, hebben we een heleboel ruimte gekregen in de tuin door het weghalen van wat oude bomen. Nu zijn we afgelopen weekeind gaan brainstormen over wat we daar nu eens kunnen gaan zetten. We willen graag Jason's voedselbosje uitbreiden dus zijn we gaan zoeken op internet wat er allemaal in een voedselbos geplant kan worden en wat wij nog niet hebben. We zijn uitgekomen op de volgende struiken, bomen en planten:
Canadees Krentenboompje (Amelanchier canadensis)
De eetbare bessen verschijnen aan het einde van de zomer, zijn blauwzwart en berijpt. Ze smaken zoet en zijn sappig.
Ik had nog nooit gehoord van een krentenboompje maar toevallig had Bram in Zweden het er laatst ook over in zijn vlog en hij heeft dit boompje/ deze struik namelijk ook staan.
Krentenboompje |
Pawpaw (Asimina triloba) Ook wel genoemd: Prairibanaan of roomappel.
De vruchten smaken zeer exotisch naar een mix van mango, ananas en papaya.
Met zo'n exotische naam verwacht je toch niet dat dit kan groeien bij ons in Denemarken maar jawel, ze komen van nature voor in Canada, zijn winterhard en kunnen temperaturen aan tot -30°C.
Pawpaw boom |
Langstelige olijfwilg (Elaeagnus multiflora)
De zuurzoete vruchten worden vooral gebruikt voor jam of confituur maar kunnen ook vers gegeten worden als ze goed rijp zijn (juli-augustus).
Het is een groenblijvende struik die je ook als haag kunt gebruiken en we willen er meerdere kopen en ze voor de compostbakken zetten zodat die niet meer te zien zijn 👀.
Langstelige olijfwilg |
Japanse Dwergkwee (Chaenomeles japonica)
In het najaar geeft-ie mooie kleine oranjegele appelvormige vruchten, ongeveer de grootte van een pruim. Als ze rijp zijn, ruiken ze lekker naar citroen en rozen, en laten ze makkelijk los van de struik. Maar rauw zijn ze echt niet lekker. Ze zitten niet alleen bomvol vitamine C, maar ook met pectine, dus ideaal voor een kweepeerjam, siroop of kweepeergelei.
Japanse dwergkwee |
Kleine pimpernel (Sanguisorba minor)
De jonge blaadjes zijn eetbaar en smaken naar komkommer.
Kleine Pimpernel |
Lievevrouwebedstro (Galium odoratum of Asperula odorata)
Lieve-vrouwe-bedstro blaadjes en -bloemetjes zorgen voor frisse garneringen met een heerlijk zoet aroma. Van het heerlijk geurende, gedroogde blad kan een rustgevende thee worden gezet, die tevens prikkelbaarheid, neerslachtigheid en slapeloosheid bestrijdt. Lieve-vrouwe-bedstro wordt traditioneel ook gebruikt voor het aromatiseren van dranken, zoals ‘Mei-wijn’, maar ook Wodka en Champagne.
Hier had ik ook nog nooit van gehoord en eerlijk gezegd ook niet van Mei-wijn. Dat blijkt een aperitiefje te zijn op basis van witte wijn en lievevrouwebedstro dat koel geserveerd wordt met een schijfje sinaasappel🍸.
Lievevrouwebedstro |
Lievevrouwebedstro is een bodembedekker en de plantjes worden niet hoger dan ongeveer 20 à 25 cm.
Zo, dat is ons lijstje maar waar kunnen we deze planten halen???? Na wat speurwerk op internet kwamen we er al snel achter dat onze favoriete tuincentra niet al deze planten hebben. Maar Jespers Planteskole in Holstebro wel 😀👍.....alle planten op ons verlanglijstje zijn daar te krijgen. Je bestelt ze online en krijgt bericht wanneer ze op te halen zijn. Ik heb ze inmiddels besteld en nu afwachten wanneer we er om kunnen. Het is ongeveer 1 uur en een kwartier rijden vanaf Fur, dus dat is goed te doen.
Wat heb ik verder gedaan deze week?
Ik heb alle tomaten-zaailingen 🍅 van de 1e zaaironde verpot 😅, dat waren 46 zaailingen 😆 en over een paar weken kan ik de 2e zaaironde gaan verpotten. Daar zijn er inmiddels 32 van opgekomen.
En hoe ziet dit er binnen uit? Nou zo dus:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Er staan al 15 courgette-, komkommer- en pompoenplanten in de kas waar ik iedere dag rond 17.00 een 5x dubbelgevouwen vliesdoek overheen hang (dan keldert namelijk de temperatuur hier). En ondanks de -2℃ nachttemperatuur van afgelopen weekeind gaat dit gelukkig goed. Overdag zet ik heel veel planten (die binnenshuis staan) op het terras in de zon om ze alvast wat af te harden en afgelopen dinsdag heb ik deze planten ook in de kas gezet. Het zijn pompoenplanten en een paar komkommerplanten. Ik had weer zo'n zelfde constructie gemaakt met bogen zodat er ook vliesdoek overheen gehangen kan worden zonder de planten te beschadigen. Naast dik ijzerdraad gebruik ik ook flexibele elektriciteitsbuis en dit werkt heel goed.
En nu maar hopen dat dit geweldige zonnige weer aanhoudt want daardoor groeit alles super hard achter glas 🌞.
Op dinsdag heb ik ook nog wat gezaaid namelijk komkommer/augurken 🥒🥒 'Profi' F1. Deze zijn speciaal voor de inmaak. Het is een beetje verwarrend in het Deens want hier noemen ze iedere komkommer 'Agurk' wat lijkt op onze augurk en de naam komkommer kennen ze niet. Augurken zijn natuurlijk ook komkommers dus waarom wij er twee namen voor hebben snap ik ook niet. Een courgette is hier een 'Squash' en een pompoen een 'Græskar' maar dat terzijde, misschien nutteloze info 😂.
En ik heb Artisjokken gezaaid (hier heten ze Artiskok 😉). Het was hier de verkeerde dag voor want het was vruchtdag en geen bloemdag volgens de Maria Thun kalender maar ik heb het er op gewaagd anders moet ik nog één week wachten en ik ben bang dat ik dan te laat ben. Eigenlijk kun je ze beter al in februari voorzaaien binnen in huis maar ik kwam de zaadjes tegen en wil ze toch graag uitproberen. Niet zo zeer om ze te eten maar voor de bloemen. Jason en ik hebben vorig jaar voor het eerst Artisjokken gegeten en we vonden ze heel smakelijk, voornamelijk door de zelfgemaakte knoflooksaus 😅.
Een Artisjok is meerjarig en met wat bescherming (mulch en vliesdoek) ook winterhard. Dus mocht het dit jaar niet lukken met de bloemen dan heb ik ze volgend jaar zeker (als ze tenminste op willen komen). Ze trekken heel veel bijen en hommels aan en ik vind de bloemen prachtig.
![]() |
Artisjok bloem |
Op dinsdagavond heb ik alle bonen en erwten die ik dit jaar in de moestuin wil, heel de nacht laten weken in regenwater. Dan ontkiemen ze namelijk beter.
![]() |
Snijbonen 'Celebration' en 'Preisgewinner'
Stokbonen 'Blauhilde' en 'Neckargold' (zijn klimmers)
Stamslaboon 'Kylian' (sperziebonen) (blijven laag)
Sugarsnaps 'Norli'
Kapucijner 'Blauwschokker' (je kunt ze vers als groene erwten eten)
Sugarsnaps 'Ezetha's Krombek blauwschok'
Op woensdag heb ik ze allemaal gelegd (gezaaid) 😰. 70 potjes met 2 bonen of erwten per potje en 12 potjes met 1 snijboon (Snijbonen zijn namelijk erg groot van formaat). Alle potjes hebben een plekje in de kas gekregen en vanaf half mei plant ik ze in de moestuin uit.
Verder heb ik de Oost-Indische kers afgehard en overgeplant in twee lange bakken. Ze staan ook in de kas.
![]() |
Rood-oranje |
![]() |
Vuurrood |
Ik heb ook meloen voorgezaaid 🍈. Vorig jaar is dit helemaal mislukt en deden ze het echt niet goed maar ik probeer het toch nog een keer want ik had nog zaden over. Een paar weken geleden zijn er drie opgekomen en een vierde was te verlegen denk ik want die groeit niet verder. Ik ben heel benieuwd of het dit jaar beter gaat.
![]() |
Meloen plantjes |
En ik heb in de moestuin op de vakken waar in mei de pompoenen in geplant gaan worden nog een extra laag champost aangebracht 𐃌. Pompoenen willen graag veel voeding krijgen.
De rabarber is overal opgekomen, in de bakken en naast de moestuin.
![]() |
![]() |
De prei is inmiddels ook opgekomen 👍. En op donderdag heb ik het vliesdoek van het aardappelveldje gehaald in verband met de harde wind 🌬. Ik had geen zin om op vrijdag het vliesdoek halverwege het eiland te gaan zoeken 😅. De nachttemperaturen blijven de komende tijd rond de 6℃ dus dat is prima. En tot mijn verbazing (ik had het echt nog niet verwacht) piept er al aardappelloof boven de grond uit en ook zie ik al een aantal knoflookstengeltjes (die had ik langs de buitenrand gepoot). Mocht het de komende tijd toch nog gaan vriezen gooi ik het vliesdoek er weer overheen.
In de kas komen steeds meer bloemen in de sugarsnaps en tuinbonen die ik in het najaar in de kas had gezaaid.
![]() |
Sugarsnaps |
![]() |
Tuinbonen |
Het was weer een drukke moestuinweek, heerlijk 🤩...en tussendoor ook nog de kans gehad om eindelijk de Vlaamse gaaien in de tuin te fotograferen.