vrijdag 12 juli 2024

Sommige boontjes willen in de watten gelegd worden

Hoi iedereen

Wat een aparte zomer hebben we tot nu toe. Het begon in het voorjaar met prachtig weer in mei maar daarna was de zomer ver te zoeken met lage temperaturen in juni en nu in juli vooral heel onstuimig weer. Deze week een paar mooie dagen gehad maar ook hevig onweer en plensbuien. Wat welig tiert in onze tuin met dit vochtige weer zijn de kikkers, padden, salamanders, naaktslakken en muggen 🐸🐌🦟. Wanneer ik in de moestuin ga werken moet ik onderhand een imkerpak aantrekken 😏, twintig muggebulten is niets en ze prikken gewoon door mijn kleding heen. Maar deze week sprongen er allemaal minikikkertjes voor mij uit in de moestuin dus die eten hopelijk heel veel muggen op. Het gekke is dat ik altijd dacht dat kikkers alleen maar in en rond de vijver leven maar bij ons in de tuin zitten ze ook bij de regentonnen (waar ze overigens niet in kunnen), onder de rhododendron en dus ook in de moestuin. Padden en salamanders kom je in de tuin overal tegen waar het donker is. Als ik een grote plantenbak verplaats moet ik altijd uitkijken dat ik geen pad of salamander plet. 

Ik vertelde in mijn vorige post dat de Asperge-erwt helemaal niet zo goed groeit maar wat zie ik deze week? Prachtige rode bloemetjes in de plantjes.


En over mooie bloemen gesproken...in de rotsplantjes die als bodembedekker groeien in de zijtuin (bij de moestuin) zitten nu ook prachtige bloemetjes. 

Kaukasische muurpeper
ofwel Roze vetkruid
Sempervivum ofwel
huislook, donderblad of donderbaard

De knoppen voordat de 
bloemen opengaan














Jason heeft alle appelbomen gediefd dit weekeind. (Vruchtdunning, bekend als dieven, omvat het selectief verwijderen van een deel van de appels aan een appelboom). Simpel gezegd; je haalt de kleinste appels weg zodat de rest beter gaat groeien. En zoals het er nu naar uit ziet krijgen wij een hele mooie appeloogst 🍎🍏 Een deel gaat mee met Jonas, die maakt er appelcider van en van de rest maak ik appelmoes en appeltaart en vries dit in. 











Omdat er veel harde regenbuien voorspeld werden deze week heb ik op zondag alle planten en zaailingen die in de "Sla en Spinazie hoek" staan op het terras gezet. Daar staan ze overdekt en beschut en met dit weer zitten wij zelf toch niet op het terras 👍














Op maandag heb ik de nieuwe zaailingen van de stamslaboon Kylian en de Gele sluimererwten (20 juni voorgezaaid) in de moestuin uitgeplant bij hun soortgenoten. De rest moet nog even doorgroeien. Maar helaas is de gele Kinghorn weer niet opgekomen. Ik heb deze boon nu al zeker 6x voorgezaaid maar het blijft sukkelen, (volgens het zakje zijn de bonen nog tot 2025 te gebruiken). Ik heb er uiteindelijk 5 plantjes tot nu toe aan over gehouden en de gele bonen zijn zooooo lekker dat ik enorm baal dat het maar niet wil lukken om er meer te kweken 😆. Ik heb afgelopen maandag de bonen maar weer een keer op natte watten in een afgedekt bakje gelegd en vandaag (vrijdag) zijn er een aantal ontkiemd! 

Die Kinghorn bonen willen
gewoon in de watten 
gelegd worden 😂












Op dinsdag heb ik de stokspekboon Blauhilde en de stokslaboon Neckargold in trays voorgezaaid (voorgelegd?🤔). De andere pronkbonen, stokslaboon en kievitsboon die ik vorige week op 1 juli voorgezaaid had, zijn allemaal opgekomen 😀.

Vandaag (vrijdag) zijn de pronkbonen al zo hard gegroeid dat ik ze kan uitplanten. Nu maar hopen dat de Blauhilde en de Neckargold het ook zo goed gaan doen.

Dit was op maandag

Op 1 juli gelegd/gezaaid,
wat een wortels al!


 












De langwerpige bakken heb ik rond de moestuin gezet, aan de noordkant zodat ze geen zonlicht weg gaan nemen van de moestuin en in eentje heb ik nu de pronkboon Celebration en de pronkboon Preisgewinner uitgeplant. Ieder aan één kant van het rekje. Ook de Paarse sluimererwt Shiraz (van 20 juni) was al groot genoeg om weer uit te planten bij zijn makkers in het rabarberbed. Dit staat nu vol 😆 kan geen boon meer bij. 















Oh ja, even een foutje rechtzetten
Vorige week heb ik in mijn post een foutje gemaakt. Ik had geschreven dat ik koolrabi had geoogst maar dat was geen koolrabi maar het waren meirapen 😂. Het blijft moeilijk al die verschillende rapen en knollen 😅. En inmiddels heb ik alle meirapen geoogst. Ze stonden in twee vakken en in één vak heb ik op de vrijgekomen plek witlofplantjes geplant die ik nog over had. In het andere vak wilde ik eigenlijk de Paarse boerenkool uitplanten op die vrijgekomen plek maar er staan twee rijen uien naast en dit is geen goede combinatie samen 🤔 daar had ik eigenlijk de witlof dus moeten zetten. Jammer maar helaas, hieruit blijkt maar weer dat je heel goed na moet denken over wat je waar zet. En de witlof weer verplaatsen is denk ik geen optie. Witlof houdt er namelijk sowieso niet van om uitgeplant te worden....
Wat wel kan is Snijbiet en Veldsla en ik denk dat Nieuw-Zeelandse spinazie ook wel kan. 

Nieuw-Zeelandse
spinazie
Dit is namelijk geen spinazie maar familie van IJskruid en op internet heb ik gelezen dat de slakken hier niet van eten dus dit zou gelijk een mooie gelegenheid zijn om dit uit te proberen. De vorige keer had ik het namelijk gekweekt in een grote bak waar de slakken niet in konden komen. Ik heb het vorige week opnieuw voorgezaaid en het is al opgekomen. 
Nog even wachten tot ze groter zijn en dan kunnen ze in de moestuin. Maar wel met een netje erover tegen de duiven 😅




Ik weet niet of ik dit boekje al eens genoemd heb, maar Van zaaien tot oogsten van Hans van Eekelen is super makkelijk. Je zoekt een groente op en je leest gelijk veel info over dit gewas en ook gunstige en ongunstige buren in verband met combinatieteelt, alles in een oogopslag. Een geweldig zakboekje!

Wat heb ik deze week nog meer gedaan?
In de hangbakken heb ik nieuwe sla-zaailingen geplant en we hebben deze week heerlijk gegeten van de Mizuna sla en onze eerste grote tomaten. Er hing weer een stiekeme komkommer in de kas. Deze keer groeide de komkommer tussen het ijzeren plantenrekje en de muur in waardoor ik hem helemaal niet zag hangen en hij is dus plat omdat hij niet genoeg ruimte had 😂😂😂. Ik weet niet of het goed te zien is op de foto, het zijn vierkante schijfjes 😆 maar hij was lekker. En deze week zelfgebakken eierkoeken gegeten met eigen gekweekte aardbeien 🍓🍓🍓

Een vierkante
komkommer
Mizuna sla erbij

Deze keer met zelf 
gekweekte aardbeien









De eerste pepertjes hangen aan de plantjes en in de aubergineplanten zitten eindelijk bloemetjes.

Het zouden gele vulpepers
moeten zijn???
Aubergineplant
















In de moestuin heb ik van alle twee de verschillende Oost-indische kersplanten de zaden geraapt. Ze liggen onder de plant of ik schud even aan de plant en alles wat er uitvalt is rijp genoeg om te laten drogen. Je mag ze niet in de zon laten drogen maar uitspreiden op een donker droog plekje en wanneer ze helemaal ingedroogd zijn kun je ze het beste bewaren in een papieren zakje, zo donker mogelijk. Dit indrogen duurt ongeveer 2 weken bij de zaden van de O.I. kers. 

Ik had mijn Oost-indische kers al vroeg gezaaid dit jaar en daarom heb ik nu al zaden, maar meestal heb je die pas in de nazomer. 





En...er zijn kleine bloemkooltjes in de planten zichtbaar, zooo gaaf! En ik heb weer bonen en Palmkool kunnen oogsten. Er zitten heel veel paarse boontjes bij deze keer. 

Er zijn al bij 3 planten 
bloemkooltjes zichtbaar
Precies 250 gram

Palmkool













En wat is er verder nog gebeurd deze week? 
Onze Noorse overbuurman Øystein is er weer eens (deze familie heeft al meer dan 100 jaar een vakantiehuisje op Fur) en hij heeft besloten dat er een heleboel struiken en bomen weggehaald moeten worden van zijn perceel. Per (buurman), Søren (nog een buurman) en Jason helpen hem daarmee. Per heeft een grote hakselaar geleend van iemand en wat is er nu leuker dan grote takken in dat ding gooien en het er kleingemaakt uit zien komen 😂😆 een mannending denk ik 😅. Waarom vertel ik dit? Nou, Øystein heeft gezegd dat wij de grote berg houtsnippers en boomstammen mogen hebben. Per en Søren hebben er voor bedankt want die hebben zelf al genoeg hout maar wij kunnen nog wel hout gebruiken voor onze houtkachel 🔥 en ik kan die houtsnippers goed gebruiken als mulchlaag. Hoe fijn is dit!! 💚

Dit was het weer voor deze week. Iedereen een fijn weekeind en tot volgende week 👋


Tomaten zaaien, onze paddenstoelenkweek en Vlaamse gaaien

Hoi iedereen Leuk dat je weer aanhaakt 😀. Hoe was het weer op Fur? Afgelopen zaterdag hadden we heerlijk weer maar op zondag was het heel d...