vrijdag 10 oktober 2025

Hoog water en alles over Kimchi maken

Hoi iedereen 
Leuk dat je mijn blog leest ๐Ÿ˜.

Hoe was het weer hier op Fur?
Op vrijdag hadden we te maken met een storm die in Frederikshavn een windkracht gaf van 12 (er werden windstoten gemeten van 35 meter per seconde). Nu ligt Frederikshavn in het noorden van Jutland net onder Skagen en bij ons op Fur was de windkracht een stuk minder maar door deze storm, die ook op zaterdag nog veel wind gaf en in combinatie met vloedstand en heel veel regen ๐ŸŒง steeg het water in het Limfjord behoorlijk. Het water in het Limfjord wordt dan opgestuwd door de wind en door de hevige regenval nog verder verhoogd. Vanaf maandag kregen we rustig weer en vanaf dinsdag volop zon erbij. De temperaturen lagen overdag tussen de 12 en 15℃ en 's nachts rond de 8℃. Op donderdag was het bewolkt en miezerde het een beetje en vandaag (vrijdag) waait het behoorlijk ๐ŸŒฌ.

Op de linkerfoto hieronder zie je in de rode cirkel een bankje staan. Tot aan dit bankje heeft het water gestaan. Lizzy vindt het helemaal geweldig, door de hoge waterstand zijn er allemaal "lekkere" geurtjes te vinden op het strand. 
                                                                               
 













Wat heb ik deze week gedaan?
Niet zo heel veel. Ik heb een zeer pijnlijke schouder gehad vanaf vorige week donderdag en toen dat bijna over was had ik een blessure aan mijn rechterhand dus ik kon weinig ๐Ÿ˜Ÿ. In het weekeind was het slecht weer maar de dagen erna baalde ik wel dat ik niks kon doen buiten. Maar ook dat ging weer over en op woensdag ben ik creatief geweest met de zonnebloemen ๐ŸŒป. Ik heb met dun ijzerdraad de zonnebloemhoofden aan elkaar gemaakt en allemaal in onze "voederboom" gehangen voor de vogels. Lekker in het zonnetje, links zie je nog net een stukje van Abel zijn kopje op de foto, die kwam er gezellig bij liggen ๐Ÿ˜บ. Zo.. en nu kijken of ze de zonnebloempitten eruit halen. 
























Ik blijf in de kas tomaten oogsten ๐Ÿ˜‚, het houdt gewoon niet op. En binnen pepers. Van de groene tomaten (van de buitenplanten) die ik in de vensterbanken liet kleuren was ongeveer 2/3 deel mooi gekleurd en daar heb ik weer tomatensaus van gemaakt. De pepers zijn bij de rest in de vriezer gegaan. 

Dit is een 9 liter pan ๐Ÿ˜…
maar er blijft minder saus over
na het roerzeven
Habanero's en
regenboogpepertjes en 
het zijn nog niet de laatste














Verder ben ik begonnen aan de pompoenen. Ik heb deze week de Sweet Dumplings gebruikt om soep van te maken. Dat zijn de crรจmekleurige pompoenen met groene strepen. Dit zijn niet zulke grote pompoenen, ze passen in je hand en het was genoeg voor een pan soep waar wij 2x van kunnen eten. Ik heb het in de diepvries gepropt ๐Ÿ˜†. De rest van de kleintjes ligt nu buiten decoratief te zijn.....












Na het snijden van de pompoenen voelde ik helaas mijn hand weer behoorlijk opspelen dus de grote pompoenen heb ik nog maar even uitgesteld. Gelukkig kan dit ook want ze zijn lang houdbaar ๐Ÿ‘. Van de Sweet dumpling heb ik zaden apart gehouden en een nachtje laten weken in een bakje water zodat alle restjes pompoen er goed af gingen. Nu liggen ze te drogen en daarna doe ik ze in een papieren zakje en bewaar ik ze voor volgend jaar. 

Baby bear, Pink banana en 
Hakkaido
Zaden van de
Sweet dumpling













Met de zuurkool gaat het prima (denk ik ๐Ÿค”), die boert al een tijdje niet meer en de kerrie-zuurkool begint al naar zuurkool te ruiken. Het is nu 3 weken geleden dat ik de zuurkool gemaakt heb, dus dat duurt nog wel een paar weken voordat ik die kan gaan eten en/of wecken. Ik moet regelmatig het waterslot bijvullen maar de laatste tijd wel erg vaak. Misschien staat de pot te warm?

Ik vind het heel leuk om te doen en er zijn natuurlijk veel meer groenten die je kunt fermenteren naast kool. Mijn zus had het deze week over Kimchi. 

Wat is Kimchi?
Je zou kunnen zeggen dat Kimchi de Koreaanse zuurkool is. Het bestaat al meer dan 2500 jaar ๐Ÿ˜ฎ. Het is eigenlijk ontstaan uit de noodzaak om ook in de winter in het koude Korea genoeg vitamine C binnen te krijgen. Er bestaan meer dan honderd varianten van kimchi, maar in het algemeen wordt de variant met Chinese kool bedoeld. De Koreanen verwerken er ook vaak vis of garnalen in. Kimchi wordt als bijgerecht gegeten bij vlees of rijst maar kan ook heel goed in stoofschotels of soepen gebruikt worden. 

Op internet zijn er natuurlijk weer heel veel verschillende manieren te vinden waarop je Kimchi maakt๐Ÿ˜ณ.  Ik weet het nu al niet meer ๐Ÿ˜๐Ÿ˜•๐Ÿ˜Ÿ. Ik ben daarom filmpjes gaan kijken van Koreaanse vrouwen die het voordoen en ze spreken gelukkig Engels ๐Ÿ˜†.

Hoewel er meerdere manieren zijn om Kimchi te maken, is de basis bijna altijd hetzelfde. Je groenten naar keuze wordt eerst gepekeld, vervolgens uitgelekt en gespoeld en gekruid met een pasta die grotendeels bestaat uit rode chilivlokken, gember, ui, knoflook, suiker, vissaus en rijstmeel. En hierbij kan nog van alles toegevoegd worden. Hierna wordt het luchtdicht verpakt en in de koelkast gezet om te fermenteren. 
Dus je vult de pot niet aan met pekelwater of water zoals in veel Nederlandse recepten staat. 
Kimchi maken is een "Vastestof fermentatie". Dit is het proces waarbij gezouten en voorbewerkte groenten zoals Chinese kool, door bacteriรซn worden gefermenteerd zonder dat er veel vloeistof bij komt kijken. Het wordt bereikt door de groenten goed aan te drukken in een pot zodat het vrijgekomen vocht de groenten bedekt, waardoor schadelijke bacteriรซn worden onderdrukt en melkzuurbacteriรซn de fermentatie starten.

Ze wassen de kool niet van tevoren. Ze kneuzen ook absoluut de kool niet, zoals in veel recepten staat. Daar zijn ze heel voorzichtig mee om het juist niet te kneuzen ๐Ÿ˜‚. Ze snijden de kool en weken het in water, daarna halen ze de kool uit het water en mengen het met zout en gooien dat voorzichtig om na 30 minuten met hun handen, dit doe je dan 3x dus dan ben je anderhalf uur verder. Of je doet de kool met zout in een grote schaal met water en laat het een paar uur staan. Bij allebei deze methodes was je daarna de kool 3x heel goed maar ook voorzichtig om niet te kneuzen. Ondertussen maken ze een pasta en daar kunnen verschillende dingen voor gebruikt worden maar meestal gember, heel veel knoflook, ui, Koreaanse chilivlokken, suiker, vissaus en ze maken een soort papje met gekookte rijstmeel en suiker en dat gaat er ook doorheen. Daarna voorzichtig mengen en in potten doen. 
Je kunt hier weckpotten voor gebruiken maar die zullen, net als bij zuurkool in het begin iedere dag even geopend moeten worden om het gas eruit te laten en de rubber ringen kun je hierna alleen nog maar voor Kimchi gebruiken want de geur gaat hierin zitten heb ik gelezen ๐Ÿ˜…. 

Ik heb hier een link naar een video die ik heel duidelijk vind....


De meeste mensen vinden Kimchi stinken maar ik denk dat dit te maken heeft met het recept. Ik kan me zo voorstellen dat als je vissaus, garnalenpasta of vis in je Kimchi doet en dit gaat fermenteren dat de geur veel sterker zal zijn dan wanneer je alleen groenten, specerijen en zeezout gebruikt. Maar ik ga het ontdekken want ik ga het maken met vissaus en zonder. Helaas heb ik nog geen garnalenpasta kunnen vinden hier in de omgeving anders had ik dat ook uit willen proberen. Sommige mensen laten de potten buiten staan tot het fermentatieproces voltooid is en daarna gaan ze de koelkast in. Kan ik ook doen natuurlijk ๐Ÿ˜‰.

Kimchi is de laatste jaren onwijs populair geworden en op internet kun je heel veel verschillende recepten vinden. Naast Chinese kool wordt ook witte kool, spitskool en rode kool gebruikt. Witte kool en rode kool worden dan wel eerst even voorgekookt omdat ze anders te hard kunnen blijven. 
Een paar leuke weetjes over Kimchi:
  • Volgens het Amerikaanse tijdschrift Health.com behoort Kimchi tot de vijf gezondste gerechten ter wereld, naast soja, olijfolie, yoghurt en linzen.
  • Volgens sommige studies zou het eten van Kimchi ook een positieve werking hebben op het tegengaan van overgewicht, met name buikvet ๐Ÿ˜ƒ.
  • Wanneer Koreanen op de foto gaan, zeggen ze vaak "Kimchi", net zoals in het Engels wel de term "cheese" wordt gebruikt.

Let op:
Bij het fermenteren kies je altijd voor zeezout en geen tafelzout zoals JoZo omdat de antiklontmiddelen en het jodium in tafelzout het fermentatieproces kunnen afremmen en de smaak en textuur negatief kunnen beรฏnvloeden.

Wat heeft dit allemaal te maken met een moestuin????? Nou, eigenlijk helemaal niets ๐Ÿ˜† maar als je niets in de tuin kunt doen moet je het toch ergens over hebben.....maar je kunt de Kimchi natuurlijk maken met je eigen gekweekte groenten, knoflook en pepers en dan heb je helemaal een voldaan gevoel en heeft het toch nog iets met de moestuin te maken. 

Dit was het voor deze keer. Iedereen een fijn weekeind en tot de volgende keer ๐Ÿ‘‹.




Kiemgroenten en bosuien kweken in de winter

Hoi iedereen Gezellig dat je aanhaakt ๐Ÿ˜€. Het weer Regen, regen, regen.....๐ŸŒง wat we afgelopen zomer niet kregen krijgen we nu genoeg. Het z...