Hoi iedereen
Wat leuk dat je mijn blog leest!
Het weer
We hebben al vanaf zaterdag heerlijk herfstweer met veel zon π. Ook hier in Denemarken is het herfstvakantie en Fur barst uit zijn voegen. Er zitten veel vakantiegangers in de vakantiehuisjes en er komen veel dagjesmensen. De veerboot is voor het eerst dit jaar in het najaar 2 maanden gratis voor iedereen om ook in dat jaargetijde de toeristen te trekken en dat lukt aardig. De temperaturen schommelen tussen de 10 en 15℃ overdag en 's nachts tussen 5 en 8℃.
Jason en ik zijn op zaterdag heel actief geweest en hebben de moestuin onder handen genomen. Ik heb alle vaste planten gesnoeid, alle bonen-, peulen- en tomatenplanten verwijderd. Alle wortelen zijn geoogst en de allerlaatste boontjes en peulen. Alle zonnebloemen weggehaald en de stelen (zeg maar gerust dikke stokken) bewaard om als bamboestokken dienst te doen. Ook heb ik de Chinese bieslook, die ik van Guyonne had gekregen, een plekje gegeven in de moestuin. Van alle Artisjokkenplanten heb ik er 3 uitgezocht die in de kas mogen overwinteren. Tenminste dat ga ik proberen. Ze zijn niet hard gegroeid deze zomer maar als het lukt om deze 3 in leven te houden dan heb ik een voorsprong volgend jaar.
![]() |
| Wortelen geoogst |
![]() |
| 3 Artisjokkenplanten |
Terwijl ik hier mee bezig was heeft Jason met de aanhanger compost gehaald bij de milieustraat op Fur. De gemeente Skive had daar weer een hele hoop compost gebracht π, heel blij mee.
(Onze compostbak is nog steeds niet helemaal gecomposteerd π.....hij zit ook nu pas goed vol).
Jason is twee keer gereden en heeft alles met een schep in de aanhanger geschept en thuis er weer uit π
en op de moestuin gereden. Hij heeft daarna al het groen dat uit de moestuin kwam door de versnipperaar gedaan en er mee in de tuin gemulcht.
Nadat alle compost over de moestuin verspreid was heb ik langs de hele buitenrand knoflook, Oerprei en Egyptische ui gepoot. Er staat nu nog prei in de moestuin en verder nog veel bloeiende planten zoals Afrikaantjes, Cosmea, Strobloemen en Goudsbloemen. Die laat ik lekker staan en zullen vanzelf in de grond verdwijnen deze winter maar nu is het nog een vrolijk zicht. De zomer wil nog steeds niet echt afscheid nemen lijkt het wel.
![]() |
| Afrikaantjes en Goudsbloemen |
![]() |
| Goudsbloemen en Cosmea |
![]() |
| Strobloemen/ Evighedsblomster |
![]() |
![]() |
De tomatenplanten staan nog steeds in de kas en er hangen nog steeds tomaten aan π. Maar ik heb alle meloen- en komkommerplanten opgeruimd. En alle peperplanten en de paprikaplant staan binnen in de vensterbank (Er hangen nog 6 paprika's in de plant). Hierdoor had ik weer plek in de kas en ik heb alle aardbeienplanten in de kas gezet om daar te overwinteren. Er hingen heel veel uitlopers aan dus die heb ik afgeknipt en in aparte potjes gezet. Dat gaat toch makkelijk bij aardbeien, ik heb nu 9 aardbeienplantjes meer dan aan het begin van het seizoen π.
Genoeg te doen dus ondanks dat het werk in de tuin een stuk minder is nu.
![]() |
| 9 aardbeienplantjes van de uitlopers |
Jason en ik waren op zaterdagavond helemaal opgebrand. Het was alsof we uren naar de sportschool geweest waren ππ
πͺ en op zondag hadden we allebei spierpijn. Tja, we worden een dagje ouder maar we waren zeer voldaan en trots op onszelf.
Wat heb ik deze week allemaal gedaan?
Ik heb zaden geplukt van de Afrikaantjes en de Goudsbloemen en die liggen te drogen. Ook heb ik eindelijk het restant van de pompoenen verwerkt en ik heb 4 literpotten vol stukjes pompoen geweckt en pompoensoep gemaakt die we 's avonds gelijk gegeten hebben. Van de pompoenen heb ik ook zaden bewaard. En ik maak nog steeds tomatensaus. Deze week ook weer pasta gegeten met verste tomatensaus π
.
![]() |
| Pompoenen schoonmaken |
En ik heb Kimchi gemaakt van rode spitskool, wortelen, bosuien en radijzen compleet met een pasta van rijstmeel, kruiden, knoflook, vissaus en gember. De derde dag wilde de Kimchi wel heel graag uit de pot, het fermenteren ging zo hard en het vocht kwam door de rubber ringen heen π³. Een goeie tip: maar tot 3 Γ 4 cm onder de rand vullen zodat er genoeg ruimte is en ik heb die dag zeker 8 keer de potten ontlucht. Wij vinden het niet stinken maar het ruikt heel doordringend naar uien dus die dag de potten ook maar een dagje op het terras gezet π. Ik heb er al aardig van zitten snoepen en ik vind het heerlijk maar heb ook gelijk een paar verbeterpuntjes. Dus binnenkort weer Kimchi maken.
![]() |
| Rode spitskool |
![]() |
| de rest van de ingrediΓ«nten |
![]() |
| 3 potten Kimchi |
Toen ik op zoek was naar Kimchi recepten kwam ik ook een Kimchi recept tegen met pompoen en kweepeer. Ik heb nog twee pompoenen want die hadden zich verstopt π€ dus was ik vergeten en ik heb kweeperen in de tuin geplukt. Daar wil ik ook nog een Kimchi van maken maar in het recept wordt helemaal niet gesproken van rijstemeel of bloem en dat heb je echt nodig om een papje van te maken dus ik moet dat nog eens goed bekijken.
![]() |
Dit was het voor deze keer. Iedereen een fijn weekeind en tot de volgende keer π.



















