donderdag 5 september 2024

Prachtig zomerweer, kruiden drogen, appelmoes maken en de eerste Kievitsbonen

Hoi iedereen

Wat hebben wij deze week voor weer gehad op Fur?
Afgelopen weekeind heerlijk zomerweer en op maandag ook nog. Op dinsdag regende het warm water en op woensdag vond ik het spookweer 👻. 'S ochtends was het warm en mistig, alles was nat en het was windstil en donker. En bijna doodstil, ik hoorde alleen maar een paar kraaien krassen. Het had zo een scène kunnen zijn uit een halloweenfilm. In de loop van de ochtend verdween de mist wel maar het bleef bewolkt en warm en later op de dag een flinke onweersbui en een mega regenbui.Vanaf donderdag was het zomer 🌞🌤, strak blauwe lucht en tussen de 24 en 26 ℃ met een windje. Heerlijk 😀!

Maïs
Op zaterdag heb ik in de moestuin gewied en gemulcht met smeerwortel, vooral bij de maïs, die kunnen nog wel een extra boost gebruiken. De kolven worden al mooi groot maar ze mogen nog wel wat meer groeien. 










En op zondag heb ik kruiden geoogst, Maggikruid, Basilicum en Citroenmelisse. 

Ik heb al best veel kruiden ingevroren dus ik besloot deze keer de kruiden te drogen. Dit kun je op 3 manieren doen: in de oven, in de magnetron of buiten in de wind en de zon. De laatste manier is hier in Denemarken geen optie, het is niet warm en droog genoeg dus ik heb de Basilicum in de oven gedroogd en de rest in de magnetron. In de oven op de laagste temperatuur een paar uur laten drogen. In de magnetron tussen keukenpapier ca. 3 minuten op 600 watt, je moet er wel bij blijven want als het te warm wordt kan het keukenpapier vlam vatten 🔥. Hierna heb ik de kruiden met een vijzel klein gemaakt en in (schone) potjes gedaan. 



Ik heb de potjes nog 12 uur open laten staan zodat eventueel vocht nog kon verdampen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit nergens gelezen heb maar vond het logisch om te doen 🤔.
En wat blijft er dan uiteindelijk over van deze kruiden?

Heel weinig 😂 maar ik heb mijn eigen gedroogde kruiden en dat voelt heel goed. Kruiden opkweken en na maanden deze kruiden in je kruidenrek zetten geeft grote voldoening. Volgende week ga ik weer wat kruiden drogen 👍.





Op zondag heb ik de laatste worteltjes geoogst 🥕🥕🥕 

Die ga ik volgend jaar zeker weer zaaien. Het zijn zulke lekkere worteltjes! Maar dan moet ik ze volgend jaar wel beter uitdunnen 😅.

Deze week ook weer twee keer bonen en tomaten kunnen oogsten 😋.





Mijn zus had drie vogelhuisjes meegegeven aan Mike en Louise en aangezien al onze vogelhuisjes in gebruik waren dit jaar zullen de vogels hier volgend jaar heel blij mee zijn. Jason heeft ze opgehangen en dat is nog niet zo simpel hoor. Zie hier de tips op de website van de vogelbescherming (of had ik die al eens in een post gezet? 🤔, dan lees je er maar overheen 😅):

9 tips om jouw nestkast goed op te hangen
  1. Hang de nestkast op een rustige plek op, zodat de vogels zich veilig voelen en naar binnen durven. Dus niet direct naast het terras, als je daar in het voorjaar zelf vaak zit.
  2. Niet in de volle zon, dus liever niet op het zuiden.
  3. Beschut tegen de wind. De invliegopening kan het beste op het noordoosten zijn gericht, want de wind komt in Nederland vaak uit het zuidwesten. (In Denemarken ook)
  4. Een vrije en veilige aanvliegroute is belangrijk. Geen takken direct voor de opening.
  5. Uit de buurt van katten. Gaas om de boom kan katten uit de buurt houden.
  6. Vogels van dezelfde soort wonen het liefst tenminste tien meter van elkaar. Voor vogels van verschillende soorten, zoals koolmees en pimpelmees, kunnen de kasten een meter of drie uit elkaar hangen.
  7. Koloniebroeders wonen wel weer graag in groepen: de nesten voor mussen, spreeuwen en zwaluwen kunnen daarom wel naast elkaar hangen.
  8. Hang de nestkast stevig op, zodat hij niet kan gaan slingeren of vallen.
  9. Ophangen in het najaar. Vogels kunnen er al aan wennen en de kast gebruiken als slaapplek.    En… maak de kast elk jaar in september of oktober weer schoon. Met kokend water. Trek zelf keukenhandschoenen aan, want heel schoon zal het niet zijn.













Aan het tuinhuis hangt het vogelhuisje op het zuiden maar is in de zomer beschermd tegen de zon door de vele struiken en bomen. Dus geen gebraden kuikens 🐣 👍. We zullen een lijst ophangen voor de vogels zodat ze zich in kunnen schrijven voor deze luxe onderkomens 🐦😆....

Op maandag heb ik de Herfstrapen, Snijbiet en Tatsoi verpot. De Tatsoi bescherm ik nog steeds goed tegen koolwitjes. De Veldsla is nog niet zo ver om te verpotten, die groeit iets langzamer. 

Herfstrapen
Snijbiet

Tatsoi













Op het terras heb ik de snack-komkommers en witte komkommers ondersteuning moeten geven. Ze groeien echt enorm hard! En de Golden egg aubergine heeft nu twee aubergines maar zij groeien erg langzaam. Zolang het weer nog zo zonnig blijft kunnen ze op het terras blijven staan, wanneer het kouder wordt gaat alles de kas in. Helaas heb ik zelfs op het terras last van Witte vlieg 😳 , nou ja, de planten hebben er last van 😉 en in de kas ook nog steeds van die vervelende witte vliegjes!

Snack-komkommer en
White wonder
Twee aubergines, het zijn net 
kippeneieren
















Ik heb de eerste Borlotti- of kievitsbonen (Flambo), de Pronkboon Celebration en de Stokslaboon Blue Lake gespot 🤩. 

Kievitsbonen, groen en rood
gespikkeld












Op dinsdag heb ik appelmoes ingemaakt 🍎🍏. Jason had de afgelopen weken de valappeltjes geraapt en de goeie apart gehouden. Hier heb ik appelmoes van gemaakt. De meeste appels gaan naar Jonas, die maakt er appelcider van maar ik vind het ook lekker om in de winter appelmoes te eten van onze eigen appels.













Ik schil de appels en besprenkel ze met citroensap. Dan gaan ze met een beetje water, suiker (100 g op 1 kg appels) en kaneel (flinke theelepel) in de pan. Het water is om er voor te zorgen dat de appels niet aanbranden en citroensap en suiker helpen bij de conservering. (Op middelhoog vuur 20 minuten zachtjes laten koken, af en toe omroeren). 

Het afgelopen jaar heb ik glazen potjes met deksels verzameld. Ik zet deze potten in de afwasmachine en daarna zet ik ze met deksel erop weg. Ze zijn dus al 1x gewassen. Om ze te gebruiken voor het inmaken kook ik de deksels in een pannetje met een flinke scheut azijn nog 10 minuten, daarna op een schone theedoek op laten drogen. De glazen potten zet ik in de koude oven en zet de oven aan op 120 ℃. Wanneer de oven op temperatuur is laat ik ze nog 10 minuten staan en zet dan de oven uit. De potten laat ik in de oven staan tot ik ze nodig heb. 

Wanneer de appelmoes klaar is, giet ik het in de potjes tot aan de bovenrand (met pannenlap, de potjes zijn nog heet), met keukenpapier veeg ik de rand goed schoon, deksel erop en op zijn kop zetten. Wanneer je de deksels hoort klikken zijn de potjes vacuum getrokken 👍. Wanneer een deksel na een paar uur nog steeds bol staat is het niet goed gegaan en zul je deze pot in de koelkast moeten bewaren en binnen een week opeten. 

En nu wachten op de peren 🍐🍐, dan ga ik stoofperen inmaken 😍.










Op donderdag heb ik de zaden van de bloemknoppen, die ik te drogen had gelegd, geoogst. Bij de korenbloemzaden heb ik letterlijk het kaf van het koren gescheiden 😉. Wanneer je een zaadbolletje van de korenbloemen tussen je duim en wijsvinger voorzichtig heen en weer wrijft, laat alles los ook het kaf en dan kun je met een pincet zo de zaadjes er tussen uit pikken. Het zijn net minuscule scheerkwastjes....

Korenbloem zaden
De zaden van de Leeuwenbek zijn heeeel klein (kleine zwarte bolletjes). Wanneer je de takjes met zaadbolletjes goed laat drogen vallen de zwarte zaadjes er vanzelf uit. De zaden van de Goudsbloem en Oost-Indische kers zijn best groot dus dat is niet moeilijk om die te verzamelen. En bij de rode zonnebloem vielen ze er na een paar keer schudden ook uit 👍. Ik had al tomatenzaden bewaard ( zie mijn post van 2 aug. Witte vlieg en appelcider) en van de groenten ga ik dit jaar geen zaden bewaren. Omdat ik dit jaar pas ben begonnen met de moestuin, heb ik nog veel zaden over. De meeste zaden zijn minstens 2 jaar houdbaar dus ik gebruik volgend jaar eerst wat ik nog heb liggen. 


En wat hebben wij verder nog gedaan deze week?
Volop aan 't genieten van de tuin met dit mooie zomerweer. We hebben nog nooit zoveel libellen, vlinders en bijen in de tuin gehad als dit jaar. Wanneer we in de tuin bezig zijn gaan de libellen gewoon op ons hoofd zitten. Van de koolwitjes zie ik er een stuk minder vliegen nu, zag ik er een week geleden nog tien in de moestuin dan zijn het er nu nog maar 2. Maar nog wel veel Atalanta's en Kleine Vosjes.

Deze Kleine Vos wilde wel even poseren voor mij, samen met een hommel. 



Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik niet zo goed ben in het onderscheiden van de verschillende soorten vlinders 🤭....en ook niet van alle bijensoorten. Jason is daar veel beter in en hij zegt dat wij heel veel verschillende soorten bijen en hommels in de tuin hebben dit jaar. Ik denk (en hoop) dat mijn moestuin daar toch ook aan heeft bijgedragen 😊. 

Het is nog steeds uitkijken waar je je voeten wegzet in de moestuin door de vele kikkertjes. Dit kikkertje bleef zitten, misschien denkt hij dat hij onzichtbaar is omdat hij in de schaduw zit?











Verder ziet de tuin er nog prachtig groen uit en sommige rozenstruiken hebben nog rozen, ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat het bijna herfst is. Meteorologisch gezien is het al herfst en volgens de kalender op 22 september.  





























En het heidetuintje van Jason staat er mooi bij 😀. 



Dit was het voor deze week. Iedereen een fijn weekeind en tot volgende week 👋.



Tomaten zaaien, onze paddenstoelenkweek en Vlaamse gaaien

Hoi iedereen Leuk dat je weer aanhaakt 😀. Hoe was het weer op Fur? Afgelopen zaterdag hadden we heerlijk weer maar op zondag was het heel d...