Hoi iedereen
Het weer begint hier eindelijk warmer te worden ππ€
Ook het gras begint flink te groeien. Jason ging fanatiek met de zitgrasmaaier aan de slag maar helaas, die vertoonde ineens mankementen. Tja, een hele winter stilstaan, dan begin ik ook rustig aan π
maar na wat vertroeteling deed tie het gelukkig weer.
Wat heb ik allemaal gedaan deze week?
Ik heb Echte Kamille, Citroenmelisse, Basilicum, Kaneelbasilicum, Courgette en Jungleaugurk (in het deens) oftewel muismeloen, gezaaid in de kas.
Muismeloen wordt ook wel cucamelon of komkommermeloen genoemd. De vruchtjes lijken op piepkleine watermeloentjes πππ Ze komen oorspronkelijk uit Centraal-Amerika en ze smaken fruitig en fris als een komkommer, lekker als snack of in een salade. Onder de grond maken ze knolletjes aan, maar die kunnen in ons klimaat niet overwinteren en sterven af. Je kunt ze eventueel in een potje doen en binnen bewaren zodat je het jaar daarop weer muismeloen kunt telen.
In de moestuin heb ik de Pak Choi oftewel Paksoi-zaailingen en Bloemkool-zaailingen geplant, ik heb er wel een plastic beker overheen gezet bij allemaal. Niet alleen tegen de slakken maar ook voor de warmte. De overgang is dan toch kleiner van de kas naar de volle grond, lijkt mij. Ook heb ik 4 opgekweekte goudsbloemen in de moestuin geplant.
Koolrabi |
Knolvenkel |
Palmkool |
Aangevreten Koolrabi |
Verder had ik alle overgebleven Palmkool-zaailingen in grote bakken geplant en buiten de kas gezet. De dag erna was ik bezig bij de kas en zag allemaal vlindertjes π¦π¦π¦. Ik dacht nog; oh wat leuk, het is echt lente nu! Maar bij het zoveelste witte vlindertje ging er toch een lichtje brandenπ‘Oh Ships....koolwitjes...ze komen op de palmkool af. Dus nu maar een netje er overheen gedaan π Ik heb al heel veel geleerd dit jaar maar dat er bij koolwitjes een alarmbelletje af moet gaan, zit er nog niet echt ingebakken bij mij π
Verder hebben Jason en ik deze week plantjes gehaald voor in de bakken buiten. Voordat ik de kas had zou ik dit pas half mei doen maar nu kan het allemaal nog twee weken in de kas staan, dat is echt fijn. Ik heb ze wel allemaal al in hun potten geplant en ze staan nu in de kas te wachten tot ze naar buiten kunnen. Petunia's, Geraniums, Spaanse margrieten en roodoranje afrikaantjes. De afrikaantjes zijn voor in de moestuin, samen met mijn eigen opgekweekte afrikaantjes. Die zijn helemaal oranje dus ik vond dit als afwisseling wel leuk erbij. De afrikaantjes moeten de mieren weghouden uit de moestuin.
π
π
π
De afgelopen dagen staan de tomaten in de grootste bakken er triest bij binnen. Ik weet niet waarom??? Ik vermoed dat ze te weinig licht krijgen. Nu de zon hoger staat schijnt hij niet meer naar binnen bij het terras, dus ik heb de gok genomen en ze op maandag alle 9 in de kas gezet. In de kas krijgen ze zoveel meer licht en overdag is het daar nu met de zon erop 25 tot 30℃. De nachttemperatuur schommelt tussen de 9 en 10℃ dus in de kas zal het daar iets boven zitten. De bakken zijn te zwaar (voor mij) om iedere keer heen en weer te sjouwen. Na 2 dagen bleken ze het uitstekend te doen in de kas en heb ik het erop gewaagd en alle tomatenplanten in de kas gezet. En ook de Tomatillo, pompoenplanten, zelf geteelde afrikaantjes en de Ananaskers. En nu, na 5 dagen doet alles het nog steeds uitstekend in de kas.
Wat staat er nu nog binnen?
De peperplanten, Aubergines, Meloenplant, snackkomkommerplanten en paprikaplanten.
De kas staat bomvol π
maar over een paar weken kan er heel veel de tuin in.
Ik heb in de kas ook Brunfelsia gezaaid. Het Zuid-Amerikaanse bloemetje dat ook wel Kiss-me-quick genoemd wordt omdat het bloemetje in 3 dagen van kleur veranderd, van paars langzaam naar wit, waardoor je alle tinten hier tussen in te zien krijgt.
En ik heb Smeerwortel gezaaid buiten in een grote bak. Smeerwortel houdt van een natte, vochtige grond en groeit vaak langs de waterkant. Ik hoop ze op te kweken en naast de vijver te zetten. De plant is heel geschikt om te gebruiken als mulch maar is ook een geneeskrachtige plant en ik heb een pagina geschreven op mijn blog over Smeerwortel, Duizendblad en Brandnetel. Mocht je willen weten waar het allemaal goed voor is, kun je op deze link klikken Smeerwortel, Duizendblad en Brandnetel
Verder heb ik een testje gedaan met de erwten en bonen. Omdat ik nog steeds niet genoeg gele slabonen heb, heb ik geprobeerd om ze op vochtige watjes in een bakje te laten ontkiemen. En omdat ik toch bezig was, heb ik het met alle bonen en erwten geprobeerd.
Dus weer geen gele slaboon ππ
Maar ik geef het niet op!
Gelukkig zijn er ook dingen die lukken ππ« Een van de paprikaplanten, die ik had laten overwinteren, heeft al een paprika π
Vandaag (vrijdag) heb ik nog meer bloemen voorgezaaid. Goudsbloem, Korenbloem, Brunel, Zomeraster en Margriet Silver Princess (die laatste heb ik van mijn zus gekregen). Bloemen kun je nooit genoeg hebben toch?
Vorig jaar heeft mijn zus voor mij bij de Aldi 2 bewateringssystemen meegenomen, die lagen in een bak met een oranje sticker erop, 10€ per stuk.
En ik heb er nog eentje, die ga ik gebruiken voor de andere tomatenplanten wanneer ze groter zijn. Maar dan ga ik dat wel
's morgens vroeg doen en niet midden op de middag....het was 28℃ in de kas, ondanks open ramen en deur π§π§π
Dit was het weer voor deze week. Iedereen een fijn weekeind en tot volgende week π