Hoi iedereen
Gezellig dat je mijn blog leest 😀.
Hoe was het weer de afgelopen week?
Droog, rond de 7 à 8 ℃ en twee dagen stormachtig weer gehad wat de gevoelstemperatuur wel flink liet kelderen. De zon 🌞🌥 liet zich af en toe zien maar vooral veel bewolking☁☁. Vanaf donderdag kregen we meer zon, heerlijk! Maar ondanks weinig zon deze week, komen in de tuin overal de krokussen op.
![]() |
Vorige week had ik het over rare dingen onder de regenton en Jason had de twee grootste uitgegraven en onder de vogelvoederboom geplant. Nu gaan ze er heel anders uitzien en ze zijn inmiddels van kleur veranderd en groen geworden. Blijken het Hyacinten te zijn 😆...
![]() |
![]() |
Wat heb ik allemaal gedaan deze week?
Op zondag heb ik binnen kruiden voorgezaaid.
Basilicum, Kaneelbasilicum, Dille, Bonenkruid, Rozemarijn, Echte Marjolein, Citroenmelisse, Citroenmunt en Dropplant. Het staat allemaal op de vensterbank boven de verwarming en die wordt dus ook lekker warm. Er zijn er daarom al verschillende opgekomen 👍.
![]() |
Op dinsdag heb ik komkommer binnen voorgezaaid. Snackkomkommers en witte komkommers (Cucumis sativus, White wonder). Het is wat vroeg en ik heb ze nog een keer in de agenda staan op 8 april maar de komkommers waren vorig jaar zo lekker dat ik dit jaar op een grote oogst mik. En geloof het of niet....op vrijdag (vandaag) zijn alle snackkomkommers al opgekomen 🥒, de witte komkommers helaas niet.
Op donderdag heb ik verschillende soorten radijs gezaaid in de kas en ik heb 3 soorten aardappelen gepoot in kweekzakken. Namelijk de Solist-, Frieslander- en de Twisteraardappel. En mijn aardappelveldje dan? Ja, daar komen ook aardappelen 🥔🥔🥔. Ik ga dus voor het eerst aardappelen poten dit jaar en ben er alles over aan het lezen 😅. Wat zijn er veel soorten!!! Ik heb zes verschillende zakjes met pootaardappelen gekocht zodat we er meerdere kunnen uitproberen. Hieronder een korte beschrijving per soort, vind je dit niet interessant dan scrol je gewoon door:
Solist (heel vroeg)
heeft een hoge opbrengst, prima van smaak, vastkokend en heeft een gele schil. Geschikt voor koken en frituren.
Poten van half februari in een koude kas. Oogsttijd eind mei, begin juni.
Frieslander (vroeg)
heeft een hoge opbrengst, vastkokend, heeft een geel bruine schil, milde romige smaak met een lichte zoetheid, geschikt voor stamppotten en ovenschotels, heel goed bestand tegen aardappelziekten.
Poten vanaf maart. Oogsttijd vanaf juni.
Twister (middenvroeg)
heeft een hoge opbrengst, zoete volle smaak, vastkokend en heeft een gele schil, goed Phytophtora resistent, niet geschikt als frietaardappel.
Poten vanaf half maart. Oogsttijd vanaf augustus.
Bintje (middenvroeg)
heeft een hoge opbrengst, neutrale smaak en kan lang bewaard worden. Kruimig en heeft een gele schil, geschikt voor koken, frituren en bakken.
Poten vanaf half maart. Oogsttijd augustus.
Nadeel: behoorlijk gevoelig voor de aardappelziekte Phytophtora.
Bernice (middenvroeg)
heeft een hoge opbrengst, lekker van smaak, een echte tafelaardappel, vastkokend en heeft een gele schil, geschikt voor koken, bakken en frituren. Goed bestand tegen de meest voorkomende aardappelziekten.
Poten vanaf half maart. Oogstijd juni/juli.
Cereza (middenlaat)
heeft een hoge opbrengst, lekker van smaak, vastkokend en heeft een rode schil, kan lang bewaard worden, goed bestand tegen Phytophtora en een goede bewaaraardappel, kan goed tegen droogte.
Poten vanaf april. Oogsttijd vanaf september.
Ik heb op internet een handig schema gevonden 👍
Naast een aardappelveldje heb ik ook een aantal aardappelkweekzakken gekocht.
Je doet ongeveer een laag van 10 cm potgrond in de zak. Hier leg je drie voorgekiemde pootaardappelen op en bedekt deze vervolgens met aarde. Daarna water geven. Als het loof ongeveer 10-15 cm boven de grond staat, voeg je aarde toe zodat de stengels weer in de grond komen te zitten (door de vakmensen ook wel aanaarden genoemd). Herhaal dit een paar keer tot de zak nagenoeg vol is. Hierdoor blijft de plant meer stengels aanmaken onder de grond. Aardappelen voorkiemen doe je door ze in het licht te leggen bij ongeveer 10 ℃. Niet in direct zonlicht!
![]() |
De zakken staan nu nog in de kas omdat het hier 's nachts nog vrij koud is. Geen nachtvorst maar de temperatuur daalt soms nog tot ± 3 ℃. In april gaan ze naar buiten.
Vandaag (vrijdag) hadden we een hele drukke dag. Onze Lizzy moest naar de dierenarts om haar gebit te laten behandelen en ik moest haar om 8.40 uur bij de dierenarts in Skive afgeven. Arm hondenkind 🐕, ze is absoluut niet gewend om ergens te zijn zonder ons, behalve thuis dus dit was wel heel spannend voor haar (en voor ons 😟).
Jason is op vrijdag altijd om 12.00 uur klaar met werken en we wilde grond gaan halen voor de moestuin en de bakken. Vorig jaar hebben we iedere keer gesjouwd met zakken potgrond maar je kunt in de buurt van Skive bij een containerservicebedrijf allerlei soorten grond kopen en zelf ophalen en voor 75 kr. extra (€ 10,-) dumpen ze het zelfs nog met een shovel in je aanhanger. Schep je zelf je aanhanger vol kun je 24/7 terecht, heel het jaar door 😆, je betaald met MobilePay (dit is een betalingsmethode met je mobiel in Denemarken) en een camera houdt de boel in de gaten. Oh ja, en of je zo vriendelijk wilt zijn om in de beschrijving van de overboeking je kenteken te zetten. Wat is het toch een geweldig land dat Denemarken 😍. Nou, dat tientje hebben wij er graag voor over want thuis moeten we het er ook weer uitscheppen en wij worden ook een dagje ouder 😅.
Het was dus een druk dagje met heen en weer rijden naar Skive 🚗🚙 want Lizzy moest natuurlijk ook tussendoor weer opgehaald worden. Het is ± 40 minuten rijden naar de dierenarts in Skive en ”Hent-selv Sand og Grus Skive” ligt tussen Kåstrup en Vester Lyby in en is ± 30 minuten rijden. Maar zit het veer ⛴ tegen kun je er gerust 10 minuten bijtellen 😆, je leert hier vanzelf geduld te hebben.
Wij hebben één aanhanger Champost gehaald en morgen halen we er nog eentje met Harpetmuld. Harpetmuld is gewone tuinaarde waar de stenen, takken en bladeren uitgehaald zijn.
Wat is Champost?
Van internet:
Champost, beter bekend als champignonmest, is de aarde waar champignons op gekweekt worden. Champost wordt vaak verward met compost. Voor alle duidelijkheid, Champost is een bodemverbeteraar, geen potgrond of zaai- en stekgrond. Het verbetert de structuur van je moestuinbodem en bevat ook heel wat direct opneembare voedingsstoffen. Champost is onkruid- en ziektevrij door verhitting tot 70°C na de teelt. En het is een duurzaam product omdat het een restproduct is van de champignonteelt en anders als afval zou worden gezien. Ook bevat het kalk waardoor het zeer geschikt is voor een te zure bodem, kalk heeft namelijk een neutraliserende werking. Dat is belangrijk omdat een te zure bodem de opname van verschillende mineralen belemmert, wat de optimale groei van planten tegenhoudt.
Aangezien onze bostuin best "zuur" is, zou dit dus voor onze tuin heel goed moeten zijn.
In het najaar hadden wij gratis "gemeentecompost" gehaald en over de moestuin en pompoenenveldje uitgereden. Het pompoenveldje hadden we eerst groter gemaakt want daar wil ik dit jaar dus aardappelen poten. Vanaf nu heet het dan ook "het aardappelveldje" 😊. Het grootste gedeelte van de grond van het aardappelveldje is (nog) niet zo goed. We hebben het groter gemaakt door karton op het gras te leggen en daar hebben we tuinaarde en compost overheen gedaan. Weet je nog? No-dig methode (spitten is niet nodig). Maar er zitten veel boomwortels in de grond en het is echte bosgrond (dus zure grond). Er zit nu wel een laag tuinaarde en compost op maar die lagen zijn niet zo dik, ik wil daar graag nog een dikke laag grond overheen doen. Ik wil een deel van de Champost mengen met de tuinaarde en dit over het aardappelveld doen. Ik heb gelezen op internet dat je het beste een verhouding aan kunt houden van 1/4 deel Champost op 3/4 deel tuinaarde. Nou met zo'n laag er nog bovenop zou het toch goed moeten gaan komen met de aardappelen lijkt mij😀.
De rest (gemengde tuinaarde en Champost) kan ik dan gebruiken voor de bakken en potten in de kas en nog wat in de moestuin. Wanneer ik aan dit mengsel Lavameel (bevat heel veel mineralen) en Potas (is een mengsel van zouten) toevoeg moet het met de tomatenplanten 🍅🍅🍅 ook wel gaan lukken dit jaar, of zou dit te veel van het goede zijn 😏😬. Dat zal ik uit moeten proberen....want ik hoop dit jaar ook op een hele grote opbrengst tomaten want ik wil naast tomatensaus maken, ook tomaten gaan fermenteren in weckpotten. Ik heb hier al het een en ander over gelezen en het schijnt heel lekker te zijn en je hebt hier alleen maar water en zout voor nodig, lekker simpel. Radijs, komkommer en courgettes kun je trouwens ook goed fermenteren heb ik me laten vertellen. Voor de weckpotten ben ik met Jason een aantal genbrugbutikken (kringlopers) afgestruind en heb al een goeie vangst gedaan. Ik heb dit jaar 12 verschillende tomatenrassen!!! Ik heb mezelf niet zo goed in kunnen houden toen ik de onlinewinkel van Moestuin hippie zag 😂😆😅. In een andere post kom ik nog terug op de verschillende tomatenrassen.
De witlof die opnieuw was gaan groeien in de kas, ziet er nu zo uit:
Het groeit nog steeds maar wel langzaam. Ik laat het gewoon nog afgedekt staan en ik kijk wel of het grote stronken worden.
Dit was het voor deze week, iedereen een fijn weekeind en tot de volgende keer 👋.