vrijdag 2 augustus 2024

Witte vlieg en Appelcider

Hoi iedereen

Het weer was de afgelopen week helemaal prima. Heerlijk Deens zomerweer, tussen de 18 en 24℃ 🌞🌤 en droog. In de moestuin bloeit alles uitbundig, in de kas kleuren de tomaten rood en de slakken laten zich niet zien. 


Wat wil een mens nog meer, helemaal happy zou je denken. Maar ik ben er wel achter dat er altijd wel iets is als je tuiniert. Te droog, te nat, te warm of te koud. En nu ik dacht het probleem van de tomatenbladeren aangepakt te hebben (een bladschimmelziekte) blijk ik een Witte vlieg plaag te hebben in de kas. Ook weer zo'n beginnersfout 😏, veel te laat opgemerkt. Ze zitten voornamelijk aan de onderkant van de bladeren en zijn heeeeeel klein. Ze zijn vaak de veroorzakers van schimmelziekten bij de planten en nu begrijp ik ook waarom al de bladeren van mijn planten er niet meer zo florissant uitzien 🤔.


Wat is Witte vlieg?
Van internet: Witte vlieg is zoals de naam het doet vermoeden een klein wit insect met wit bepoederde vleugels. Het is officieel geen vlieg maar een motluis. Het volwassen insect is 1,5 mm groot en met het blote oog dus goed te herkennen 🔍👀🧐 De witte vlieg zit aan de onderkant van de bladeren waar ze zich voedt met plantensappen en eieren aflegt. Witte vlieg herkennen is niet moeilijk 😅 : als je tegen de plant tikt, zullen de witte vliegjes bij warm weer opvliegen. 

En bedankt! Wanneer ik dit lees op internet, "met het blote oog en niet moeilijk te herkennen" voel ik me gelijk een grote oen....

Witte vlieg is de grootste plaag op tomaten, zeker in de hobbykas. Maar witte vlieg komt ook veel voor op andere groenteplanten zoals komkommer, paprika en aubergine in een kas. De warme temperaturen en het feit dat deze Zuiderse groenten goede waardplanten zijn, maakt dat witte vlieg in de kas een echte plaag kan worden als je niet tijdig ingrijpt. Witte vlieg op tomaten bestrijden doe je best met sluipwespen Encarsia of Eretmocerus.

Tja, en ik heb natuurlijk behalve tomatenplanten ook komkommer, paprika en aubergine in de kas staan. En meloenplanten worden niet genoemd en daar zitten ze massaal aan de onderkant van de bladeren 😲. Hoe kom ik aan een sluipwesp?? 

De sluipwesp Encarsia formosa wordt al meer dan 30 jaar gekweekt om de witte vlieg in kassen te bestrijden. Deze sluipwespen leggen hun eitjes in de larven van de witte vlieg. In de larven ontwikkelen zich dus nieuwe sluipwespen. Voor de hobbytuinder worden sluipwespen geleverd in popstadium. De poppen van de sluipwesp bevinden zich op handige kaartjes waardoor ze eenvoudig in de planten kunnen worden opgehangen.

Het duurt 10 tot 14 dagen voordat er dan iets gaat gebeuren en ik ben bang dat dit veel te laat is voor mijn kasplanten 😞. Is er nog meer wat ik kan doen? Biologisch natuurlijk ik ga geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken 💚. Jazeker 😀, je kunt vangplaten ophangen. Dit zijn een soort felgele vliegenvangers waar ze op af komen om er vervolgens aan vast te plakken, je kunt wat azijn of brandnetelgier met water in een plantenspuit doen en vernevelen en je kunt zorgen voor tocht 🌬 want daar houdt de witte vlieg niet van. Ik heb deze vangplanten gelijk besteld via internet bij Skadedyrshop.dk en had ze binnen 2 dagen in huis (wowwww, zo snel ben ik hier niet gewend op ons eilandje 😂). 

En zo ziet dat eruit. De kaarten zitten al aardig vol met kleine witte vliegjes. Maar dat is niet genoeg, dus ik heb ook maar voor veel tocht gezorgd door middel van ventilatoren in de kas en ik heb gesproeid met verdunde brandnetelgier. Nu maar hopen dat ik er zo vanaf kom maar er gaan nog heel wat eitjes uitkomen ben ik bang 😣 en ideaal zijn die kaarten ook niet want je vangt ook andere "onschuldige" insecten en ik heb al drie keer met mijn eigen haar in zo'n kaart vast gehangen 😅

Ventilatoren in de kas
Een kaartje van dichtbij met
witte vlieg erop














De meloenplanten geven nog steeds geen meloenen 🍈🍈en bij nadere inspectie zag ik dat er veel eitjes van de Witte vlieg aan de onderkant van de bladeren zitten. Aangezien dit niets meer gaat worden met de meloenen heb ik het drastische besluit genomen om de meloenplanten weg te doen. Exit meloenen🚪, volgend jaar beter, hoop ik. 

Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel want ik heb weer goed kunnen oogsten; 
Boerenkool, Palmkool, Knolvenkel en Peterselie. Ik heb alles in de diepvries gedaan. De Peterselie heb ik ingevroren in ijsblokjesvormen. Eerst heb ik de Peterselie 20 seconden in kokend water gedaan en daarna minstens 10 seconden afgespoeld met koud water. Hierna de peterselie fijngehakt en in de bakjes gedaan. Daarna aangevuld met water en in de diepvries gezet. En dit scheelt heel veel plek vind ik, want het waren 3 bossen en alles zit in twee bakjes. Nu kun je de peterselie-ijsblokjes gebruiken bij het maken van soep of saus, je kunt zo'n blokje rechtstreeks vanuit de diepvries in de pan mikken 👍 

Tip: Ik heb ze aangevuld met water IN de diepvries zodat ik er niet meer mee hoefde te lopen 😅, scheelt een hoop gemors......

3 van deze bossen
geblancheerd en fijngehakt
en alles past in deze
ijsblokjesvormen












Ook heb ik weer tomaten kunnen oogsten en deze keer was het genoeg om een pan pastasaus te maken. Ik heb hiervoor een paar worteltjes, 2 courgettes, basilicum en een groene peper uit de kas en moestuin gebruikt. Verder nog een rode paprika, een ui, een knoflookteen, gedroogde Italiaanse kruiden en zwarte peper uit de winkel 😄. Lekker lang laten pruttelen tot alle groenten gaar is en daarna ouderwets door de roerzeef halen. Rundergehakt rul bakken met Italiaanse kruiden en wat zout en door de saus doen en voilà; Pasta Bolognese. Jason zei dat hij nog nooit zulke lekkere pasta had gegeten 😍.



Roerzeef of een
Passe-Vite
Voordat er gehakt 
door ging
Verder heb ik ook muismeloentjes kunnen oogsten en voor het eerst geproefd. Tja.....het smaakt precies als komkommer.

Muismeloen
Maar het ziet er wel leuk uit op de sla 😆









Toen ik de tomaten aan het snijden was voor de saus heb ik gelijk van alle soorten de zaadjes bewaard. Ik had 5 soorten tomaten geplukt en heb de zaadjes in kleine schaaltjes met wat water weggezet. 

Ik had dit gezien op de vlog van Ini's moestuin. Door ze 24 uur te weken laat het vliesje rond het zaadje los en daarna kun je ze op keukenpapier laten drogen. Wel de naam erbij zetten natuurlijk en ook het jaartal van oogsten op het envelopje zetten. Je kunt nooit 100% zeker zijn dat deze zaadjes dezelfde tomatenplant voort gaan brengen in verband met kruisbestuiving maar ach dat kan ook grappig zijn toch 😆.


En toen ik toch bezig was ook maar gelijk zaadjes van de goudsbloemen en korenbloemen in bakjes gedaan om te laten drogen. 

Tip: ik had met een lepeltje de zaadjes op keukenpapier gedaan en wat uitgesmeerd. Dat moet je dus niet doen, dat uitsmeren....ik kreeg de zaadjes niet meer van het keukenpapier nadat ze gedroogd waren 😂. Nu heb ik maar heel het stukje keukenpapier in de envelopjes gedaan.



We hebben ook voor het eerst Asperge-erwten geproefd. Vorige keer had ik al laten zien hoe mooi de bloemetjes zijn in de Asperge-erwtplanten en nu kon ik een handjevol oogsten. Aan allebei de kanten een puntje eraf halen en dan kun je ze kort stomen, roerbakken of koken. Ik heb ze ca. 6 minuten gekookt. En??? 
Wij vonden ze smaken naar waterige asperges en ik kwam er gelijk achter waarom je ze jong (lees heeeeel jong) moet plukken want wanneer ze groter zijn hebben ze taaie nerven waar niet doorheen te komen is. Lijkt op asperge die niet goed afgeschild is. Op internet had ik een tijd geleden gelezen hoe iemand de smaak vergeleek met zoete amandel???? Ik weet niet wat die persoon gegeten heeft maar dat waren denk ik geen asperge-erwten 😂 De kleintjes hadden geen nerven en aten makkelijk weg maar niet zoet en geen amandelsmaak. Is dit voor herhaling vatbaar? Niet in de moestuin wat mij betreft 😄

Hier nog aan de plant
Geplukt














Wat heb ik nog meer gedaan deze week?
Ik heb een gastblog mogen schrijven voor het blog van Diana's mooie moestuin en dit is vandaag online gekomen op haar website www.mooiemoestuin.nl. Ik vind dit echt ontzettend leuk vooral ook omdat ik gek ben op haar website. Wanneer ik vragen heb over moestuinieren en ik zoek op internet komt Diana altijd boven ploppen. Ik heb al zoveel antwoorden gekregen via haar website!

Jonas kwam deze week ook langs..... met twee flessen Appelcider. Veel mensen op Fur hebben appelbomen en hebben ieder jaar een veel te grote oogst om dat allemaal zelf op te eten. 

Een aantal jaren geleden heeft Jonas een oproep gedaan op Fur met de vraag of er mensen zijn met appelbomen waarvan hij appels mag komen plukken. Hij maakt hier Appelcider van en als dank krijgt iedereen die zijn appels gedoneerd heeft, een fles Appelcider. Bij ons mag hij altijd veel plukken dus krijgen wij 2 flessen 😉😋. De Appelcider heet Fur United en hij staat er regelmatig mee op beurzen. Leuk hè 😊.


Dit was het weer voor deze week. Fijn weekeind iedereen en tot volgende week 👋

Tomaten zaaien, onze paddenstoelenkweek en Vlaamse gaaien

Hoi iedereen Leuk dat je weer aanhaakt 😀. Hoe was het weer op Fur? Afgelopen zaterdag hadden we heerlijk weer maar op zondag was het heel d...