vrijdag 19 juli 2024

De eerste zonnebloem, boonfrustratie en wat is een White Wonder

Hoi iedereen

We hebben in de afgelopen week veel regen gehad en daarmee zijn ook de naaktslakken weer terug 🐌🐌🐌. Ik heb al eerder verteld dat ik ze zwemles geef in de vijver. Iedere ochtend maak ik een slakkenronde en in het weekeind helpt Jason mee want de rest van de week moet mijn manneke om 6.00 uur beginnen en het leek mij toch wel veel gevraagd om voor die tijd al een slakkenronde te doen 😂. De gevangen slakken gooien we in de vijver, slakken kunnen namelijk niet zwemmen en mocht er wel een slimmerik tussen zitten die de schoolslag onder de knie krijgt, kan hij nog aan de kant komen. Zo maken ze toch nog een kansje. Een tijdje geleden hadden wij het op mijn wekelijkse zwemclubje over slakken in de tuin en verschillende manieren om ze om zeep te helpen (tja, het blijven Vikingen natuurlijk 😅). Een van de dames vertelde dat zij en haar man wel 10.000 slakken geruimd hebben in het eerste jaar nadat ze verhuisd waren naar een nieuwe woning. Zij tuiniert heel graag en was wanhopig, zo wanhopig dat ze tegen haar man zei, ik wil weg hier, we gaan verhuizen. Dat hebben ze niet gedaan maar dus wel een hele populatie slakken uitgeroeid. En toen ik vertelde over mijn gevecht met de Dræbesnegle in mijn moestuin (Spaanse wegslak of moordenaarslak) vroeg ze, knip je ze door ✀? En de gretigheid waarmee ze dit zei gaf toch wel aan hoe diep het nog bij haar zat 🫢. Ik kon alleen maar denken: iieeuuhhhhhwwwww Maar nu gaan de slakken massaal op mijn bonenplantjes af en dan wordt het toch anders. Wel dames en heren....ik knip ze nu ook door en zeg dan hardop: Take that mother*cker! En laten we eerlijk zijn, dit is toch veel diervriendelijker? In een nanoseconde gepiept....knip knip! 😉

Wat heb ik kunnen doen deze week? 
Vanaf woensdag werd het beter weer en toen heb ik best veel kunnen doen. Ik heb alle planten weer van het terras terug gezet in de sla- en spinaziehoek in de tuin en nu kunnen wij weer lekker aan de tafel op het terras zitten. De weersvoorspellingen blijven goed tot zondag 🌞 en nu maar hopen dat dit ook echt zo is. Het weer voorspellen kunnen ze hier net zo goed als in Nederland 😅

De zonnebloemen denken in ieder geval wel dat het beter weer wordt want..... de 1e zonnebloem is open!!!! Eindelijk, ik was zo benieuwd naar de kleur. 

Ik heb dit jaar rode zonnebloemen gezaaid en helaas staat de bloem van de zon weggedraaid dus op de foto is de kleur niet zo goed te zien. Het lijkt een gele maar hij is echt rood/oranje. 










Wat heb ik in de moestuin gedaan?

Ik heb in vak 8 in de moestuin de Palmkool geoogst. Gewassen, gesneden, geblancheerd en in de vriezer gedaan. 
Ook Peterselie geoogst, dit was zo'n grote bos geworden in de moestuin en ik heb er meer van staan dus dat kunnen wij nooit allemaal opeten. Ik was de peterselietakjes en vries ze in, blancheren is niet nodig. 

Zo heb ik ook Echte Marjolein ingevroren en dat gaat prima. Snijden als het nog bevroren is, gaat het beste. 





Op de plek waar de Palmkool stond in vak 8 heb ik de Paarse boerenkool uitgeplant. Ik heb eerst een laag potgrond met voeding er overheen gedaan. 

Tussen de blauwe lijnen staat de Paarse boerenkool, links daarvan staat nog een rijtje groene kolen maar die groeien heel slecht. Rechts ervan staan de Gele sluimererwten (Golden sweet). Die groeien als een tierelier. Verder staat er nog een muntplant tussen. 

Er zitten nu ook bloemetjes in de Gele sluimererwten 😍

Gele sluimererwt met
paarse bloemetjes











De Norli suikererwt en Kelvedon Wonder doperwten zaailingen van 20 juni heb ik uitgeplant in de moestuin en ik heb heel de moestuin gewied. 

En verder?
De Stokspekbonen Blauhilde (paarsblauw) en Stokslaboon Neckargold (geel) die ik 9 juli voorgezaaid had, zijn opgekomen. De Blauhilde is zelfs een 100% opkomst. Wanneer de zaailingen groot genoeg zijn, plant ik ze uit in de 3de bak naast de moestuin. 
Ik heb op 3 verschillende plekken Witlof staan. Naast de moestuin, in de moestuin en in een grote bak. 

Gewone Witlof
Mix van gewone en rode

Rode Witlof













Vooralsnog doen ze het heel goed maar het moet nu toch wel zomer gaan worden want de Paksoi in de grote bakken doet het niet meer zo goed. Ondanks dat er genoeg gaten in de bakken zitten staan ze toch te nat. En die grote bakken naar het terras slepen zodat ze droog staan, zie ik ook niet zo zitten....
In een grote bak met groene kool hebben rode mieren een heel mierennest aangelegd 🐜🐜🐜 en er zaten niet alleen mega veel mieren in de bak maar het zat ook helemaal vol met miereneitjes. De kolen heb ik er uit gehaald en in de compostbak gegooid. Ze wilden toch al niet goed groeien en nu was er helemaal niet veel meer van over. In de moestuin werden ze massaal opgegeten door de slakken en de duiven en in de bakken wil het ook niet lukken dus dat ga ik volgend jaar niet meer zaaien 😏

Ondanks het natte en best koude weer van de afgelopen weken doet de Tomatillo het zo goed dat ik ze weer heb moeten verpotten. Helaas was er bij eentje door de harde wind een tak geknakt. De tak was niet helemaal doorgeknakt dus ik heb er schilderstape omheen gedaan 😂 De tak zit vol met vruchtjes dus ik vond het zo zonde en wie weet, komt dit nog goed zo. 

Ze staan tegen een muur van de garage en enigszins beschut dus ik had niet verwacht dat daar iets mee kon gebeuren maar wij hebben de afgelopen weken regelmatig straffe wind gehad vanuit een heel andere hoek dan gebruikelijk is hier 🍃🌬 










Van de Gele Kinghorn bonen die ik in de watten had gelegd zijn er 5 ontkiemd. Ik heb ze nu in bakjes met potgrond gedaan en 4 zijn binnen een paar dagen boven gekomen 👍

4 zijn boven gekomen
Ik ben niet de enige die wel eens problemen heeft met bonen. Mijn zus heeft 4 pogingen gedaan om een pronkboon te zaaien (leggen). Het ging om de Painted Lady, een pronkboon die door veel moestuinders gekweekt wordt. Ze heeft iedere keer iets aangepast aan haar methode en het lukte niet, tot grote frustratie... Ze vroeg zich iedere keer af; wat doe ik verkeerd. De bonen waren gewoon iedere keer verdwenen in de grond 😅 dan ga je al gauw denken; het is te vochtig, ze rotten weg. Maar de 4de keer heeft ze de bonen terug opgegraven voordat ze verdwenen en wat denk je??? Er zaten piepkleine wormpjes in. Na wat googelen vond ze het volgende:


Deze bonen waren duidelijk besmet met Bonenkever-eitjes en dit geeft weer maar aan dat je het nog zo goed kunt doen maar als de teler van de zaden of bonen zijn werk niet goed heeft gedaan, dan kun je proberen tot je een ons weegt maar dan gebeurt er niks...
Ik wil nog wel benadrukken dat dit niets zegt over de Painted Lady pronkboon, alleen maar over deze teler waarvan mijn zus de bonen heeft. De Painted Lady pronkboon is gewoon een fantastische boon 🫘 en waar ze deze legbonen gekocht heeft laat ik ook maar in het midden 😇.













Ik had een paar weken geleden last van Spint in de meloenplanten en van bladluis in de Framboos. Dit heb ik verholpen door iedere week met brandnetelgier te sproeien. Nu heb ik Bladroest in verschillende planten! Door dit natte weer kun je in de kas te maken krijgen met schimmels op de planten 💧💧💧 
Er bestaan verschillende soorten schimmels waaronder Meeldauw, Bladroest en nog veel meer andere schimmels. Bladroest is een schimmelziekte die ervoor zorgt dat de bladeren vroegtijdig van de plant vallen en als de plant geen bladeren meer heeft gaat tie dood natuurlijk. 
Wat moet je doen? 
Je moet dan de aangetaste bladeren verwijderen en zorgen dat de kas goed gelucht wordt. Maar ja, als het alleen maar regent valt dit luchten natuurlijk ook niet mee want het blijft gewoon vochtig. Ik knip aangetaste bladeren en takjes weg en breng daarna met een kwastje Lavameel aan op de plekken waar ik geknipt heb. Nu kun je allerlei bestrijdingsmiddelen kopen maar ik wil graag biologisch tuinieren dus ik heb gezocht naar andere oplossingen. Ik dacht dat misschien de brandnetelgier kon helpen maar ik hoor van verschillende kanten dat een oplossing met Baking soda ook goed helpt. Ik heb nu alle planten in de kas besproeid met een oplossing van Baking soda, (1 theelepel op in liter water oplossen). Dit ga ik iedere week herhalen en nu maar hopen dat het helpt. Het zou ook preventief kunnen helpen tegen Phytophthora, de gevreesde tomatenziekte want die ligt natuurlijk ook op de loer met dit weer.  

De tomatenplanten zitten bomvol tomaten en er hangen al 3 courgettes aan de courgetteplanten, en deze keer zijn ze wel bevrucht dus groeien ook 😀. In de peperplantjes zitten volop pepertjes en ik heb pepers kunnen oogsten. Het zouden gele vulpepers moeten zijn maar ze zijn toch echt groen 😂

"gele" vulpeper
In alle drie de Aubergineplanten zitten bloemetjes. Aubergineplanten zijn zelfbestuivend maar je kunt ze een handje helpen, net als bij tomatenplanten door af en toe tegen de steel de tikken zodat het stuifmeel los komt. Geen overbodige luxe met dit vochtige weer denk ik dan maar en tik dus trouw iedere dag tegen de stelen 😆. De muismeloentjes groeien en zien er nu zo uit:

Het lijkt heel wat maar ze hebben de grootte van het topje van mijn pink 😂 maar wel heel leuk om te zien dat ze inderdaad op meloenen lijken. Nu nog wat ronder worden. 

De komkommerplanten doen het niet meer zo goed in de kas en dat vind ik heel jammer want de komkommers waren heel lekker. Het is te nat en te koud geweest denk ik. Misschien herstellen ze nog maar voor de zekerheid heb ik op vrijdag nog wat gezaaid, misschien lukt het nog om een volwassen plant op te kweken. Het duurt meestal 6 weken van zaaien tot oogsten dus met een mooie nazomer moet dat helemaal goed gaan komen 😀. Gewoon positief blijven 😁.
Ik had nog een zakje met een andere komkommersoort liggen, zat als cadeautje bij een bestelling zaden. Het is de White Wonder komkommer en die heb ik ook nog maar gezaaid. Dit vond ik op internet:

Komkommer Witte Wonder hoeft niet perse in een kas worden gehouden. Hij produceert een overvloed aan aantrekkelijke, crème witte, ongeveer 18 centimeter grote komkommers met heerlijk wit vruchtvlees met een milde zoete smaak. Deze plant is zeer sterk en kan met of zonder ondersteuning worden gekweekt. Zeer gemakkelijk te kweken plant die weinig onderhoud nodig heeft om tot goede resultaten te komen.

White Wonder komkommer
En toen ik toch bezig was heb ik ook nog maar de Habanero peperplant gezaaid. Wij zijn gek op deze zeer hete pepertjes en misschien kan ik de plant (mocht het opkweken lukken) aankomende winter binnen laten overwinteren. Ik heb de mix dus het zijn verschillende kleuren pepertjes. 









Dit was het voor deze week. Iedereen een fijn weekeind en tot volgende week 👋


Tomaten zaaien, onze paddenstoelenkweek en Vlaamse gaaien

Hoi iedereen Leuk dat je weer aanhaakt 😀. Hoe was het weer op Fur? Afgelopen zaterdag hadden we heerlijk weer maar op zondag was het heel d...