Hoi iedereen
Leuk dat je mijn blog leest 😃.
Oktober staat alweer voor de deur en dat betekent voor ons dat het niet meer zo lang duurt voordat de donkere maanden beginnen. Het gaat nu heel hard met het minder worden van het daglicht maar afgelopen weekeind hebben we nog prachtig weer gehad. Vanaf maandag ging de temperatuur iedere dag wat omlaag en gelukkig ging dit heel geleidelijk dus dat is prettig voor de planten (en voor ons 😉). Verder is het wisselvallig weer. Wat is dat eigenlijk? Wisselvallig weer?
Term die kan voorkomen in een weersverwachting, m.n. in de middellange-termijn- en de lange-termijnverwachting. Perioden met opklaringen worden afgewisseld met wolkenvelden en regen of buien, en doorgaans is er van tijd tot tijd tamelijk veel wind.
Nou, dat klopt precies. In de nacht van dinsdag op woensdag schrok ik ' s nachts wakker van een paar hele koude windvlagen. Wij slapen namelijk met de balkondeur open, lekkere frisse lucht, en naarmate het buiten kouder wordt gaat de balkondeur steeds iets meer dicht 😅 tot hij op een kier staat. Maar nu staat hij nog half open en ik lig aan de kant van het balkon. Het gordijn wapperde horizontaal in de slaapkamer en het voelde alsof iemand een emmer koud water over me heen plensde. Zelfs Abel, onze kat begon protesterend te miauwen. Die slaapt altijd in een mandje onder het bed en kreeg ook de volle laag 💨. De volgende ochtend zag ik dat er wat plantenbakken omver lagen dus ik heb het niet gedroomd 😆...
Nu de zon lager staat hebben wij tegen het einde van de middag steeds minder zon op ons terras omdat de bomen aan die kant in de tuin zo ontzettend gegroeid zijn. Dus Jason besloot om (weer) een aantal bomen weg te halen. Hoeveel bomen zou hij al gekapt hebben de afgelopen 6 jaar 🤔 en nog zien we door de bomen het bos niet 😂....In ieder geval hebben we weer hout voor de kachel en meer zonlicht en ook de kas heeft nu langer zonlicht in het najaar. Zoek de verschillen....
Voor |
Na |
Deze week heb ik van alle bonenplanten in de bakken rond de moestuin bonen kunnen oogsten. Behalve de Kievitsbonen, die hangen er wel aan maar laat ik hangen om te drogen. Ik pluk de andere bonen vrij snel en laat ze niet helemaal doorgroeien, ze zijn dan heerlijk mals.
Ik heb de laatste Andijvie geoogst maar daar had ik iets te lang mee gewacht en hij was behoorlijk bitter. Weer een leermomentje 😏. Ik heb ook Nieuw-Zeelandse spinazie geoogst en deze gebruikt in een roerbakgerecht en die was heerlijk! Ik vind dat echt een hele makkelijke groenten, past overal bij.
Verder heb ik in de moestuin de maïs weggehaald 🌽🌽🌽 De kolven die er nog aan zaten gaan echt niet meer groot genoeg worden, wel jammer hoor. Ik denk dat ze in juni te weinig warmte hebben gehad, dat was een hele slechte maand en als het seizoen al niet zo lang is, wordt het krap aan. Gelukkig heb ik wel kolven in de diepvries kunnen doen en volgend jaar probeer ik het gewoon weer opnieuw.
De pompoenen 🎃🎃 is ook geen succesverhaal maar ik hoor van alle kanten dat dit bij veel mensen tegen viel dit jaar. Ik had uiteindelijk twee Pink Banana pompoenen en twee Hokkaido pompoenen maar één Banana pompoen is helaas alsnog helemaal opgegeten door de slakken.
Helemaal uitgehold |
Nu denk ik dat er al een rotte plek op gezeten heeft anders gaan de slakken er niet van eten 🤔 toch? Ik geef ze het voordeel van de twijfel in dit geval 😄. Omdat het er niet warmer op gaat worden heb ik ze geoogst en maak er pompoensoep van voor in de diepvries.
De Ananaskers planten heb ik ook opgeruimd en al het groen van de maïs, de pompoenen en de Ananaskers heb ik klein gemaakt en in de compostbak gedaan. Dat was nog een volle kruiwagen 👍.
Ik had karton onder de pompoenen gelegd zodat ze droger bleven en toen ik die opruimde kwam ik dit tegen:
Naaktslakken leggen hun eieren aan het begin van het voorjaar wanneer de bodemtemperatuur 4-5 graden bedraagt. Daarna leggen zij het hele seizoen eieren van maart/april tot september. Het is namelijk zo dat jonge slakken die laat in de herfst worden geboren een grotere kans hebben de winter te overleven dan hun ouders.
De aarbeienplanten 🍓🍓 laat ik in de kas overwinteren, ze kunnen een paar graden vorst aan maar als het lang gaat vriezen zullen ze het waarschijnlijk niet overleven maar dat is dan gewoon pech hebben.
Volgend jaar willen we meer aardbeienplanten en Jason kwam met het idee om ze verticaal te laten groeien en dan bij het terras weg te zetten op de twee hoeken. Dus ik ben al aan het kijken op internet om ideeën op te doen.
De Oca is echt volledig uit de hand gelopen 😂 het groeit en groeit maar door....nu maar hopen dat ze ook knolletjes aanmaken en niet alleen maar blad laten groeien.
Oca |
Aardpeertje |
Op donderdag heb ik heel de dag taarten gebakken. Jason is namelijk vandaag (vrijdag) jarig 🎉 en ik heb onze appels 🍎🍏 gebruikt voor het bakken van appeltaarten en appelmuffins. Hij heeft heel veel mee genomen naar het werk en één appeltaart heb ik in de diepvries gedaan en nog een klein appeltaartje in de koelkast om vandaag natuurlijk zijn verjaardag te vieren. In Denemarken is het gebruikelijk om bij feestjes en bezoek zelf te bakken. Koekjes en taarten of wanneer je lunchgasten hebt bak je zelf de rundstykker of boller (ronde broodjes). Veel Denen vinden het nog steeds onbeleefd om dat niet te doen en het is dan ook gebruikelijk om je te verontschuldigen als je bezoek krijgt en niet zelf iets lekkers gebakken hebt 😅.
Rechts onderin zie je op de foto een Drømmekage. De vertaling is droomtaart. Het is eigenlijk een eenvoudige vanillecake zoals wij die ook kennen. Wat hem bijzonder maakt is de topping. In de laatste paar minuten van de baktijd bedek je de taart met een mengsel van boter, suiker en kokos. Daarna laat je de taart nog 5 minuten in de oven staan en karameliseert de bovenlaag. Hmmmmmmm
Zo mooi als op de foto hiernaast is die van mij niet geworden 😄. Die van mij kreeg een bolle bovenkant maar de smaak zal hetzelfde zijn. Op de foto van mijn drømmekage lijkt de taart heel donker maar dit ligt echt aan de foto want de topping is perfect gelukt.
Wisten jullie dit?
Wat niet vaak voorkomt is dat er in een land belasting geheven wordt over verzadigde vetten, maar in Denemarken is dit wel het geval. Dit betekent dat de Denen voor de producten die ze kopen extra geld moeten betalen voor elke gram verzadigde vetten dat in dat product voorkomt. In 2011 is deze wet ingesteld, om de toenemende ongezonde levensstijl van de Denen terug te dringen.
Ik weet niet of dit helpt als ze zelf bakken 🤣 en als ik bij de supermarkten kijk, liggen er nog steeds heel veel lekkere koeken en taarten in de vitrines, ook bij ons op het eiland. De Denen zijn gek op zoetigheid 🥮, zout eten 🧂, varkensvlees 🐖 en veel alcohol 🍷🍺🍸. Ze staan bovenaan de lijst van de meest gelukkige mensen ter wereld maar zijn ze ook gezond bezig???? Deze belastingwet m.b.t. verzadigde vetten is niet voor niets in het leven geroepen denk ik 😉.
Nou, dat laatste had weinig te maken met mijn moestuin of kas maar ach, altijd leuk om wat meer te leren over Denemarken toch?
En verder heb ik deze week ook in de kas nog het een en ander kunnen oogsten. De operatie Witte Vlieg is geslaagd en ik heb geen witte vlieg meer in de kas.
Dit was het voor deze week. Iedereen een fijn weekeind en tot volgende week 👋.