vrijdag 14 maart 2025

Tomaten, courgettes, pompoenen en sneeuw

Hoi iedereen
 
Hoe was het weer?
We hebben hier heel lekker weer gehad afgelopen weekeind. Veel zon, niet te koud, heerlijk! Vanaf maandag werd het kouder en hadden we regelmatig regen en op donderdag sneeuw 🌨❄...maar op vrijdag (vandaag) was het droog en scheen de zon. Om 10.00 uur was het 4 ℃ aan de noordkant van het huis en 10 ℃ aan de zuidkant. Iedere keer hoorde ik schuivende geluiden in huis als er weer een plak sneeuw van het dak af gleed. We houden dit weer heel de week als ik af kan gaan op de voorspellingen 😉. Overdag zon en een gemiddelde temperatuur van 7 ℃ met in de volgende dagen nog wat nachtvorst maar vanaf maandag is die nachtvorst ook verdwenen. 

Wat heb ik allemaal gezaaid deze week?

Op zondag heb ik bloemen binnen voorgezaaid: Siertabak, Zegekruid en Goudsbloem. 
Ik heb ook Korenbloem voorgezaaid in de kas. Korenbloemzaden hoeven namelijk niet zo warm te staan om te ontkiemen. 

Siertabak houdt plaaginsecten
op een afstand
Zegekruid houdt witte vlieg 
weg in de kas
Goudsbloem, Bijen-magneet en
tegen schadelijke insecten










Korenbloem,
Bijen- en hommelmagneet












Zoals ik al eerder vertelde heb ik best veel tomatenzaden 🍅🍅🍅 bij Moestuin Hippie gekocht dit jaar. Er zitten veel "vroege" tomatensoorten bij. Dit wil zeggen dat ze al vroeg in de zomer tomaten geven. Ik zaai ze niet allemaal tegelijk voor want dan kom ik in de problemen met ruimte op de "ontkiemvensterbank" 😅. Wanneer ze ontkiemd zijn verhuizen ze naar een andere vensterbank en twee tafeltjes (iets koeler en met groeilampen) en heb ik weer plek. De eerste tomatenrassen die ik ga voorzaaien zijn: Orange banana, Pink bumblebee, Whippersnapper, Amber Keyes, Ananas Noir, Britain's breakfast, Goldene Königin en Supersweet 100. Hieronder vertel ik iets over de verschillende soorten tomaten die ik deze week gezaaid heb en vind je dat niet interessant dan weet je wat je kunt doen, gewoon naar beneden scrollen 😆.

Orange Banana
Kleur: abrikoos/oranje met een zoete smaak. Meestal wordt de vorm van de Orange Banana iets langwerpig, maar soms ontstaat toch een vorm die vaag aan een banaan doet denken. Komt oorspronkelijk uit Oekraïne. De plant is sterk en heel geschikt voor ons klimaat, ook voor de buitenteelt. Ze zijn erg sappig en daarom goed voor het maken van tomatensaus. Het is een vroege soort, oogsten kan al vanaf juni. Ik kan nergens vinden hoe hoog de planten kunnen worden 😏.











Pink bumblebee
Kleur: rozerood met geel en oranje streepjes en met een zoete smaak. Geschikt voor de buitenteelt. Het zijn kerstomaatjes en het is een vroege soort. De plant kan 200 cm hoog worden. Komt uit Californië.










Whippersnapper
Kleur: roze-rood met een zoete smaak. Het is een dwergstruik met kerstomaatjes en de planten worden zo'n 40 tot 60 cm hoog. Het is een vroege soort en komt uit Engeland. Whippersnapper betekent zo iets als "snotneus", waarschijnlijk zo genoemd omdat het kleine planten blijven, denk ik (?). Ik vind al die namen geweldig 😊.













Amber Keyes
Kleur: geelgroen met een zoete en kruidige smaak. Het is een kerstomaat met een enorme oogst (50-100 tomaatjes per tros!). Het is een middenvroeg soort en in de kas kun je oogsten t/m half oktober. Deze tomaat is ontwikkeld in Amerika door ene pastoor M. Keyes. Ze kunnen 200-250 cm hoog worden. 

    

Ananas Noir
Kleur: mahoniebruin met een zoete smaak met een zuurtje. Het zijn vleestomaten en een midden/laat soort. Ze zijn zelfs voor een vleestomaat vrij groot en bij veel zon wordt de bovenkant bijna helemaal zwart. Oorspronkelijk komt dit ras uit België en de doorgesneden vruchten lijken op de binnenkant van een ananasvrucht vandaar de naam. Ik vind de binnenkant er prachtig uit zien. De plant wordt niet zo hoog, ca. 1.50m. 













Britain’s Breakfast
Kleur: Roze-rood met een erg zoete smaak met een klein zuurtje. Het is een langwerpige grote cocktailtomaat met een klein puntje aan de onderkant waardoor ze op kleine citroenen lijken. Het is een oude Engelse tomatensoort en de soort werd voor het eerst vermeld in de catalogus van 1947 “Ryder & Son Ltd” in St. Albans Herts. Het is een middenvroeg soort en de planten kunnen hoger worden dan 200 cm.











Goldene Königin
Kleur: heldergeel met een zoetzure smaak. Ze zitten qua grootte tussen kerstomaat en vleestomaat in, een middelmaat dus. De tomaat kan in de kas of buiten geteeld worden. Ze worden al sinds ongeveer 1870 geteeld in Duitsland. Hij is niet verwant aan de Amerikaanse variëteit 'Golden Queen'. Het is een middenvroeg soort. De plant kan 250 – 350 cm hoog worden. 











Supersweet 100 F1
Kleur: rood met een hele zoete smaak. Ik had deze tomaat vorig jaar ook en meestal verlieten ze de kas niet en at ik ze recht van de plant 😂. Onder de juiste omstandigheden krijg je wel honderd tomaatjes per rank, vandaar de naam. Het is een middenvroeg soort. Het zijn kleine kerstomaatjes en de planten worden ca.150 – 250 cm hoog. 

De rest van de tomaten zaai ik 31 maart binnen voor. 








Verder heb ik ook nog courgettes voorgezaaid. De Black Beauty, die had ik vorig jaar ook en een gele courgette, Soleil F1. Dit is een vroeg ras met een goede weerstand tegen meeldauw, wit vruchtvlees en een goede smaak. Ik ben benieuwd 😊.

En....ik heb verschillende pompoenen voorgezaaid 🎃. De Nutty Delica, Pink Banana jumbo en de Uchiki Kuri had ik vorig jaar ook en ik hoop dat ze het beter gaan doen dan vorig jaar want toen hadden de pompoenen net als de courgettes veel last van meeldauw. Verder heb ik nieuwe pompoenzaden: Sweet dumpling, Baby Boo en Baby Bear. Deze laatste drie worden niet groter dan 15 cm in doorsnede wat ook wel fijn is in verband met ruimtegebrek 😄, iets waar iedere moestuinder volgens mij last van heeft. 

Dit jaar gaan de pompoenen in de moestuin. Ik heb er twee vakken voor gereserveerd. 








De "ontkiemvensterbank"














Ik heb deze week ook de indeling gemaakt voor de moestuin en dat viel weer niet mee 🧩. Het blijft een heel gepuzzel met wat kan bij wat en wat absoluut niet....weet je nog? Combinatieteelt. Maar ik ben er weer aan uitgekomen. Er komt een heleboel niet terug in de moestuin zoals kolen, wel zal ik een paar koolplantjes kopen voor de koolwitjes en op strategische plekken wegzetten. Misschien leggen ze hun eitjes dan niet in de andere planten 😏. 


Afgelopen weekeind hebben Jason en ik de Harpetgrond gemengd met Champost en op het aardappelveldje gereden. En dat ligt er nu mooi bij 👍. Wanneer ik de aardappelen ga poten maak ik "ruggen" die ik tijdens de groei van de planten iedere keer op ga hogen. Verder wil ik afrikaantjes en knoflook er tussen zetten. Afrikaantjes helpen tegen aaltjes en knoflook......geen idee 😆 maar overal op internet staat dat het een goede buur is voor aardappelen en ik heb nog knoflooktenen over 🧄🧄🧄.




Lizzy 🐕 is gelukkig weer helemaal opgeknapt van haar bezoek aan de tandarts vorige week en vond de sneeuw erg leuk zoals je kunt zien op deze foto's 👀. 












Dit was het voor deze keer, iedereen een fijn weekeind en tot de volgende keer 👋.


Tomaten zaaien, onze paddenstoelenkweek en Vlaamse gaaien

Hoi iedereen Leuk dat je weer aanhaakt 😀. Hoe was het weer op Fur? Afgelopen zaterdag hadden we heerlijk weer maar op zondag was het heel d...