Hoi iedereen
Leuk dat je mijn blog leest 😀.
Hoe was het weer hier op Fur?
Jammer genoeg hebben wij hier geen mooi voorjaarsweer gehad met het paasweekeind. Het was donker, druilerig en koud ☔. Het eiland zat tjokvol met toeristen, er was geen vakantiehuisje meer vrij dus dat was wel sneu voor die mensen. Nu doen de Denen nooit zo moeilijk over het weer, ze trekken gewoon een regenjas aan en gaan er op uit maar met het zonnetje erbij is toch leuker. De rest van de week was het bewolkt met af en toe de zon 🌥🌤 maar op donderdag heel de dag zon 🌞.
Inmiddels staan er een aantal fruitbomen in bloei en ook bij de Rododendrons gaan de knoppen open.
![]() |
![]() |
Alle planten in de kas doen het goed ondanks het sombere weer. De tomatenplanten in de kas krijgen al lekkere dikke stengels. Vanaf donderdag ben ik de rest ook buiten gaan zetten om af te harden zodat het de kas in kan. De aardappels in de zakken kan ik wel aan blijven aarden 😅 zo hard dat ze groeien.
![]() |
Sommige planten komen al boven de zak uit |
Wat het niet zo goed doet....
Een aantal jaren geleden hebben wij twee Wisteria's (blauwe regen) gekocht en naast de houten palen van de schommels geplant (de schommels zijn al heel lang weg maar we hadden de palen laten staan).
![]() |
De palen van de schommels |
Deze Wisteria's waren heel klein toen wij ze kochten maar na een jaar of vier mag je toch wel verwachten dat ze bloemen gaan geven. Maar helaas, dat doen ze nog steeds niet. Vorig jaar heeft Jason een boom weggehaald waardoor ze meer licht krijgen en toen gingen ze het wel wat beter doen maar nog steeds geen bloemen. Inmiddels zijn er nog meer bomen weg maar Jason wilde niet langer op het resultaat wachten 😂 dus hebben we afgelopen zaterdag twee Wisteria's (grote) gekocht bij Kridtvejs Planter op Mors. Dit keer witte Wisteria's. Jason had gelezen dat die wat beter tegen kou en halfschaduw kunnen. Verder hebben we nog een Pawpaw gekocht omdat dan de kans groter is op vruchten en Jason heeft eindelijk zijn Moerbei 😅, twee zelfs.
De witte Wisteria's heeft Jason aan de ander kant van de palen geplant dus mochten ze het alle vier gaan doen krijgen we een mix van paars en wit.
![]() |
Nu is er meer ruimte gekomen en Jason heeft de twee zwarte Moerbeiboompjes in de boomgaard geplant.
Zwarte Moerbei (Morus Nigra)
Morus is afgeleid van het Latijnse mora en betekent ‘laat’ of ‘met vertraging’, evenals ‘moer’. Dit vanwege het laat in blad komen. Nigra betekent ‘zwart’. ‘Bei’ en ‘bezie’ zijn andere woorden voor ‘bes’. Moerbei betekent dus eigenlijk ‘late bes’.
De Chinezen kweken al meer dan 5000 jaar moerbeibomen voor de teelt van zijderupsen. De zijderupsen eten alleen maar moerbeibladeren en hierbij gaat het vooral om de Witte Moerbei. De Chinezen wisten de zijdeteelt duizenden jaren geheim te houden. Zijden kleding werd een belangrijk exportproduct voor China en via de zijderoute werd de zijde tot in het Romeinse Rijk verhandeld. In de derde eeuw v. Chr. werden zijderupsen ook naar Korea en later naar Japan gebracht. Halverwege de zesde eeuw n. Chr. werd een aantal eieren en larven stiekem door Perzische monniken naar Constantinopel gesmokkeld, in de holle delen van een bamboestok. Hierdoor kwam de zijderups ( en dus ook de Moerbeibomen) in Europa terecht en voortaan kon het Westen zijn eigen zijdeteelt ontwikkelen, onder andere op het Griekse schiereiland Peloponnesos. Het eiland werd indertijd met Morea aangeduid, wat vrij vertaald ‘moerbeiland’ betekent en slaat op de kweek van de zijdevlinder.
![]() |
Zwarte moerbei |
De vruchten van de zwarte moerbei zijn bolvormig en lijken een beetje op een framboos. In het begin zijn ze groen van kleur, maar later worden ze oranjerood en ten slotte heel donkerrood tot zwart. De vruchten zijn eetbaar en hebben een zoete smaak. De zwarte Moerbei wordt algemeen beschouwd als de lekkerste moerbeisoort.
Een Moerbeiboom kan honderden jaren oud worden en kent een grillige groeiwijze. De stam en oudere takken zijn grijs en nieuwe twijgen olijfgroen. Het blad is groot, eirond tot hartvormig. Door de horizontale groei van de takken en de grote bladeren ontstaat er een "dak" en is deze boom heel geschikt om voor natuurlijke schaduw te zorgen. Wel moet je er rekening mee houden dat moerbeivruchten vlekken geven op je tuinkussens en stoelen 😉.
![]() |
Horizontale groei |
![]() |
Een natuurlijke parasol |
Een Moerbeiboom plant je eigenlijk voor het nageslacht want het kan wel 6 tot 8 jaar duren voordat de boom vruchten gaat dragen. Wie weet proeven wij ooit nog eens moerbeivruchten van onze eigen bomen 🤞.
Guyonne, een vriendin van mij hier in Denemarken is ook flink bezig in haar kas. Zij heeft een hele grote kas met langs de kanten een brede strook die niet betegeld is en waar ze kan planten in de 'vollegrond', zie foto's hieronder. Mooi hè!
![]() |
![]() |
Ze is nu voor het eerst aan het mulchen met zeewier, ze haalt het gewoon van het strand (Guyonne woont niet op Fur maar wel aan het Limfjord).
![]() |
Mulchen met zeewier in de kas van Guyonne |
Ik heb geprobeerd informatie op te zoeken over mulchen met zeewier maar het is nog vrij onbekend, wel wordt het veel gedaan in Engeland met name op de kanaaleilanden en Guyonne stuurde mij een Deens artikel op wat heel informatief was.
En ik vond op internet ook een Nederlands artikel van Maarten Casteleijn over plantenweerbaarheid:
"Door zeewier te gebruiken als meststof versterk je de plantweerbaarheid van de plant. Zeewier bevat namelijk essentiële mineralen en sporenelementen, waaronder: fosfor, kalk, zink, natrium, ijzer, magnesium en zwavel. Maar dit is niet het enige wat zeewier zo geschikt maakt voor bemesting. Het bevat namelijk ook natuurlijke groeihormonen, vitaminen, aminozuren en enzymen. Al deze elementen helpen planten bij de groei en het versterken van de plantweerbaarheid. Met als resultaat dat bepaalde gewassen, meer en grotere knoppen en/of vruchten produceren. Doordat zeewier een mix bevat van verschillende sporenelementen bevordert het ook de vruchtbaarheid van de bodem".
Met de plantjes bij Guyonne gaat het heel goed zoals je kunt zien op de foto's hierboven. Wel wordt er aangeraden om bij de wat gevoeligere planten het zeewier ruim voor het planten aan te brengen of het te spoelen voor gebruik in verband met het zoutgehalte. Het werkt natuurlijk ook heel goed tegen slakken in de moestuin want zoals iedereen wel weet houden die niet van zout 🐌🧂😁.
Op 2e paasdag zijn Jason en ik een rondje eiland gaan doen om er even uit te zijn (met de auto want het was nog steeds slecht weer). Een mevrouw een eindje verderop is een hobbykweekster en wat ze over heeft zet ze te koop aan de kant van de weg. Ik heb al eerder bij haar planten gekocht en deze keer zag ik Daslook staan. Ik probeer zelf al een jaar lang daslook op te kweken vanuit zaad en het lukt maar niet, dus ik heb twee planten bij haar gekocht. Ze zijn behoorlijk groot en na de bloei kun je de plant voorzichtig uit elkaar trekken om er meerdere van te maken en dat ga ik ook doen. Dus voorlopig blijven ze in hun pot staan.
![]() |
Heel veel knoppen in de daslook |
Daslook houdt van een vochtige, schaduwrijke omgeving vandaar dat ze in het wild meestal groeien in een bosrijke omgeving. En wij willen het graag als bodembedekker bij ons in het bosgedeelte van de tuin maar ik hou een paar plantjes achter in een pot om te gebruiken in de keuken 😋. Ik heb namelijk gelijk toen we thuis kwamen een paar bladeren geproefd en het is zo lekker! Ik heb mijn favoriete plant gevonden hoor. Die bladeren stoof ik overal in mee, heerlijk 😆. Je kunt er ook pesto van maken.
Dus ik heb eerst de potgrond op laten warmen in de zon en bij het planten warm water gebruikt voor die zeik.. euhh warmteminnende meloenplanten 🙄. Daarna vlug binnen op een warm plekje gezet en dat vonden ze volgens mij wel goed.
Hoe gaat het met de Artisjokken?
In de eerste zaaironde (niet op de juiste dag volgens de methode van Maria Thun 😏) was er maar eentje opgekomen maar inmiddels zijn dat er vier, waarvan er eentje bij zit die het denk ik niet gaat redden want hij heeft maar één kiemblaadje. In het bakje van de tweede zaaironde (wel op de juiste dag 😉) zijn er intussen zes opgekomen in een veel korte tijd. Tja, dan denk ik....volg maar gewoon die Maria Thun kalender 👍💚. Ik heb maar vier basilicumplantjes opgekweekt en dat vind ik een beetje weinig dus op vrijdag (vandaag) heb ik nog wat gezaaid.
![]() |
Artisjokken |
Met de peper- 🌶, aubergine- 🍆 en meloenplanten 🍈 binnen in huis gaat het uitstekend en ik heb de meloenplantjes moeten verpotten, ik was daar een beetje bang voor want vorige jaar ging het op dat punt ook fout en gingen de zaailingen bergafwaarts na het verpotten.
![]() |
Verschillende pepers |
![]() |
Honing meloenplantjes |
En de gekochte paprikaplant groeit als een tierelier...🫑
![]() |
Paprikaplant |
Wat eet mijn radijsjes op?
![]() |
![]() |
Ik ga ze maar snel oogsten want ze zijn veel te lekker om weg te geven 😆.
Op donderdag aan het eind van de middag zitten Jason en ik op ons terras en horen en zien we vogels overvliegen die we niet gelijk herkennen. Maar ze maken een specifiek geluid alsof ze "een kikker in de keel hebben". Ik dacht aan ganzen met een spraakgebrek maar Jason zei gelijk; dat zijn Kraanvogels.
Hij zocht op internet naar het geluid van een Kraanvogel en verrek dat was het! Wat leuk, wij hebben voor het eerst Kraanvogels gehoord 😀, hoe leuk is dat?
Dit was het voor deze keer. Iedereen een fijn weekeind en tot de volgende keer 👋.