Hoi iedereen,
Allemaal een heel gelukkig, gezond en groen 2024!
Ons familiebezoek in Nederland was heel gezellig en ook heel vermoeiend 😊 wat is Nederland toch druk vergeleken met ons rustige eilandje hier in Denemarken. Wij zijn dat echt niet meer gewend en waren gewoon moe van de drukte. Ook was de temperatuur een stuk hoger en hadden we veel de warme truien bij ons whahahhahah...Maar ik ben heel blij dat ik mijn kids, ouders en zus weer gezien heb. Ik kan er weer even tegen.
Wat het weer betreft zitten we hier nog volop in de winter. Momenteel hebben we een sneeuwstorm en afgelopen nacht weer wakker gelegen van het gefluit van de wind ⛄💨Maar in Nederland komt er ook koud weer aan, hoorde ik.
Zoals ik de vorige keer in mijn blog schreef, ben ik mijn huiswerk aan het doen. Ik ben het boek van Frank Anrijs aan het lezen, Combineren in de natuurlijke moestuin.
De grootste ergernis voor een moestuinierder (nieuw woord uitgevonden?) zijn natuurlijk de plaaginsecten. De slakken, luizen, torren enz. 🐌🐛 Ze kunnen je oogst flink verpesten. Wat heb ik intussen geleerd van Frank Anrijs hierover?
Ik heb geleerd dat je het aan moet pakken alsof je een FBI agent bent die een daderprofiel op moet stellen. Je moet denken als een plaaginsect 😄
De meeste insecten hebben een slecht zicht in vergelijking met mensen. Maar ze kunnen wel kleuren zien. (Vlinders kunnen zelfs UV-licht zien). Wanneer insecten op zoek zijn naar eten gaan ze op geuren af niet op zicht. Hier kun je als moestuinierder je voordeel mee doen. Je moet de planten "verstoppen" voor de insecten. Hoe doe je dit? Door schijnbare chaos te creëren....
- Zet alle verschillende soorten planten door elkaar heen
- Zet hoge planten naast lage planten
- Zet smalle planten naast brede planten
- Zet planten met verschillende geuren naast elkaar
- Meng de planten ook op kleur
- En zet de planten dicht op elkaar
Waarom heb je dan minder kans op plaaginsecten?
Voorbeeld:
Het koolwitje gaat op zoek naar kolen. Het pikt een geurspoor op van een kool en vliegt in die richting. Door het hoogte verschil moet het koolwitje stijgen en dalen over de planten heen en raakt daarbij het geurspoor kwijt. Doordat sommige planten rondom de kool breder zijn en anders ruiken raakt het koolwitje in de war. Ook de structuur van de bladeren zijn allemaal verschillend, dus hij kan de kool niet goed vinden tussen al het groen. Voor het koolwitje ziet alles er uit als een groen veld door zijn slechte zicht. Doordat de planten dicht op elkaar staan ziet het koolwitje ook geen bruin van de grond. Het koolwitje moet zoveel energie gebruiken nu om die koolplant te vinden dat het liever naar de buurvrouw vliegt, want die heeft haar koolplanten allemaal ordelijk op een rij geplant. Zet er nog wat kruidenplanten doorheen en de geurchaos is compleet.
Het koolwitje kan per toeval misschien een keer een koolplant vinden in jouw moestuin maar dan legt het zijn eitjes in die ene koolplant en niet in alle koolplanten.
Je gaat dus al je planten door elkaar zetten en als je dit ook nog doet in een golvende lijn, dan kun je meer planten kwijt in je moestuin.
Zit hier ook een nadeel aan? Ja, wel voor mij 😅
Je moet of je planten allemaal goed kunnen herkennen of je moet overal naambordjes bij zetten in de grond. Ik kan echt het verschil niet zien tussen plantjes als ze nog klein zijn dus ik ga overal naambordjes bij zetten en goed op een plattegrond bijhouden wat waar staat.
Niet alle planten kun je lukraak in je moestuin zetten. Er zijn planten die te snel overwoekeren of veel te groot worden zoals Rabarber en Pompoenen. Aardbeien gaan schijnbaar ook niet lekker in deze chaos.
Maar het is gelukt.
![]() |
Op de foto hiernaast staan de afmetingen van de vakken van de binnenste cirkel en van de buitenste cirkel.
Omdat het een ronde moestuin is kan ik niet volgens de golvende lijnen planten zoals Frank Anrijs dit aangeeft in zijn boek. Maar dat geeft niet want ik kan deze golvende lijnen in het klein aanhouden binnen de vakken. Planten en zaaien op een golvende lijn is belangrijk omdat je dan meer planten kwijt kunt dan wanneer je op een rechte lijn plant/zaait.
Tussen de vakken wil ik lage afscheidingen plaatsen. Zoals dit:
Nu moet ik combinaties gaan maken voor de verschillende vakken. Hierbij moet ik natuurlijk kijken naar de zaden die ik heb en wat wij ook daadwerkelijk gaan eten of gebruiken. Hier ga ik de komende week mee aan de slag.
Wat verder nog? Wij zijn 10 dagen weg geweest en ik moet zeggen dat daar mijn paprikaplanten wel onder geleden hebben. Ik heb van mijn zus een groeilamp meegekregen en die staat nu op de paprikaplanten gericht. Misschien vinden ze dat wel lekker en komen ze een beetje bij. De paprika hangt er nog wel in.
![]() |
In de kas staan de koolplantjes er nog goed bij maar groeien doen ze niet echt, ik ben toch benieuwd wat dat nog gaat worden. Nou dit was het weer voor deze week.
Iedereen fijn weekend en tot volgende week 👋