Hoi iedereen.
Wat gezellig dat je aanhaakt 😀.
Hoe was het weer?
We hebben twee mooie zomerweken achter de rug, helaas zonder een drupje regen. Vooral de moestuin en 't hellinkje hebben het zwaar. De potten en grote bakken kan ik redelijk bijhouden met water geven maar de moestuin is zo gortdroog dat daar uren water 🌧💦 op gesproeid zou moeten worden en helaas zoveel water hebben we niet (zoals ik al eerder vertelde is het water in Denemarken te duur om voor de tuin te gebruiken). Dus ik roei met de riemen die heb en Guyonne had een heel goed idee voor 't hellinkje. Plasticflessen met zo'n watersysteempje erop gedraaid, geen idee hoe zo'n ding heet (een druppelaar 🤔?) en naast de planten in de grond zetten. Die had ik nog liggen, ik heb ze met en zonder kraantje, zelf helemaal niet aan gedacht om die te gebruiken ik heb ze namelijk gekocht om in bakken te zetten.
Ik heb die zonder kraantje gebruikt want dan komt het water direct bij de wortels. Met kraantje dan druppelt de fles op de grond leeg en ik ben bang dat er dan niet genoeg water in de grond komt doordat de grond zo droog is. Verder heb ik twee watersysteempjes (druppelaars) op zonnecellen in de moestuin geïnstalleerd. Het is eigenlijk bedoeld voor in de kas om de potten water te geven maar ik dacht, ach alle beetjes helpen en had ik ook nog liggen van vorig jaar. Verder had ik nog een klein watersysteem die op onze pomp van de waterput in de tuin kan. Ik denk dat ik met deze drie watersystemen ongeveer 1/3 van de moestuin kan voorzien van water en dat werkt beter dan gieters water neerstorten op de moestuin 🌊.
Vorige week ook weer hele harde wind gehad en alle zonnebloemen hingen op half elf 🌻, ik heb er een touw omheen gebonden rond de vlaggenmast want ze wilde ook niet meer recht gaan staan. Ze zullen gedacht hebben; bekijk het maar, we hebben deze zomer iedere week al hele harde wind gehad, we vinden het welletjes 😅.
![]() |
Zonnebloemen rond de vlaggenmast |
En toen kwam de regen!!! Vanaf zondagavond begon het te regenen ⛈🌧🌦 tot dinsdag. Op woensdag was het droog maar in de avond begon het weer te regenen. Op donderdag regen en zon en zo ging het door tot vandaag (vrijdag). Gelukkig tussendoor genoeg zon om de tomaten te laten kleuren en ik hoorde de tuin zingen van blijdschap 🎵. Het gras was binnen een paar dagen weer groen.
Wat heb ik verder gedaan behalve water geven en planten redden van de wind?
Ik heb heel veel tomaten geoogst en hier tomatensaus van gemaakt. Twee weken geleden een saus gemaakt van allemaal verschillende soorten tomaten. Twee uien en een aantal knoflooktenen fruiten in een pan, daarna in de slowcooker overdoen en de tomaten erbij en uren laten sudderen. Daarna ouderwets door de roerzeef (passe vite). Daar had ik 2 liter saus van en die heb ik geweckt. Het nadeel van de slowcooker is dat de saus niet indikt want de deksel moet erop. Hierdoor is de saus wat dunner maar dat vind ik geen probleem omdat ik vaak bij het maken van pasta ook nog paprika's en courgette fruit en door de tomatensaus doe.
![]() |
![]() |
Een week geleden had ik zoveel tomaten dat ik ze op kleur heb kunnen verwerken. Wat een leuk zicht, al die verschillende kleuren tomaten!
![]() |
En ik heb nu 1 liter groene tomatensaus, voornamelijk van de Amber Keyes. 1,5 liter gele tomatensaus van Esmeralda Golosiva, Orange banana en Valencia Orange en 2 liter rode tomatensaus van de Resibella, Purple russian, Pink Bumblebee.
![]() |
In totaal 4,5 liter saus |
Ik had geen tijd om ze te wecken (we vertrokken al vroeg de volgende morgen naar NL) dus ik heb deze sauzen ingevroren. En alle rijpe bonen geplukt, dit was ruim 500 gram, geblancheerd en ook ingevroren.
![]() |
![]() |
De echte grote tomaten moeten nog komen maar toen we uit Nederland thuis kwamen kon ik gelijk weer volop tomaten plukken en die heb ik intussen ook al weer ingemaakt. Het was weer rond de 4,5 liter 👌😀.
![]() |
Tomaat Ananas Noir |
![]() |
Oogst afgelopen weekeind |
En in deze week weer een oogst van een courgette, tomaten, bonen en peultjes 😍. Er hingen al weken lang zoveel tomaten aan de planten en ik zat maar te wachten tot ze gingen kleuren maar nu is er geen houden meer aan 😅. Om de 2 à 3 dagen pluk ik een vergiet vol en nu maar hopen dat we een mooie nazomer hebben zodat ik voorlopig kan blijven plukken🤞.
De gele en groene boontjes heb ik geblancheerd en in de diepvries gedaan, de paarse boontjes hebben we 's avonds gegeten met een tomatensalade erbij met een rode ui uit de moestuin, rode wijnazijn, wat olijfolie en basilicum. De rest van de tomaten, courgette en de peultjes waren voor de volgende dag.
![]() |
Oogst afgelopen dinsdag |
![]() |
Tomatensalade |
Verder heb ik ruim 1 kilo komkommers kunnen oogsten en Cayenne- en Regenboogpepers. De pepers was ik, laat ik drogen op een stukje keukenrol en gaan in een plastic bakje in de diepvries. Van de komkommers heb ik weer komkommersoep gemaakt, deze keer een Oosterse komkommersoep met kokosmelk, gember, uien, knoflook, pepers en kerriepoeder. En natuurlijk zijn de uien, knoflook en pepers uit eigen oogst 😊. De Habanero pepers doen het ook goed en twee zijn er al oranje 👍, wanneer ze rood zijn kan ik ze plukken. Er zijn ook gele varianten maar ik had de rode Habanero peperzaadjes.
![]() |
Komkommers |
![]() |
Habanero pepers |
Op vrijdagmiddag (vlak voor dit blog online ging) heb ik weer tomaten geoogst en twee courgettes. De groene courgette had ik duidelijk eerder over het hoofd gezien want hij is behoorlijk groot gegroeid.
![]() |
Oogst van vrijdagmiddag |
Tomaten 🍅🍅🍅
Ik ben gek op tomaten en zeker nu ik zoveel verschillende soorten heb gekweekt. Ik blijf me verbazen over het verschil in uiterlijk en smaak en de vele soorten die er zijn. Daarom blijf ik het ook leuk vinden om over tomaten te lezen en ik kwam een blog tegen over de geschiedenis van de tomaat. Hieronder deel ik wat uit dit blog, vind je dit niet interessant dan scroll je maar gewoon verder 😅📜...
Tomaten komen oorspronkelijk uit de kustregio's van Peru, Ecuador, Chili en Mexico. Ze werden door de Inca's, Maya's en Azteken verbouwd. In Mexico werden tomaten al in de 16e eeuw door de Azteken verhandeld op markten, ze kwamen in allerlei kleuren voor en ook in verschillende grootte en vorm en ze werden bereid met pepers. Hoe weten wij dit?
Door de Franciscaanse broeder Bernardino de Sahagún (1499 – 1590). Deze Spanjaard leefde meer dan 50 (!) jaar tussen de Azteken en sprak vloeiend hun taal, Nahuatl. Hoe interessant is dit zeg, ik kan me er geen voorstelling van maken hoe dat geweest moet zijn om daar te leven in die tijd.
Het was niet Columbus die Mexico ontdekte en veroverde, waar ik eerlijk gezegd op gegokt zou hebben maar de Spanjaard Hernán Cortés (1485 – 1547) heeft het huidige Mexico veroverd tussen 1519 en 1521. Jason is hier de geschiedeniskenner, niet ik 😉.
Deze Cortés was degene die als eerste een kleine gele tomaat naar Europa bracht, net als chili, maïs en aardappelen. Op 20 oktober 1519 schreef hij in zijn dagboek dat volgens hem de Azteekse leiders van plan waren om alle Spanjaarden te doden en daarna te koken in potten gekruid met tomaat en chili 😂😅. De eerste salsa saus???
Uit het Nahuatl (taal van de Azteken):
Tomatl: een bepaalde vrucht die wordt gebruikt om een zure smaak toe te voegen aan stoofschotels en sauzen
Xitomatl: grote rode, gele en witte tomaten
Toen de tomaat in Europa terechtkwam (eerst in Spanje en daarna over heel Europa en later naar Azië) was niet iedereen enthousiast. In eerste instantie dachten de meeste mensen dat het sierplanten waren en de vruchten giftig. Maar doordat er mensen na jaren gewoond te hebben in de veroverde gebieden terug kwamen naar Europa en gewend waren om ze te eten, werd de rest ook wat wijzer over deze vruchten.
De naam tomatl (in allerlei vormen) bleef bij de meeste Europeanen hangen behalve bij de Fransen en de Italianen. De eerste tomaten die in Europa gekweekt werden waren namelijk geel en de Fransen noemde een tomaat oorspronkelijk ook wel een "pomme d'amour" (liefdesappel). En de Italianen een 'pomodoro', wat 'gouden appel' betekent. De Italianen hebben de tomaten volledig omarmd en In 1790 werd het eerste recept van pasta met tomatensaus gepubliceerd in het kookboek L’Apicio Moderno, alle acht delen geschreven door chef Francesco Leonardi (1730 – 1816). De saus, bereid met pitloze tomaten en gestoofd met toevoeging van uien, selderij, knoflook, basilicum, is nog steeds in ongewijzigde vorm de basis van veel van onze moderne gerechten. Al schijnt er 100 jaar eerder ook al een recept te bestaan van tomatensaus en dit werd op brood gesmeerd. De eerste pizza🍕 misschien???
🦉 Zo, nu zijn we weer wat wijzer geworden en hoe gaat het met het wecken? Nou....niet alles gaat goed.
Wat gaat er niet goed?
Ik heb al vijf potten met geweckte aardappelen weg kunnen gooien. Eerst dacht ik dat het aan de potten lag want het waren beugel weckpotten, die heb ik namelijk eerst gebruikt want die had ik nog liggen. Ik dacht dat ze misschien te oud waren of zo maar ik had er wel nieuwe rubbers op gedaan...
Inmiddels waren mijn moderne weckpotten aangekomen met losse deksels en clips en die ben ik daarna gaan gebruiken. Maar helaas ook bij twee "moderne" potten gingen de aardappelen niet goed. In eerste instantie waren de potten vacuüm maar na ongeveer een week werd het vacuüm opgeheven doordat de inhoud was gaan gisten en dan ontstaat er druk op het (de) deksel (mag allebei volgens mij).
Ik heb nieuwe potten met aardappelen geweckt en deze keer de aardappelen niet voorgekookt en er geen kruiden bij gedaan, even afwachten of dit beter gaat. En ik ben heel benieuwd of het restant van de geweckte aardappelen wel goed blijft. Er staan namelijk ook nog beugel weckpotten tussen (met rozemarijn) die nog wel goed zijn. Intussen heb ik ook op veel forums gelezen dat het altijd lastig is om aardappelen te wecken, het schijnt vaak fout te kunnen gaan. Maar ja, als je het niet probeert weet je ook niets 😊...
Wat gaat er wel goed?
Eigen fruit geweckt deze week
Er zijn al veel appels 🍎🍏 en peren 🍐🍐 rijp in ons boomgaardje en daar heb ik deze week stoofperen en appelmoes van gemaakt en geweckt. Ik had nog een pak gløgg (glühwein) staan en wijnkruiden in de kast liggen en ik dacht; lijkt me heel lekker voor stoofperen. Stoofperen geschild en in vieren gesneden, klokhuizen verwijderd, in glühwein gedaan met de kruiden (in een speciaal zakje, kun je ook een thee-ei voor gebruiken) en een schijf citroen. Lekker laten pruttelen tot de peren zacht zijn. Na een tijdje begon het echt geweldig lekker te ruiken in de keuken en ik kreeg gelijk zin in kerstmis 😆 wat niet gek is als je ziet welke kruiden er in zitten....
![]() |
Deense Glühwein |
![]() |
Wijnkruiden |
![]() |
Gestoofde peren |
De appelmoes heb ik gemaakt zoals ik het altijd doe. Met half kopje water op 1 kg appelen, theelepel kaneel, eetlepel citroensap en een beetje suiker (ik hou niet van hele zoete appelmoes). Daarna heb ik de stoofperen en de appelmoes geweckt (30 minuten op 90 ℃, de tijd gaat pas in als je weckketel opgewarmd is). Het voorraadkastje begint al aardig vol te raken 👍.
![]() |
Voorraadkastje voor de weckpotten |
De groenbemester (Bladrammenas) op het aardappelveldje is eindelijk goed gaan groeien. Wanneer het hoog genoeg staat maait Jason het voor mij af en blijft het gewoon op het veldje liggen als mulch.
![]() |
Dit was het voor deze keer.
Iedereen een fijn weekeind en tot de volgende keer 👋.