vrijdag 2 februari 2024

Kolen en rapen, vogels en pallets

 Hoi iedereen, 

Leuk dat jullie mijn blog weer lezen 😀
De afgelopen week heb ik maar heel weinig kunnen doen, dus over de moestuin en kas heb ik niet veel te vertellen. We hebben voor de zoveelste keer weer een storm gehad 💨 En ik had eindelijk mijn ramen weer schoon, maar helaas, nu hebben ze weer een zeembeurt nodig 😅

Ik had afgelopen donderdag op de planning staan om opnieuw knoflook te planten omdat ik bang was dat de knoflooktenen, die ik vorig jaar had geplant het niet gingen doen. Vorige week was er eentje boven de grond gekomen en nu heb ik inmiddels al 8 knoflookstengels boven de grond staan 👍 dus ik plant voorlopig geen knoflook meer. Zo zie je maar, niet gelijk denken dat iets mislukt is.....de natuur gaat gewoon zijn gangetje. 

Afgelopen week heb ik ook al mijn zaadjes nog eens doorgenomen en ik kwam koolrabi tegen. Nu ben ik, zoals jullie ondertussen wel weten een leek wat moestuinieren betreft en ik vind het dus best moeilijk om sommige gewassen uit elkaar te houden. 
Wat is nu het verschil tussen koolrabi, knolraap en koolraap??? Ja, ze zijn alle drie rond.......
Hieronder heb ik ze op een rijtje gezet voor diegene die hier ook moeite mee hebben 😊

Koolraap is de grootste van de drie, glad en heeft een geel-paarsachtige kleur. Het is een wintergroente. Een beetje een zoete en aardse smaak. Groeit onder de grond. Wanneer het gekookt is, is de kleur oranje.

Knolraap is kleiner maar ook paarsachtig van kleur. Het is een voorjaarsgroente. Wordt ook wel meiraap of meiknol genoemd. Een fris en licht pittige smaak. Groeit onder de grond. 

Koolrabi is lichtgroen en soms ook lichtpaars. Hij is iets platter, ovaler van vorm. Gekookt smaakt het als een pittige bloemkool, rauw als radijs. Het is een voorjaarsgroente. Groeit boven de grond. 

Koolraap - knolraap - koolrabi

Ik hoor mensen zeggen; Ja hoor, daar komt ze weer met haar siernetel, maar zoals ik al eerder geschreven heb in mijn blog kun je siernetel heel goed stekken. En ik blijf me er over verbazen hoe snel dit gaat. In een van mijn vorige posts liet ik foto's zien van de siernetels bij ons binnen. Deze siernetels had ik in het najaar gestekt van siernetels uit de tuin en ze groeien als kool. Vorig weekeind was de kat iets te enthousiast op de vensterbank en brak er een zijtak af. Ik heb hem in een vaasje gezet en zie hier.....


Vandaag plant ik hem in een potje en ik beloof dat ik het nooit meer in mijn blog over siernetel zal hebben 😂





Deze week heb ik ook weer 3 reeën in de tuin gezien. Ik trok 's ochtends de gordijnen open en daar liepen ze op het gemakje rond te snuffelen. Ze staan gewoon te wachten totdat al dat lekkers in mijn moestuin komt, denk ik 😆 Ik heb, toen ik in Nederland was, een afweermiddel gekocht van BSI (Bio Services International)

Dit zou moeten helpen om fazanten, reeën, konijnen en hazen te weren. Konijnen hebben we niet op Fur (mollen en eekhoorns ook niet trouwens), dat is dan weer het voordeel van op een eilandje wonen ⛴
Maar nu vroeg mijn schoonmoeder laatst aan mij; hoe ga je de vogeltjes weren want die kunnen ook je kiemplantjes en zaadjes opeten?

Hier had ik eerlijk gezegd nog niet over nagedacht. Wij hebben ongelooflijk veel vogels in de tuin. De volgende vogels hebben wij in de afgelopen 5 jaar gespot in onze tuin: Boomklevers, boomkruipers, ringmussen, huismussen, groenlingen, appelvinken, goudvinken, koolmezen, staartmezen, roodborstjes, winterkoninkjes, zanglijsters, vlaamse gaaien, merels, grote bonte spechten, tjiftjaf-jes, pimpelmezen, eksters, turkse tortels, houtduiven, af en toe een reiger en zo nu en dan een buizerd, torenvalk of sperwer. En ik heb er vast nog een paar niet genoemd. Ik zie regelmatig vogels in onze tuin die ik in Nederland al jaren niet meer gezien had 😍 Geweldig!

We hebben 6 vogelhuisjes in de tuin hangen. Sommige gekocht en sommige zelfgemaakt. 


Alle vogelhuisjes zijn iedere zomer bezet, ze vechten erom. We moeten er echt meer op gaan hangen, met zoveel tuinbewoners is 6 te weinig. 
Je zou zelfs kunnen zeggen dat er een woningtekort is in onze tuin 😏 dat kunnen we natuurlijk niet hebben 😅







We hebben ook een vogelvoederplaats. Vanuit de kamer kijken we daarop, echt heel leuk. Jason heeft dit gemaakt van een aangespoelde drijver (voor de mosselhangcultuur) en ik heb kleine gietertjes in de boom gehangen,waar ook vogelvoer of een vetbol in kan. We strooien ook altijd rondom de boom op de grond voor de grotere vogels. Ze krijgen iedere dag eten, het hele jaar door. Sommige mensen denken dat dit niet goed is, maar je kunt vogels heel het jaar door bijvoeren. Vogels overeten zich namelijk niet en voor hun jonge zoeken ze "natuurlijk" voedsel. Kijk maar op de website van de vogelbescherming, daar staat o.a. ook op, wat je kunt voeren in verschillende seizoenen. 



Ben ik nu naïef om te denken dat de vogeltjes mijn moestuin met rust gaan laten omdat wij ze voeren? Ik heb het opgezocht op internet en dat is voor de verandering eens niet naïef gedacht van mij. Wanneer je een voederplaats hebt en water in de buurt (dat hebben wij, onze vijver) is de kans groot dat ze de moestuin met rust laten. 





En als ze toch aan je zaadjes en kiemplantjes komen, kun je er een netje over spannen. Nu ben ik daar persoonlijk niet zo voor want ik vind het zo zielig als er vogeltjes vast komen te zitten in het net. Maar er schijnen vogelvriendelijke varianten te zijn. Deze netten zijn blauw, dus goed zichtbaar voor vogels. Je moet ze goed strak spannen! Ik ga ook shoppen voor zo'n blauw net. Aangezien ik van plan ben om veel voor te zaaien in de kas, zal het wel meevallen met schade aan kiemplanten maar ik ben ook van plan aardbeienplantjes in de moestuin te zetten 🍓🍓🍓 en die zijn misschien niet te weerstaan....

Nadat ik mij laatst in compost verdiept had, kwam ik er al snel achter dat onze compostbak eigenlijk erg klein is voor onze tuin. Bij Jason op het werk worden veel overbodige pallets opgestookt en laat je daar nou net mooie compostbakken van kunnen maken 😀 Dus Jason heeft gevraagd of hij pallets mee mocht nemen en in totaal hebben we nu 14 pallets. Het is de bedoeling om er 3 bakken van de maken.

Zoiets als dit

Hoe werkt dat?

Vul bak 1 met keuken- en tuinafval. Verkleinen van het tuinafval helpt om het proces te versnellen. Als de 1e bak vol is, kieper je dit in bak 2. Hiermee keer je het dus gelijk en dit is nodig voor het composteren. Dit heet "omzetten" van de composthoop. Controleer ook de vochtigheid, voeg eventueel water toe met een sproeikop. Na enkele maanden kun je de inhoud van bak 2 in bak 3 doen. Ondertussen blijf je gewoon bak 1 weer vullen met keuken- en tuinafval. Bij de volgende omzetbeurt, oogst je eerst de rijpe compost uit bak 3. Geef bak 2 en 3 een dakje om te voorkomen dat de voedingsstoffen wegspoelen. Nou, dat is het. Moet lukken toch? 💪😄

Dit was het weer voor deze week. Tot volgende week 👋

Tomaten zaaien, onze paddenstoelenkweek en Vlaamse gaaien

Hoi iedereen Leuk dat je weer aanhaakt 😀. Hoe was het weer op Fur? Afgelopen zaterdag hadden we heerlijk weer maar op zondag was het heel d...