Hallo iedereen
Gezellig dat je weer aanhaakt 😀.
Deze nieuwe post heeft wat langer op zich laten wachten en dat komt omdat ik gewoon echt niets te vertellen had over de moestuin of de kas. Het was hier koud, donker en nat weer de afgelopen maand ☔☁⛈🌂 en ik heb dus ook niets gedaan. Maar nu wordt het tijd voor plannen maken voor het komende moestuin seizoen. Deze week scheen het zonnetje regelmatig 🌞 en al is het nog koud met nachtvorst, Lizzy en Abel kunnen niet wachten tot het lekker weer wordt en de schuifdeur weer open blijft staan 🐶🐱 maar ze zullen nog een paar maanden geduld moeten hebben. Wel krijg ik zelf ook veel meer zin in het moestuin seizoen als de zon lekker schijnt 😊.
Ik heb de nieuwe zaaikalender van Maria Thun binnen en kon dus ook beginnen met het inplannen van de zaaimomenten in mijn agenda. Deze keer heb ik gekozen voor de Deense versie van de zaaikalender.
![]() |
Zaaikalender Maria Thun |
Inmiddels staat mijn agenda al flink vol 😅 in tegenstelling tot de moestuin, die ligt er al een hele winter erg leeg bij op de knoflook na. Die zijn allemaal heel goed opgekomen en daar is onze tuinhaas 🐇 ook achter want die hupte deze week vrolijk en vol goede moed de moestuin in om die groene stengels te inspecteren en sprintte gelijk de moestuin weer uit 🧄🧄🧄, dat vond hij duidelijk niet lekker ruiken 😆.
Ik had vorige jaar oktober/november al wat voorgezaaid in de kas waaronder tuinbonen, uien, wortelen en sugarsnaps en er stond nog een grote bak met Paksoi 🌱🧅🥕🫘.
De uien zijn nog niet opgekomen dus die heb ik deze week (voor de zekerheid) nog een keer voorgezaaid want we eten nog steeds van de uien van vorig jaar dus dat is wel een succes geweest 👍. Deze keer heb ik naast de Ailsa Craig en Rijnsburger 5 ook Cipolla bianca di giugno en Sturon uien gezaaid. Wat een mooie naam is dat: Cipolla bianca di giugno. Cipolla betekent ui en bianca is wit, di giugno betekent volgens mij "van juni" dus in het nederlands zou hier staan:
Witte ui van juni maar in het Italiaans klinkt het zo veel mooier 😍.
De uien die ik deze week voorgezaaid heb staan nu boven op een slaapkamer. Daar is het vorstvrij maar niet te warm. Behalve de Bianca di giugno, die heb ik beneden op de vensterbank gezet. Deze ui heeft het namelijk graag wat warmer, hij komt tenslotte ook uit Italië.....
Cipolla bianca di giugno (van internet)
Italiaanse witte ui, heerlijk zoet. Dit type ui wordt gezaaid van juli tot oktober, of zelfs van februari tot maart, en wordt geoogst in het voorjaar en de zomer, maar moet na de oogst, op korte termijn worden gegeten.
Sturon (van internet)
Sturon plantui geeft grote, ronde iets peervormige uien. Voor alle gronden geschikt.
Deze ui heeft een sterk wortelgestel, stevig loof en is een echte bewaarui (wel goed drogen en droog opslaan). Het oogsten loopt van juli tot augustus, maar laat ze eerst goed in de tuin drogen voordat je ze naar binnen haalt. Eerder oogsten als stengeluitje kan natuurlijk ook!
De Ailsa Craig is een hele grote ui, mild van smaak en de Rijnsburger is pittig en een goede bewaarui.
Dus als het allemaal weer wil lukken met de uien heb ik van alles wat dit seizoen 😃.
De wortelen in de kas komen langzaam op en van de tuinbonen staan er een aantal planten heel mooi bij maar sommige hebben toch last gehad van vorst helaas en daarom zaai ik er nog een aantal voor binnenkort.
![]() |
Tuinbonen |
![]() |
Deze staan er mooi bij |
![]() |
Helaas deze niet |
De sugarsnaps en Paksoi staan er goed bij.
![]() |
![]() |
De witlof die ik vorig jaar had "getrokken" had ik bij het oogsten afgesneden en heel lui had ik verder niets meer met die potten gedaan, ik had zelfs de deksels er nog op laten zitten. Deze week wilde ik ze op gaan ruimen en tot mijn verbazing blijken er een aantal wortels opnieuw witlof te geven 😀...
![]() |
![]() |
Binnenkort uitproberen of het ook nog lekker is!
Vorig jaar had ik van Guyonne de Habanero pepers gekregen die zij zelf opgekweekt had. Wij zijn gek op heet eten en wij vonden allebei deze pepersoort heerlijk smaken dus ik had zaadjes besteld om ze zelf te gaan kweken. Eind november pakte ik de laatste Habaneropeper uit de diepvries en in een vlaag van paniek heb ik toen vlug wat gezaaid in de hoop dat ik dan een voorsprong zou hebben dit jaar. Hier had ik natuurlijk een warmtematje en een lamp voor moeten gebruiken maar ik ben ze eerlijk gezegd een beetje vergeten door de feestdagen etc. Een paar weken geleden zag ik dat één zaadje toch ontkiemt was en die ben ik vochtig gaan houden, verder niets, geen warmte of extra licht (de vensterbank waar het plantje op staat wordt niet eens echt warm door de radiator). Ondertussen ziet het er zo uit:
![]() |
![]() |
Als je tegen alle verwachtingen in nog zo kan ontkiemen en groeien dan verdien je het om in de watten gelegd te worden 😆 dus ondertussen heb ik het verpot en staat er nu 's avonds een groeilamp op te schijnen💡.
Wat ga ik anders doen dit jaar?
Ik weet nu wat er goed gaat en wat niet. En ik ben er achter dat er groenten zijn die het heel goed kunnen doen maar die wij niet graag eten 😂, dus dit jaar komen er alleen maar groenten in de moestuin die wij ook daadwerkelijk op gaan eten. En aan dat groepje voeg ik dit jaar bietjes toe. Ook ga ik dit jaar proberen aardappelen te telen en ik heb inmiddels mijn pootaardappelen binnen. Ik heb gekozen voor de Twister en Solist (later in het seizoen kom ik hier nog op terug).
In de moestuin ga ik weer allerlei soorten bonen planten (pronk-, sla-, spekbonen, sluimererwten en sugar snaps) want dat ging heel goed vorig jaar en lusten wij ook heel graag en natuurlijk prei, wortelen, uien en spinazie. De pompoenen ga ik ook in de moestuin zetten en niet zoals vorig jaar op de oude vuurplaats. Die plek hebben wij groter gemaakt in het najaar en daar komen de aardappelen. De sla en aardbeien komen weer aan de schutting en de muur te hangen want dat is heel goed bevallen.
Verder ga ik dit jaar voor in de moestuin siererwt (Lathyrus), tabaksplant en cosmea voorzaaien en natuurlijk zoals vorig jaar oost-indische kers, afrikaantjes en zonnebloemen. Ook komen de kruiden weer in de moestuin (basilicum, peterselie, maggikruid etc.) en hier heb ik voor dit jaar bonenkruid aan toegevoegd.
Voor in de tuin heb ik Duifkruid, Vergeet-me-nietjes en Zegekruid zaadjes.
En bij Moestuinhippie heb ik heel veel bijzondere tomatenzaden 🍅🍅🍅 gekocht dus daar ben ik ook heel benieuwd naar (over al deze verschillende soorten kom ik in een ander blog nog op terug). Naast de tomaten komen er ook, net als vorig jaar komkommers, courgettes, aubergines en pepers in de kas.
Ga ik nog iedere week een post schrijven voor mijn blog?
Dat zal de tijd uitwijzen (letterlijk 😅) want naast het moestuinieren ben ik met een andere hobby begonnen, namelijk fotografie. Ik heb een goede camera gekocht (tweedehands weliswaar want ze zijn erg duur 💸) en ik ben op het moment met een cursus bezig. Ik wil vooral de vogeltjes in de tuin gaan fotograferen en ben daar al een beetje mee begonnen....
Keep? (vink) |
Koolmeesje |
Roodborstje |
Dit neemt natuurlijk ook flink wat tijd in beslag dus ik weet niet zeker of het mij lukt om net als vorig jaar iedere week een post voor mijn blog te schrijven, dus wanneer ik een week oversla komt dat waarschijnlijk hierdoor 📷📸. Wanneer je geabonneerd bent krijg je vanzelf bericht als er een nieuwe post is en ik zet het ook altijd op facebook 😉. Ik hoop natuurlijk dat jullie mijn blog blijven lezen want dat vind ik echt héél gezellig!
Zo, dat zijn mijn plannen voor dit komende seizoen, nu maar hopen dat het allemaal gaat lukken en laten we duimen dat het niet weer zo'n nat voorjaar wordt🤞. Ik wens iedereen die ook tuiniert een heel mooi zonnig seizoen toe!
Iedereen een fijn weekeind en tot de volgende keer 👋.