Hoi iedereen
Hoe was het weer hier op Fur?
We hebben een afwisselende week gehad met dagen met volop zon 🌞 en dagen met bewolking en miezer regen 🌧 . Dus van alles wat. De tuin kan wel wat regen gebruiken maar de buien waren maar klein tot donderdag, toen heeft het wel flink geregend heel de dag wat de tuin heel prettig vond maar toen kwamen ook gelijk de slakken te voorschijn. Dat was voor het eerst dit jaar dat we slakken zijn gaan ruimen (lees afslachten 🤭). Een heel verschil met vorig jaar, toen zat ik al volop in de slakkenellende. Wat deed de temperatuur deze week? Op woensdag hebben we de 17 ℃ aangetikt! Maar vanaf donderdag werd het koeler met 12 ℃.
Onze tuinfazant wordt steeds brutaler, hij zat afgelopen maandag in de kas. De deur van de kas stond helemaal niet zo ver open maar meneer de Fazant was lekker naar binnen gegaan en stond alle plantjes te keuren 😅.
Lizzy jaagt 'm iedere keer de tuin weer uit maar hij schijnt daar niet zo van onder de indruk te zijn 😏.
Op zaterdag zijn we naar Jespers Planteskole in Holstebro gereden om onze bestelling op te halen. Wat is het groot daar! Het lijkt wat op de Intratuin in Halsteren, ook veel woondecoraties. We hebben ons redelijk goed in kunnen houden en naast onze bestelling alleen nog een paar bosaardbeienplantjes, een Rozemarijnplantje, een paar vijverplantjes en een Chinees klokje (Forsythia) meegepakt. De Lidl bosaardbeien waren nog steeds niet opgekomen en het Chinees klokje staat bij veel mensen in de tuinen in bloei nu met die leuke gele bloemetjes dus dat zag er zo leuk uit dat we allebei zoiets hadden van...wilkokhebbe 😂. En bij mij lukt het opkweken van Rozemarijn niet goed dus maar een plantje gekocht.
 |
Chinees klokje |
"Als het Chinees klokje zijn knalgele bloemen laat zien, dan weten we dat het voorjaar in aantocht is!"De bloemen zijn felgeel en bloeien als de meeste planten nog niet eens in het blad staan. De gele kleur valt dan ook enorm op in het vroege voorjaar. Zo kun je al vroeg in het jaar zorgen voor wat kleur in je tuin. Maar wat ik nog belangrijker vind is dat het al vroeg in het jaar als voedsel kan dienen voor vlinders, bijen en hommels.
De planten van Jespers planteskole staan allemaal nog te wachten om geplant te worden maar Jason is vanaf donderdag vrij i.v.m. Witte donderdag en Goede vrijdag. Hier in Denemarken ben je dan verplicht vrij en natuurlijk komt de maandag erbij want dan is het 2e paasdag. Dus dan heeft hij genoeg tijd om alles te planten de komende dagen. Ik krijg het niet voor elkaar om gaten te graven bij ons in de tuin. Door alle stenen en wortels van bomen kom ik er niet doorheen dus dat laat ik graag aan Jason over 😅.
Op zondag heb ik heel veel bloemen verpot waaronder zonnebloemen en tabaksplanten. En als ik het over tabaksplanten heb bedoel ik niet de tabaksplant waar tabak van gemaakt kan worden maar heb ik het over de siertabaksplanten ook wel Bloeiende Tabak genoemd. Ik heb heel veel tabaksplantjes opgekweekt maar ze zijn nog zo klein. Ik ben benieuwd hoe hard die gaan groeien want het is de bedoeling dat er een aantal in de kas blijven, samen met Zegekruid om de Witte vlieg te bestrijden.
 |
Siertabak |
 |
Zegekruid |
Op maandag heb ik de helft van mijn bieten-zaailingen en alle uien-zaailingen in de moestuin geplant. Het was maandag bloemendag en ik heb het volgende voorgezaaid:
Opnieuw Artisjokken want er was er maar eentje opgekomen 😟. Ik had ze vorige keer niet op een bloemendag gezaaid....zou dat het zijn?
 |
Eentje maar.. |
 |
Ganzenbloem |
Verder spiegeleitjes (Limnanthes douglasii), Duifkruid en Ganzenbloem. De spiegeleitjes waren vorig jaar ook zo leuk in een pot en langs de vijver. Duifkruid is zeldzaam en trekt vlinders aan 🦋 dus kun je niet genoeg van hebben en Ganzenbloem vind ik er ontzettend leuk uit zien. Hier worden het Okseøje genoemd (letterlijk vertaald: runderoog. Maar ik heb ook gehoord dat het "schot in de roos" betekent).
Ik heb de Ganzenbloem dus op maandag gezaaid en op donderdag waren ze al opgekomen 😃. Ze staan op een warmtematje onder rood licht, dat wil wel helpen natuurlijk.
 |
Ganzenbloemen |
Ik heb ook nog dropplanten (Agastache) voorgezaaid zodat ik er genoeg heb om ook een deel aan Jason te geven voor in zijn voedselbos. Ik heb gelezen dat ze het daar ook goed doen maar ze moeten wel in de zon staan, weer lekker tegenstrijdig want in een bos is het donker maar dat heb ik wel vaker als ik info opzoek op internet 😂. Ik denk dat het toch een kwestie is van zelf uitproberen....
Ik heb sla-zaailingen uitgeplant in hangpotjes en hangbakken en die hangen nu aan de westkant van het huis zodat ze halverwege de middag pas zon krijgen anders vinden ze het veel te warm.
Op woensdag heb ik de rest van de tomaten-zaailingen 🍅🌱 verpot en ik ben heel streng geweest voor mezelf. Ik mocht er maar twee per soort overhouden. Is dit gelukt? Nee, natuurlijk niet 😆, ik heb van 3 soorten 3 zaailingen verpot en de rest van de zaailingen staan weer terug binnen op de vensterbank als "reservetroepen" 😉. Ik heb ook nog de gele courgette-zaailingen verpot.
Ik heb alle tomatenplantjes van de 1e ronde afgelopen week regelmatig buiten gezet om af te harden en vanaf woensdag staan ze allemaal in de kas zodat ik binnen weer plek had voor de tomatenplantjes van de 2e ronde en de nieuwe courgetteplantjes. Dit was wel even spannend omdat wij juist van woensdag op donderdag een daling in de temperatuur kregen maar ze hebben het overleefd. De kas staan nu wel flink vol maar gelukkig kunnen er steeds meer planten ook naar buiten en wisselt het elkaar af.
 |
|
Met de aardappelen in de zakken gaat het heel goed en ik heb ze voor de tweede keer aan kunnen aarden.
En wat zie ik op woensdag in het bakje met bosaardbeien......
 |
Ze komen op! |
....allemaal kleine groene mini-zaailingen 🍓. Het bakje van de Lidl gaat het toch nog doen 👍.
En voor het eerst radijs geoogst deze week, een paar om te proeven want ze mogen nog iets groter worden maar ze zijn al heel erg lekker.
Van alle bonen en erwten zijn er al een aantal opgekomen: Peultjes en blauwschokkers.
De Stokrozen die ik vorig jaar opgekweekt en uitgeplant heb zijn allemaal weer mooi opgekomen en we hopen dat ze dit jaar bloemen krijgen 🏵.
 |
Stokrozen |
We hadden ook Pioenrozen in de tuin geplant en die komen ook terug op 👍.
Wat is er nog meer gebeurd deze week?
Jason vond in de tuin een leeg mereleitje of is het een eitje van een zanglijster??? Wat een mooie kleur hebben ze hè.
"De eieren van een merel zijn vaal blauwgroen met bruine vlekjes, van de zanglijster helderblauw met donkere vlekjes".
Ik vind het ei best wel helderblauw maar de vlekjes zijn bruin 😏...wie het weet mag het zeggen 🐦
Vanochtend (vrijdagochtend) heb ik nog Augurk-zaailingen, Siererwten, Cosmea, Bonenkruid en Citroenmunt verpot 🪴🪴. Het wordt nu wel lastig om nog potjes te vinden 😂. Twee maanden geleden stond de kast in de kas nog volgestouwd met potjes maar die kast is bijna leeg. Het wordt tijd dat alles buiten uitgeplant kan worden maar ik moet nog even geduld hebben. Ik hou me voorlopig (ondanks de klimaatveranderingen) nog maar aan de IJsheiligen. Dus vanaf half mei gaat het meeste de tuin en de moestuin in.
Grove den (Pinus sylvestris)
Toen we op woensdag aan het einde van de middag op ons terras zaten viel het ons allebei weer op hoe mooi onze Grove den toch is. Een Grove den werd vroeger een pijnboom genoemd. Hij werd geschilderd door bekende schilders zoals: van Gogh en Cézanne.
 |
Van Gogh |
 |
Cézanne |
De pijnboom is een naaldboom die 40 m hoog kan worden. Hij kan 600 jaar oud worden en werd reeds in de oude mythologieën beschreven.
Hij vormt het middelpunt van onze achtertuin met een paar grote rododendrons er naast waar de vogeltjes in vliegen om te schuilen, bijvoorbeeld voor de Vlaamse gaaien waarvan ik er eentje eindelijk goed voor mijn lens kreeg.
 |
Vlaamse gaai |
Vlak voor de Grove den staat een meidoorn, de vogelvoederboom, zoals wij die noemen met allerlei minigieters en lantaarntjes met vogelvoer en vetbollen erin en natuurlijk de voerderplank gemaakt (door Jason) van een aangespoelde boei. Er is altijd leven rondom deze den. Zelfs als wij op het terras zitten met de hond en de kat erbij zitten de vogeltjes gewoon te eten van het vogelvoer en vliegen en hippen ze de rododendrons in en uit of vliegen kwetterend verder de tuin in alsof ze de andere vogeltjes willen vertellen dat er lekker eten ligt. En dan zit de Merel, ik noem hem de wachter van de tuin bovenop het kleine tuinhuisje (we hebben ook een groot tuinhuisje 😉) en houdt alles in de gaten. Ook als ik aan het fotograferen ben kan hij ineens voor mijn lens staan.....
 |
Merel, de wachter |
Mijn zelfgemaakte ronde vogelhuis van hobbybeton hangt ook nog steeds in de den en wordt ieder jaar weer opnieuw gebruikt (vogelhuisjes schoonmaken doen wij niet aan 😅 en alles is weer ieder jaar bezet).
 |
Hier zie je het vogelhuisje |
Ook zien we vaak een Boomkruiper in de Grove den langs de stam omhoog gaan op zoek naar insecten en spinnetjes en de Turkse tortelduifjes zitten altijd te tortelen op een tak. De Houtduiven zitten ook graag in de den maar zijn al zolang wij hier wonen (6 jaar) met zijn drietjes??? We hebben ook een keer een Boomklever gezien in de den maar dit jaar nog niet. In de zomer zorgt de den voor schaduw en het is heerlijk om daar dan op het gras te zitten, daar kan geen parasol tegenop.
En wanneer je daar vanaf je terras op zit te kijken voel je jezelf heel rijk.....
 |
Vanaf het terras |
 |
Vanaf de kas |
Dit was het weer voor deze keer. Iedereen een heel fijn paasweekeind 🐣🐥 en tot de volgende keer 👋.