Hoi iedereen
En is iedereen al in de paasstemming? ππ°ππͺΊ Hier in dit deel van Denemarken is Pasen nog erg belangrijk (veel gelovige mensen) en Witte donderdag (SkΓ¦rtorsdag) en Goede vrijdag (Langfredag) zijn dan ook vrije dagen. De Denen trekken er massaal op uit naar hun vakantiehuisjes en op Fur is het de start van het toeristenseizoen. Hier in Denemarken heb ik voor het eerst gehoord van Paaslelies. Dit zijn narcissen (wist ik veel π ik was echt een nitwit wat planten en bloemen betrof) en in Nederland worden ze ook wel paasbloemen genoemd. Alle tuinen staan er vol mee op Fur en het betekent de start van de lente. Eindelijk zijn de donkere dagen voorbij en iedere dag is het langer licht totdat het rond midzomernacht hier niet meer helemaal donker wordt.
Pasen is een christelijk feest maar werd al gevierd door de Germanen. Zij vierden het einde van de winter en ze hadden een lentegodin Ostara. In het Duits heet Pasen dan ook Ostern en in het engels is het Easter. De haas en de eieren staan symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven. Maar waarom worden er zoveel eieren gegeten met Pasen? Nou, voor dat het Pasen was moest iedereen vasten en werden er geen eieren (en vlees) gegeten, maar de kippen begonnen net weer te leggen na de winter dus na het vasten werden al die eieren gekookt om ze niet te laten bederven π₯π₯π₯π₯ en die moesten weer opgegeten worden. Maar waarom beschilderen? Die traditie is nog niet zo oud, eigenlijk weet niemand waar dat precies vandaan komt, maar het is natuurlijk wel heel leuk om te doen.
Dit weekend gaat op 1e paasdag ook de zomertijd in, de klok gaat een uur vooruit.
In de kas groeien de knolvenkel, koolrabi en uien goed. En ik zie eindelijk iets ontkiemen bij de bloemkool. De brandnetel komt op, die kweek ik in een grote bak om er brandnetelgier van te maken (voor het geval mensen zich afvragen waarom ik in hemelsnaam brandnetel kweek π
)
In de moestuin staan de uien nog parmantig met hun sprietjes omhoog en de ontkiemde wortelzaadjes in de eierdozen zijn ook aan het groeien π
Binnen komt de Rabarber al op die ik vorige week gezaaid heb en de meloenplantjes zijn in een week tijd al 4 cm hoog.
|
Rabarber |
|
Meloen |
Bij de tomatenplanten heb ik nu stokjes gezet om ze te steunen en de Oost-Indische kers groeit ook maar door. Nog een paar weken en alles kan naar de kas verhuizen.
De Marjolein en de Leeuwenbekjes moet ik binnenkort gaan verpotten. En ik heb weer afrikaantjes verpot deze week.
|
Links grote Leeuwenbek en rechts Marjolein |
Van de bloemen die ik voorgezaaid had, heb ik de Judaspenning en de zomerasters verpot. En ik heb Stokrozen binnen voorgezaaid deze week.
Jason heeft de nieuwe regenton geΓ―nstalleerd en gekoppeld aan de regenpijp en ik denk dat dit een leuke plek is om de stokrozen te planten π€
|
Mussenpot boven de regenton |
Ik weet nog steeds niet wat ik bovenop de regenton zal planten. Misschien iets dat mussen leuk of lekker vinden. Er hangt namelijk een mussenpot boven en ieder jaar is deze bezet π¦π¦
Hoe gaat het met de mieren? Heel goed, ik zie ze niet meer sinds ik Lavendelzakjes opgehangen heb, dacht ik.......na 5 dagen heb ik weer 3 mieren gezien π en nog steeds kan ik niet vinden waar ze langs naar binnen komen.
Deze week ook nog langs het tuincentrum in Jebjerg gegaan. We kunnen het niet laten π
Wat hebben we gekocht?
- Twee hosta's, een Invincible en Queen Josephine
- Een Chrysant 'kleine Bernstein' met een zacht oranje kleur
- Een Floks of Vlambloem 'Blue Paradise'
- Ereprijs 'Knallblau'
- Een Siberische gentiaan
- Een Elfenbloem (in het Deens heet dit een rode bisschopshoed)
- Twee Gebroken hartjes, een rode en een roze met de namen Valentine en Cupid. In het Deens heet deze plant een luitenantshart. Waarom? Wanneer je de bloem ondersteboven houdt, lijkt het wit van de bloem op een vrouwenfiguur maar ook op een champagnefles, precies de twee dingen waar een luitenant altijd aan denkt! (Volgens het gezegde)
Ik wilde ook graag een dropplant maar die hadden ze helaas niet maar toen kwam ik bij de wand met zaadjes....en voila..
In het Deens heet het ook wel Indianermynte (Indianenmunt) omdat de indianen dit kruid gebruikten als medicijn tegen o.a. koorts. De plant ruikt naar drop en anijs en trekt veel vlinders en bijen aan.
Dit was het weer voor deze week. Wij gaan plantjes planten met Pasen π, ik hoop dat het bij jullie ook lenteweer wordt dit weekend. Fijne Pasen! Tot volgende week π
Eindelijk een antwoord op die eieren met Pasen! Maar hemeltje, zoveel gekookte eieren eten kan nooit goed zijn π De dropplant in mijn tuin is iedere jaar een megahit onder de bijen, hommels en vlinders ππ»
BeantwoordenVerwijderenJa, ik hoop bij mij ook deze zomer. De dropplant dan, niet de eieren π
Verwijderen