Hoi iedereen, leuk dat je weer aanhaakt 😀
Deze week hebben we regen 🌧☔ gehad! Op één dag viel er bij ons al ruim 20mm, dat was op maandag en op woensdag en vrijdag heeft het heel de dag geregend. De rest van de week een beetje wisselvallig. Alle regentonnen en de watertank zitten weer helemaal vol.
De tomatenplanten 🍅 in de kas groeien zo hard dat ik de indeling heb moeten veranderen en een paar planten nog een keer moest verpotten. Dit was best een karwei want ook het watersysteem moest ik opnieuw aanleggen maar nu ben ik wel heel tevreden met het resultaat. De planten staan verder uit elkaar en ik kan overal goed bij. En aan sommige planten hangen al tomaten!
Nu het deze week regent kijk ik ook iedere ochtend de moestuin na op slakken 🐌 Gemiddeld vang ik er 3 per dag in de moestuin, dus dat valt erg mee. Ik sta soms al om 06.00 uur in mijn pyjama slakken te vangen 😂 Jason is dan net vertrokken naar zijn werk en het is buiten helemaal licht. Nog een paar weken en het wordt 's nachts niet meer donker. Wij hebben dus nu meer lichturen dan in Nederland en dat merk je in de moestuin, daar groeit alles goed. Ik heb deze week de doorgeschoten Paksoi eruit gehaald en vervangen door Spitskool. Ik had vorige week ook de Paksoi opnieuw gezaaid in de kas en die komt al weer op, maar die ga ik in grote bakken zetten zodat ik ze in de schaduw kan zetten, misschien lukt het dan wel.
De afrikaantjes, Oost-Indische kers en Korenbloemen in de moestuin hebben nu bloemen:
Wat is dat leuk! Alles zelf opgekweekt vanuit een zaadje en nu staan ze te bloeien in de moestuin 😃 En ik heb nog drie O-I kers plantjes over en nu las ik in het boek "Duurzaam en zelfvoorzienend" dat suikermaïs en Oost-Indische kers een hele goeie combinatie is. Je plant ze tussen de maïs en dan ondersteund de maïs de Oost-Indische kers en die houdt weer de bodem bedekt en vochtig. Dus dat heb ik ook maar gedaan 😆
|
ik heb ze tussen de maïs geplant in de moestuin |
Ik ben heel benieuwd of dit gaat lukken. Ik kende wel de combinatieteelt van de Inca's: de drie zusters 🌽🌱🎃 Maïs, bonen en pompoenen. Ik heb deze combinatie niet gemaakt omdat ik op internet las dat dit in ons klimaat moeilijk is. De maïs moet namelijk snel groeien om de boon te kunnen ondersteunen en in ons klimaat is het niet warm genoeg om de maïs een goede voorsprong te geven. Ik heb wel bonen geplant bij de pompoenen omdat bonen stikstof afgeven aan de grond en daar groeien pompoenen weer goed van.
Ik las trouwens ook in dit boek dat Limnanthes douglasii oftewel Geelwitte Moerasbloem luizen weghoudt bij je erwten. Ik ken deze bloem helemaal niet dus gelijk maar even gegoogled en toen kwam ik dit tegen.....het spiegeleitje 😄 zo staat deze plant ook bekend!
|
|
|
Het heeft wel iets weg van een spiegelei 🤔 |
"Deze prachtige, sierlijke plant heeft een lichtgroen varenachtig blad en ontelbare, in het midden gele en naar de rand toe witte bloemen. Winterharde eenjarige die reeds vroeg in het voorjaar ter plaatse in volle grond gezaaid kan worden. Ook direct in potten zaaien lukt best. Heeft wel graag goed bewerkte enigszins vochtige grond. Een uitstekende bijenplant. Zeer lang en rijkbloeiend".
Dus deze plant houdt luizen weg bij je erwten en trekt bijen aan 💜 love it! Toen ik bij mijn favoriete zadenwinkel keek zag ik dat ze in het deens ook spiegelei heten: Spejlæg
Ook hebben ze het in dit boek over een eetbare bodembedekker: Daslook
"Daslook, wetenschappelijk bekend als Allium ursinum, is een inheemse plant die behoort tot de uiengroep. Het staat bekend om zijn delicate, knoflookachtige smaak en de karakteristieke geur die vrijkomt wanneer je de bladeren kneust. Het is een meerjarige plant die zijn naam dankt aan dassen, omdat deze dieren dol zijn op de wortels van de daslook. Alles is eetbaar: de bladeren, bloemen, zaden, knollen en stengels. Het is een schaduwplant en kan gaan woekeren".
Daslook heet in het deens: Ramsløg en deze naam ben ik al een paar keer tegengekomen. Het ligt zelfs wel eens in de supermarkt (het zijn dan alleen de blaadjes). Ik wist nooit wat het was 😅 Het schijnt heel lekker te zijn door de sla. Weer wat geleerd 👍.
En wat ook lekker is: Ik heb Duizendblad opgekweekt in een emmer en toen we deze week Palmkool aten heb ik er ook wat Duizendblad doorheen gedaan. Alles 10 minuten zachtjes laten stoven in wat boter, peper en zout erover, heerlijk!
En binnenkort mijn eigen knoflook er nog doorheen hopelijk. De stengels van de knoflook in deze emmer zijn dikker dan mijn duim!
Dit is de knoflook die ik vorig jaar in de herfst heb gepoot, nou ja geteent kun je beter zeggen 🤔 Ze hebben heel de winter in de kas gestaan en staan nu al een paar maanden als een soort wachter voor de ingang van de moestuin 👮 De knoflooktenen die ik op willekeurige plekken in de moestuin in de grond heb gedaan, zijn ook allemaal opgekomen 😃
De zuring die ik opgekweekt heb is ook een favoriet aan het worden bij ons. Ik maak een salade van verschillende soorten sla uit de tuin, dan gaan er een paar blaadjes zuring doorheen en soms ook nog wat snijbiet. Dan krijgt de salade een hele frisse smaak.
Deze week was het volgens de Maria Thun kalender op donderdag bloemendag 💮 Ik heb al mijn bloemenmixen en bloemzaadjes die ik nog had liggen, uitgestrooid in de border achter de moestuin. Daarna heb ik er wat potgrond overheen gestrooid in de hoop dat de vogels al die zaadjes niet zien liggen. Maar gelukkig hebben ze het heel druk met mijn moestuin leeg te roven 🐦🐦🐦 Ik zie die kleine vogeltjes met bekjes vol hooi rondvliegen. Ik denk dat alle nestjes dit jaar in onze tuin gemaakt zijn van het hooi uit mijn moestuin 😂.
En verder hebben de vogeltjes het heel druk met het wegjagen van een Vlaamse gaai. Deze Vlaamse gaai komt al langere tijd regelmatig in de tuin en wat ze heel lekker vinden zijn de eieren en jongen van vooral de zangvogeltjes. Zodra hij in de tuin komt, vliegen er gelijk een paar merels rond hem heen en proberen hem weg te jagen, zelfs de kleinere vogeltjes vliegen heel moedig om hem heen maar hij trekt zich er weinig van aan, hij is ook een stuk groter. De vogels hebben een waarschuwingsgeluid voor onraad en dit hoor je nu regelmatig klinken in de tuin. Maar hij vindt onze voederplank ook heel interessant dus ik heb vandaag weer maar wat zaad gestrooid in de hoop dat hij de vogeltjes met rust laat 😅.
Ik had een foto van hem, maar kan die niet meer vinden. Maar zo ziet hij eruit.
En ik heb nog wat zaden gekocht 😂😂😂😂. Ik kwam deze week bij de XL-byg (soort Gamma) want ik wilde nog wat bamboestokken halen en toen zag ik dat ze ook een rek met zaden hadden staan. Ik ben helemaal vergeten Rozemarijn te kopen en te zaaien 😕 dus ik keek gelijk of die er tussen hing. En jawel, maar ja, toen zag ik ook nog twee andere interessante zaadzakjes....
In het deens noemen ze de eerste Japanse kool maar het is een peperige Japanse sla. Maar het is familie van de raapsteel en vandaar een koolsoort. Het wordt ook wel mosterdsla genoemd. Je kunt het door de sla doen en dan krijg je een lekkere pittige salade.
De andere is Paarse boerenkool 💜
Ik wilde jullie ook nog even de Clematis naast de kas laten zien want die staat zo mooi in bloei 😀
Dit was het weer voor deze week. Fijn weekeind en tot volgende week 👋
Wat groeit en bloeit het allemaal toch goed. Mijn OostIndische kerst heeft nog maar 5 blaadjes. Er staan plantjes door de hele kas en dus ook bij de suikermaïs. Heb ik het toevallig goed gedaan, kan ik lezen in je blog. De paarse boerenkool heb ik vorige week in de moestuin gezet. En jouw dropplant staat ook in de moestuin. Met alle regen en warmte moet het ook hier goed groeien. Ramsløg groeit hier overal in het wild. Je kunt er heerlijke pesto en kruidenzout mee maken. Mijn tomatenplanten bloeien nog niet dus ik moet nog even geduld hebben voordat ik de eerste tomaten zie. Maar de eerste komkommers laten zich al zien 😊 Groetjes van Guyonne
BeantwoordenVerwijderenWat grappig dat jij die paarse boerenkool ook hebt, leuk! Ik ga zeker Ramsløg zelf kweken, wij zijn gek op pesto :-)
VerwijderenHet staat er allemaal prachtig bij 😁 Ik heb ook regelmatig een Vlaamse Gaai in de tuin en op de Scheldelaan woonde er één in een grote boom naast het kapelletje 😂 Het zijn idd echte rovers net als de kraaien!
BeantwoordenVerwijderenEn ze zijn zo mooi om te zien maar als ik dan bedenk dat ze jonge vogeltjes eten...... :-(
Verwijderen