vrijdag 4 oktober 2024

Prachtig herfstweer, één witlofstronk intafelen en knoflook poten

Hoi iedereen

We hebben nog steeds prachtig herfstweer met iedere dag volop zon met af en toe wat bewolking. Hierdoor is het regelmatig nog over de 20℃ in de kas en de tomatenplanten geven nog steeds tomaten 🍅🍅. De bloemenbakken op het terras hebben nog bloemen en ook de spiegeleitjes die nog over waren nadat we de rest bij de vijver geplant hebben, staan nog mooi te bloeien bij onze stenen mus. En de laatste zonnebloemen staan open🌻. Wel hebben we iedere ochtend al een paar weken mist/nevel wat prachtige beelden oplevert. Er zijn meerdere gezegdes over nevel en mist in de herfst; Veel nevel in de herfst, veel sneeuw in de winter en komt in oktober veel mist, dan heeft januari veel ijs in de kist. Nou het zal mij benieuwen 😄.












Afgelopen weekeind hadden we erge koude wind en ik heb toen de Peper- en Augergineplanten binnen op de vensterbanken gezet. En daardoor krijg ik ook weer wat meer plek in de kas 😉. Ik vind het wel een grappig idee....ze zijn binnen begonnen op de vensterbank en daar eindigen ze waarschijnlijk ook. In totaal hangen er 7 bolaubergines aan de twee planten.

Golden egg aubergine
En de Boliviaanse regenboogpepers hangen vol met pepertjes. Wanneer ze verschillende kleuren hebben gehad worden ze rood en zijn rijp en dan vries ik ze in. Je haalt de steeltjes en kroontjes van de pepers, goed wassen en even laten drogen en dan in een bakje in de diepvries doen 👍. 

De heetheid van pepers 🌶 wordt gemeten volgens de schaal van Scoville en de Boliviaanse regenboogpepers hebben dezelfde heetheid als Cayenne- en Tabascopepers. Ze zijn alleen een stuk kleiner, zo'n 1 à 2 cm. 

Boliviaanse regenboog-
pepers
Deze zijn rood en 
dus rijp













Verder nog 3 gele en 2 groene pepers. Wanneer alles geoogst is wil ik eigenlijk de planten weg doen maar je kunt peperplanten ook laten overwinteren. Je snoeit ze, zet ze koel weg met voldoende licht en door niet veel water te geven blijft de plant in de rustfase. Dit kan ik ook doen met de Aubergineplanten. Hier in het koelere klimaat van Denemarken is het lastig om deze planten binnen het seizoen vruchten te laten geven dus als ik ze laat overwinteren heb ik het voordeel dat ik niet eerst hoef voor te zaaien. Maar aan de andere kant hebben de planten heel veel last gehad van Witte vlieg in de kas en misschien was het wel gelukt als ik die eerder opgemerkt had 🤔...het blijft wikken en wegen ⚖.



Van de pompoenen die ik vorige week vrijdag geoogst had, heb ik kerrie-pompoensoep gemaakt en in porties ingevroren. 

Twee Hokkaido pompoenen
Eén Pink banana pompoen
Ongeveer 4 liter soep











De zaailingen van de Paksoi en de winter Spinazie waren groot genoeg om uit te planten. De Paksoi heb ik in bakken uitgeplant en van de Spinazie heb ik de helft in de moestuin geplant. Ik wil eerst even kijken of de slakken ze niet massaal gaan oppeuzelen voordat ik alles in de moestuin zet 😏. Veel slakken zien we niet meer maar er hoeft er maar eentje bij de zaailingen te komen. 

Paksoi
De bakken met de Paksoi staan nu nog buiten maar wanneer er kans op vorst komt, zet ik ze in de kas. 
De spinazie zie je bijna niet staan in de moestuin dus ik heb er maar oesterschelpen bij gezet zodat ik ze weer terug kan vinden 😅.

Spinazie











De Tatsoi en herfstrapen zie ik iedere week groter groeien!

Tatsoi 
Herfstrapen














Anderhalve week geleden heb ik een witlofstronk opgegraven om te kijken of ze al groot genoeg zijn. Deze stronk heb ik nu ingetafeld om het "Witlof trekken" uit te proberen. Ik had de stronk eerst laten drogen maar ik heb nu gelezen dat veel mensen dit niet doen maar ze gelijk intafelen en toch mooie witlof kweken 🤔. Ik kijk nog wel hoe ik dat met de rest ga doen....
Bij de stronk heb ik het loof tot ongeveer 3 cm van de wortel afgeknipt en de stronk in een pot gedaan.













Hierna vochtige grond er om heen gedaan in de pot, dit is het intafelen. Deze grond hoeft geen voeding te hebben, de witlof haalt de voeding uit de eigen wortel. En niet te vochtig maken want anders gaat de witlof schimmelen, dus dit moet je echt uitproberen. Hierna heb ik er een andere pot bovenop gezet en daar nog een zwarte zak over heen gedaan. En zo staat het nu in de garage....ik ben heel benieuwd 😃.

Ik heb oude potgrond gebruikt maar op internet staan allerlei suggesties voor bepaalde grond maar eerst maar zo uit proberen🤞.









Ik heb deze week de laatste sla geoogst, Lollo Rossa, Rouge d’hiver en Salad bowl rossa. Het was niet veel meer maar met wat Snijbiet, Peterselie, Nieuw-Zeelandse spinazie en wat Oca-klaverblad er bij was het nog een bord vol. Het Oca-blad (van de Oca knolletjes) is heel bijzonder vind ik. Je kauwt erop en proeft sla en even later wordt het lekker zuur in je mond, heerlijk fris. 

Twee tomaten, wat zilveruitjes, augurk en een hard gekookt eitje erbij en natuurlijk wat dressing en voilà: een heerlijk slaatje voor ons. De N-Z spinazie is rauw ook verrassend lekker 👍.

Hierna hebben we pizza 🍕 gegeten en toch het gevoel gehad gezond bezig te zijn 😂.....



In de moestuin heb ik plaats gemaakt voor de knoflook. Alle prinsessenboontjes zijn er uit en die stonden in vak 3 en 7 dus daar is ruimte nu. Ook van de paarse boontjes uit vak 9 heb ik de planten weggehaald. Natuurlijk heb ik wel eerst nog even de boontjes geoogst die er nog aan hingen 😉. Ook nog andere bonen kunnen oogsten, dus deze week weer lekker boontjes uit eigen tuin gegeten. 














Ik heb 6 soorten knoflook en ik heb gekeken naar de grote van de bollen, dus de grootste bollen heb ik in ieder geval in de moestuin gepoot zodat ze goed te ruimte hebben. De 3 kleinste bollen poot ik in bakken. De knoflookbollen van de Messidrome, Germidour en Thermidrome zijn kleiner dan die van de Sabagold, Cledor en Primor heb ik het idee. Maar verder is het ook maar kijken waar ik plek heb 😅. Ik heb nu in ieder geval 4 soorten in de moestuin gepoot en 3 soorten in bakken, de Sabagold heb ik èn in de moestuin èn in een bak gepoot. Wanneer er weer een grote bak vrij komt poot ik nog meer knoflook. Ik heb er stokjes met draad bij gezet en ze ingetekend op mijn plattegrond van de moestuin.














Er komen nu steeds meer "grote" plekken vrij in de moestuin en als ik dan niet genoeg mulch heb om het te bedekken leg ik er tijdelijk wat jutezakken of karton op zodat het onkruid niet welig gaat tieren 😅 , ik schreef in eerste instantie: telig gaat wieren..... het voelde niet goed en ik heb het voor de zekerheid even gegoogeld. Wat blijkt? De uitdrukking "Welig tieren" is de meest verhaspelde uitdrukking in Nederland 😂. Nu voel ik me ietsje minder dom 😊. 

Even iets heel anders. Ik had afgelopen jaar met veel zorg Lupines opgekweekt omdat ik die zo mooi vind en overal op Fur kom je ze tegen behalve in onze tuin 😕. Ik had er heel veel en heb ze op verschillende plekken uitgeplant. Helaas.....die rot slakken zijn met heel veel Lupines aan de haal gegaan maar kijk, hier naast de moestuin in de 'zijtuin' staan er nu toch een aantal 😍...Lupine is winterhard dus ik kijk uit naar volgend jaar om ze te zien bloeien.



En als laatste wil ik jullie deze foto nog laten zien. Jason werkt in de fabriek aan de overkant op het vaste land en hij moet regelmatig naar boven klimmen op de silo en dan heeft hij dit uitzicht richting Fur:






Wij wonen hier, net buiten de foto 😆









Dit was het voor deze week. Iedereen een heel fijn weekeind en tot volgende week 👋.



1 opmerking:

  1. Ach, die spiegeleitjes blijven leuk 🥰 En wat heb je nog veel bloemen! Succes met de witlof en de wintergroenten. Hier gaan ze ook lekker 😁

    BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het heel leuk om reacties te krijgen en probeer ze altijd allemaal te beantwoorden :-)
Soms duurt het even voordat je reactie zichtbaar is...

De laatste post van het jaar

Hoi iedereen Wat leuk dat je de laatste post van dit jaar komt lezen 😀. Laat ik maar weer beginnen met het weer. Tja, wat kan ik er van zeg...