Hoi iedereen
Leuk dat je mijn blog leest π.
Zoals altijd begin ik met het weer van afgelopen week en hier heeft de herfst nu toch echt zijn intrede gedaan. Afgelopen weekeind was het nog super lekker weer en heb ik foto's genomen van de asters, roze rozen en goudsbloemen. Ik vind de kleur van deze herfstasters zo mooi π€©.
Rozen |
Abel, onze kat zat heel mooi naast de Goudsbloemen in het zonnetje en ik dacht dat wordt een leuke foto. Maar zodra ik mijn mobiel pak is Abel altijd weg, beetje cameraschuw π in tegenstelling tot onze Lizzy, ons fotomodelleke. Zo gauw je aanstalten maakt om een foto te nemen gaat ze al zitten π hahahaha...
Vanaf maandag hebben we regen gehad met heel af en toe het zonnetje. De temperatuur ging 's nachts wel omhoog tot zelfs 11℃ van woensdag op donderdag maar overdag kwam het niet boven de 14℃ uit. Nu is dit helemaal niet koud en de Denen lopen dan ook gerust nog in een korte broek rond π. Zolang het boven de 10℃ is blijft de korte broek vooraan in de kast liggen. Maar de tuin begint toch echt wel herfstkleuren te krijgen zoals je kunt zien aan onze Sering op stam.
Toen wij hier kwamen wonen stonden er twee Seringen op stam, heel mooi in een bolletje gesnoeid. Maar ja, wij zijn niet zo van de strakke vormen dus wij hebben ze gewoon hun gang laten gaan. Helaas blijft de tweede heel erg achter op deze. Die heeft het nooit zo goed gedaan, geen idee waarom niet ❓
In de moestuin heb ik de allerlaatste bonen geplukt en nu dan toch echt alle bonenplanten opgeruimd ook uit de grote bakken en uit het pompoenvak. De Borlotti bonen (kievitsbonen) wilde ik nog laten hangen om te drogen maar het is te vochtig nu en ze gaan beschimmelen dus ik heb ze geoogst.
Sommige zijn nog groen en sommige bonen al gemarmerd. Die gemarmerde bonen zijn echt mooi! Ik heb ze in een glazen potje in de diepvries gezet. Als het droge bonen waren geweest kun je ze na 3 dagen uit de diepvries halen, nadrogen en in de kast bewaren. Maar bij mij zijn ze vers dus ik laat ze in de diepvries staan tot ik ze ga gebruiken.
Het is niet veel maar genoeg om te proeven π. Volgend jaar zal ik ze eerder zaaien.
Op dinsdag heb ik de regen getrotseerd en nog 3 rijtjes knoflooktenen gepoot in de moestuin en ook nog in 3 grote emmers. Als alles op wil komen, heb ik volgend jaar genoeg knoflook om een jaar mee te doen π
.
Ik had nog een hele bos Citroenmelisse staan in de kruidenbak. Die heb ik geoogst, gewassen, klein gesneden en in een potje gedaan. Daarna met olijfolie aangevuld tot het randje. Dit laat ik 4 weken staan op de vensterbank. Daarna kun je de olie zeven en in een glazen potje donker wegzetten.
Het wordt gebruikt als kruid en wordt toegevoegd in fruitsalades, dranken en visgerechten voor zijn citroensmaak. Het is niet alleen lekker fris maar ondersteunt ook de spijsvertering.
Citroenmelisse ethische olie wordt gebruikt in aromatherapie voor zijn kalmerende en rustgevende werking en om de slaap te bevorderen. Ook schijnt de olie het verouderingsproces van de huid tegen te gaan π dus volgend jaar maar meer zaaien dan π.
Van internet:
Wist je dat de naam Melisse in het oud-Grieks ‘honingbij’ betekent? Bijen zijn onder andere dol op de kleine bloemetjes vol nectar van Citroenmelisse. Muggen en roofinsecten hebben juist een hekel aan de citroenachtige geur van deze plant π.
Tuinbonen
Tuinbonen zaai je in januari in de kas of in februari in de moestuin maar je kunt tuinbonen ook zaaien in oktober. En dat ga ik proberen in de kas. Dan zou je de tuinbonen rond april/mei moeten kunnen oogsten. Het voordeel van zaaien in oktober is dat je geen of minder last zult hebben van luis in de planten. Zwarte luizen zijn gek op tuinbonen en daar heb je in het voorjaar en de zomer veel meer last van. Een tip ter voorkoming van zwarte luis in je tuinbonen; als er onderin peulen gevormd zijn breek je de top af van de plant.
Ik heb de Tuinboon Driemaal Wit gekocht.
Hoe komt deze tuinboon aan zijn naam?
De zaden van deze tuinboon zijn wit dus dit is de eerste keer wit, de bloemen zijn wit dus dit is de tweede wit en de boontjes blijven wit na het koken en dat is de derde wit π.
Het is een stamboon dus hij wordt niet zo hoog. Het zijn zelfbestuivers dus net als bij de tomatenplanten kun je het beste iedere dag even tegen de planten tikken als ze in de kas staan. Maar goed, eerst maar eens kijken of ze op willen komen π.
Ik heb de bonen een nachtje voorgeweekt en de volgende dag gezaaid (gelegd) in zaaigrond in de kas. Wanneer ze opkomen verpot ik ze in potgrond met voeding.
In de bonen zijn betekent ‘in de war zijn, er niet bij zijn met je gedachten, je vergissen’. Deze uitdrukking gaat terug op een oud bijgeloof. Vroeger geloofde men namelijk dat de zware geur van bloeiende tuinbonen (ook wel roomse of grote bonen genoemd) een hallucinerende werking had. Als je tussen de bonen in slaap viel, zou je er zelfs krankzinnig van kunnen worden π₯΄....
Ik zou veel meer plek hebben als de tomaten- en komkommerplanten weg waren π
maar die hangen nog vol π
π₯. Er staan ook nog twee emmers met radijs in de kas maar die gaan niet hard. En geloof het of niet maar ik heb nog steeds last van Witte Vlieg in de kas!!!!
Op woensdag heb ik in de kas ruimte gecreΓ«erd door de roos en framboos terug te snoeien en ik heb alle bakken, emmers en potten met knoflook, Veldsla en Paksoi, die nog buiten stonden in de kas gezet.
Veroorzaakt door Witte Vlieg |
Op deze foto zie je hoe planten er uit gaan zien. Alle blaadjes gaan dood doordat ze de sappen er uit zuigen en daardoor krijgt de vrucht geen voeding meer.
Achterin zie je de hoek waar de roos en framboos gesnoeid zijn. |
Komkommer- en tomatenplanten |
Er zitten niet alleen vruchten in de komkommerplanten maar zelfs nog bloemetjes.....
En ook in de tomatenplanten...
Dus voorlopig laat ik ze nog staan π
Op donderdag heb ik de Aardperen geoogst. Ik heb eerst al het loof er af geknipt en daarna kon ik de kluiten met de aardperen omhoog trekken. Ze stonden in een cementkuip en ik had iets meer knollen verwacht. Misschien heb ik er toch net iets teveel in de kuip gezet. Ik vond het wel een hele makkelijke groenten, ik heb er twee keer voeding bij gedaan en af en toe een gieter water gegeven. Verder heb ik er niets aan gedaan maar misschien volgend jaar toch maar in de volle grond zetten, dan is de opbrengst wellicht groter π€.
Aardperen |
Verder heb ik deze week ook opnieuw de vaste planten in de moestuin ingetekend op mijn nieuwe plattegrondje. Dit zijn de Dropplanten, Muntplanten, Lavendel, Kerrieplant en Maggiplanten. De meeste kun je blijven zien maar sommige sterven af boven de grond en dan is het toch wel handig als ik weet waar alles staat. En binnenkort gaat er ook weer een laag compost op de moestuin. De Lavendel moet met strenge vorst ingepakt worden in een vliesdoek of je moet flink wat houtsnippers rond de voet van de plant leggen.
Ik leef hier veel meer met de seizoenen dan ik in Nederland deed en ik ben er hier achter gekomen dat ik van licht hou π.
Vanaf donderdagmiddag kregen we heel veel wind en 's avonds wakkerde het aan tot windkracht 6. De laatste zonnebloem bij het terras had 6 bloemen waarvan er nog eentje heel mooi open stond, de rest was al vergane glorie zo gezegd en met die wind was er de mogelijkheid dat hij om zou gaan. Ik besloot donderdag aan het einde van de middag deze ene zonnebloem af te knippen en in een vaasje te zetten om toch nog de zomer een klein beetje vast te kunnen houden.
Denemarken kent meer zonuren dan Nederland. In Nederland schijnt de zon zo’n 600 uur in de zomer en in Denemarken 700 uur. Dat Denemarken meer zonuren heeft, komt doordat Denemarken zich dichter bij de poolcirkel bevindt dan Nederland en dus langere dagen kent. Vanaf half juni wordt het 's nachts een paar weken bijna niet donker bij ons. Wij wonen dan ook vrij noordelijk in Jutland. “Lysets Land” of “Land van het Licht”, wordt het noorden van Jutland wel genoemd vanwege het bijzondere licht dat er heerst en de vele extra zonne-uren die er kunnen worden genoten.
In de winter zijn de dagen in Denemarken korter dan in Nederland. Het wordt later licht en eerder donker. Ja....en dat valt natuurlijk tegen wanneer het ineens zo donker blijft na al die zonne-uren ππ
. En omdat we hier op het eiland niet veel straatverlichting hebben is het echt pikkedonker π.
Zelfs na 6 jaar zie ik nog altijd een beetje op tegen die donkere maanden maar gelukkig beginnen ze hier na Halloween al met het ophangen van de kerstverlichting voor de ramen en in de tuinen π‘en dit blijft allemaal hangen tot maart π. En als dan binnen ook kaarsjesπ―π― branden en de houtkachel is aan, vind ik het ook weer wel heel gezellig en knus.
En dat we dicht bij de poolcirkel zitten merken we ook aan het feit dat het Noorderlicht regelmatig te zien is bij ons. Vaak zijn het maar een paar glimpen maar donderdagavond was het een complete lichtshow. Jason maakte rond 21.00 uur deze foto's vanuit de tuin (met zijn mobieltje):
Dit was het voor deze week. Iedereen een fijn weekeind en tot volgende week π
Weer een leuke blog! Die citoenmelisseolie zie ik ook wel zitten π Ik heb 3 soorten tuinbonen waaronder ook Driemaalwit. Deden het afgelopen seizoen heel goed. Ik had ze in januari gelegd, in de kas. Ik ga ze ook deze maand leggen. Samen met de Aquadulce. De Black Russian doe ik dit jaar niet. Die bleven klein vergeleken met de 2 anderen. Het noorderlicht is prachtig! Ik las dat het zelfs in noord Nederland te zien was ππ» die kleuren π₯°
BeantwoordenVerwijderenthe Black Russian ken ik niet. Ik ben benieuwd naar de driemaal wit, ik heb nog niet eerder tuinbonen gehad. Ja het Noorderlicht blijft altijd wel bijzonder.
VerwijderenIk heb nog een leuk verhaal met tuinbonen. Ik had ze in de kas staan, en at af en toe een paar boontjes als ik daar aan het werk was. Een avond maakte ik een salade en gooide er een handje rauwe tuinbonen in. Ik vond de smaak prima. De volgende ochtend had ik het niet goed. Mijn hoofd was dizzy en ik dacht eraan om SΓΈren wakker te maken want het voelde fout. Na een paar uur ging het langzaam beter. Het blijkt dat in rauwe tuinbonen dezelfde stof zit als in een Parkinson medicijn. Eet je dus teveel rauwe tuinbonen, krijg je teveel van die stof binnen. Die stof verdwijnt als je de boontjes kookt.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes van Guyonne
Jeeeee, wat een verhaal! Misschien komt daar de uitdrukking vandaan? Niet de geur van de bloemen maar als ze rauw gegeten werden....
Verwijderen