Hoi iedereen
Leuk dat je weer aanhaakt deze week! π
Hoe was het deze week bij ons op het eilandje?
De tuin is eindelijk in herfstkleuren en het blad valt nu dan ook met bosjes tegelijk.
Maar de temperatuur blijft mild, rond de 13℃ overdag en niet onder de 7℃ 's nachts. Verder hebben we deze week maar een paar buitjes gehad en redelijk wat zon.
In de moestuin is een Oost-Indische kers opnieuw in bloei gekomen en het grappige is dat de bloemen geel met lichtrood zijn π
....ik had donkerrode en licht rood/oranje gezaaid. En de Afrikaantjes en Grote Leeuwenbek staan nog steeds in bloei π.
O.I kers |
Afrikaantjes |
De tuinbonen 3xwit, die ik 10 oktober gezaaid had in de kas, zijn opgekomen en een deel van de knoflook is ook opgekomen in de kas, namelijk de Thermidrome en Sabagold. En bij de Sugarsnaps die ik een week geleden gezaaid had, zie ik puntjes boven komen π.
Tuinbonen 3xwit |
Thermidrome Knoflook |
Sugar snaps |
In de moestuin is de Primor knoflook in twee vakken opgekomen.
Primor knoflook |
Jason is heel de week vrij geweest in verband met een verbouwing op zijn werk en heeft mij geholpen met een aantal klusjes. De meeste plantenbakken (met vaste planten) staan nu in de kas en een deel van de bakken is leeg gehaald. Ook de kikker, mus en kip (betonnen beelden) zijn naar binnen verhuisd. En zo komt de tuin langzamerhand in de winterstand π.
Hoe gaat het met de compost bij ons?
Onze compostbak wordt niet zo snel gevuld als ik gehoopt had. Nu hebben wij een houtwal πͺ΅ rondom de tuin en die moet je blijven aanvullen met takken en verder mulch ik heel veel π. Het keukenafval is ook niet zo veel als je maar met z'n tweetjes bent en ik gooi alleen maar onbewerkt eten in de compostbak. Daarom heb ik besloten om de derde compostbak te gaan gebruiken om oude potgrond in te bewaren. De potgrond in de plantenbakken is bijna helemaal vervangen door een kluit wortels en als je dit heel de winter laat liggen valt het in het voorjaar uit elkaar en wanneer je dit mengt met compost heb je gewoon weer goede potgrond. En dat ga ik nu voortaan met de oude potgrond doen. Je kunt er natuurlijk ook voeding aan toe voegen zoals lavameel of biologische mest. Of je mengt het half om half met gekochte potgrond met voeding. Kan ook. Er zijn heel veel mogelijkheden om je oude potgrond te hergebruiken. Alleen als er zieke planten in gestaan hebben kun je dit beter niet doen.
Maar ik heb zelf dus bij lange na niet genoeg compost voor op de moestuin en daarom hebben we deze week compost (gratis) gehaald bij de gemeente Skive. Ik geloof dat dit in Nederland ook mogelijk is π€ toch? We hebben een volle aanhanger meegenomen πͺ. Nu kan ik iedere keer als er een vak leeg komt in de moestuin, er compost op doen π.
Wat heb ik geoogst deze week?
Ik heb deze week voor het eerst Prei en Tatsoi geoogst en samen met Nieuw-Zeelandse spinazie, peterselie, een uitje, knoflook, rundergehakt en Ras el hanout kruiden, een roerbakgerecht van gemaakt. Heel lekker π en zeker wanneer alle groenten ook nog eens uit eigen moestuin komen π.
Alles uit de moestuin |
Ik heb nog 15 rode kolen staan in de moestuin. Ik heb gelezen dat je ze tot en met november kunt oogsten. Ik weet echt niet of dit nog wat wordt maar ik laat ze gewoon staan en sommige vormen al wel een krop....
In de kas heb ik ui en wortel gezaaid π§
π₯
Ik heb een Italiaanse ui gezaaid, namelijk de Cipolla Bianca di Giugno. Het zijn witte zoete uien en je zaait ze in september en oktober buiten, maar ik neem aan in ItaliΓ« en daar is het niet zo koud als hier dus ik heb ze in de kas gezaaid. Maar het zou dus een winterui moeten zijn. Verder kan ik er weinig over vinden op internet. Ik heb het zaad gekocht bij een Deense online zaden- en plantenshop, Bjarnes frΓΈ & planter en er stond niet veel informatie bij. Ik ben dus heel benieuwd π.
En ik heb de wortel Flakkeese 2 gezaaid. Hopelijk komen ze op en heb ik hiermee een voorsprong en kan ik volgend jaar eerder oogsten. Ze zijn in een grote diepe bak gezaaid, ik probeer het gewoon uit en ben benieuwd of het gaat lukken. Natuurlijk zaai ik volgend jaar ook wortel in de moestuin.
De Rozemarijn die ik deze zomer opgekweekt heb is eindelijk een beetje aan het groeien. Ik heb de twee grootste plantjes naar binnen gehaald en die mogen binnen overwinteren samen met één Olijfkruid.
Rozemarijn en Olijfkruid |
Hoe gaat het met de witlof?
De eerste wortel stond te nat en de bovenkant is gaan schimmelen, ik heb de bovenkant eraf geknipt en misschien dat het nog iets gaat worden, ik zie wel. De volgende twee emmers die ik een week na de eerste ingetafeld heb, laten groei zien. Ik moet mezelf wel inhouden om niet elke dag onder de deksels te kijken π
.....maar ze moeten zoveel mogelijk in het pikkedonker blijven.
Rode witlof |
In de kas staat nog één bak met vijf rode witlof maar die laat ik nog even staan voordat ik ze oogst en intafel, misschien groeien ze nog wat groter π.
Nog niet geoogste rode witlof |
Er is nog iets waaraan we zien dat de winter er aan komt namelijk het feit dat dieren proberen binnen te komen. Uiteraard zijn er heel veel spinnen π·πΈ die lekker warm de winter door willen brengen maar ook kikkers πΈ proberen iedere keer weer over de drempel te springen van de schuifdeur op het terras. Ik had afgelopen week een erg hardnekkig exemplaar dat iedere keer als ik de deur open liet staan naar binnen wilde komen. Uiteindelijk heb ik 'm gevangen en een eind verderop in de tuin weggezet π.
Maar wat we nu ook veel tegen komen in huis zijn kleine salamanders. In onze vijver zien wij regelmatig salamanders. Van internet:
De volwassen salamanders en hun kroost verlaten in de nazomer het water en overwinteren aan land, onder hout of stenen en in holen. Ze houden daar een winterslaap.
Nu is het nog geen winter dus waarom komen ze naar binnen???
Als het in de herfst kouder wordt, zoeken ze naar plaatsen waar het niet kan vriezen.
Zoals onder het vijverfolie, onder een berg met stenen, onder de schuurvloer, onder of tegen de fundering van een huis enz. Bij het zoeken van een plaats, komen ze vaak ook per ongeluk het huis binnen.
Helemaal niet slim van ze, want daar is de lucht veel te droog en zullen ze uiteindelijk allemaal verdrogen. Een kiertje van amper een cm, kunnen ze al door komen.
Een van de gevangen salamanders |
Wist je trouwens dat alle salamanders een giftige huid hebben en dat je het beste je handen kunt wassen wanneer je ze aangeraakt hebt? Voor mensen is het gif niet gevaarlijk maar voor huisdieren kan het wel slecht zijn. Nu zijn dit hele kleine jonge salamanders dus zal het zo'n vaart niet lopen π
.
Salamanders zijn inheemse amfibieΓ«n en zijn beschermd. Je mag ze niet doden, vangen of verhandelen in Nederland en in Denemarken ook niet.
In de bijkeuken achter de droger zit een roostertje en wij denken dat ze daar langs naar binnen piepen. Jason heeft er inmiddels een stukje klamboe voor gemaakt dus hopelijk blijven ze buiten nu π.
En vandaag (vrijdag) was ik in de moestuin en kwam ik dit kleintje tegen....
Binnen komen we alleen de donkere tegen π dat wil dus zeggen dat de mannetjes zo dom zijn om naar binnen te komen en de vrouwtjes niet πππ€£.........
Dit was het weer voor deze week, vergeet niet de klok een uur terug te zetten dit weekeind!
Iedereen een fijn weekeind en tot volgende week π
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Ik vind het heel leuk om reacties te krijgen en probeer ze altijd allemaal te beantwoorden :-)
Soms duurt het even voordat je reactie zichtbaar is...