vrijdag 18 oktober 2024

Chutney van groene tomaten en een verhaaltje over het Winterkoninkje

Hoi iedereen

Welkom bij mijn wekelijkse blog 😃💚.
Vorige week had ik het in mijn blog over de vele zonne-uren in Denemarken en dat was deze week weer heel duidelijk. We hebben echt al heel de week zon 🌞. Wel hebben we halverwege de week twee dagen met veel wind gehad. Vooral op woensdag was het een "help, ik waai uit mijn panty" wind 🌬...en vandaag (vrijdag) is het een beetje mistig.

En een mooie regenboog 🌈 afgelopen zondag.

Nu zou je denken met al die zon dat de tomaten in de kas wel rood kleuren 🍅, maar nee, een enkeling maar dat duurt dan ook heel lang. Ik ben bang dat het met de tomaten niet meer gaat lukken maar ik zag dat Bram in Zweden van zijn groene tomaten een chutney gemaakt had dus dat heb ik ook gedaan deze week. 





Wat is een chutney? Een chutney is een vruchtenpuree met kruiden en specerijen. Oké, nu nog een recept opzoeken. Wij zijn gek op pittig en op knoflook en ik vond op internet een recept van de Jumbo met chilipeper en knoflook 👍. Ik las het recept en dacht yes, ik heb alles in huis, dat is altijd prettig. Nadat ik alle tomaten geplukt had, bleek het nog 1,1 kg te zijn! Toen ging ik alle ingrediënten bij elkaar zoeken en dan kom je af en toe toch vreemde dingen tegen in recepten, net als nu......

Ingrediënten:
1000 g Groene tomaat
2 tl Chilipoeder
15 g Gemberpoeder
500 g Donkere Basterdsuiker
2 tl Kerriepoeder
5 Teen Jumbo Knoflook
100 g Azijn
1 snufje Zout

Hoeveel is 15 g gemberpoeder???? En 100 g azijn???? Ik vermoed dat het om verse gember gaat en 15 gram is dan ongeveer een stuk ter grootte van je duim. Dat heb ik dus maar gedaan. En 100 gram azijn staat gelijk aan 10 eetlepels azijn las ik op internet. Ik had nog 250 gram donkere basterdsuiker en ik heb aangevuld met 250 gram witte basterdsuiker. In Denemarken kennen ze onze basterdsuiker niet. Ze hebben suiker die er op lijkt maar daar zit een zoutige smaak aan alsof er salmiak aan toegevoegd is. Het ruikt ook naar salmiak, heel vreemd. Ik neem altijd een paar pakken mee uit Nederland.

Ik heb alle ingrediënten in een pan gedaan en aan de kook laten komen, hierna heeft het 2 uur staan pruttelen. In die tijd heb ik twee glazen potten (die al een keer in het afwasmachine mee gegaan waren) gesteriliseerd door ze een kwartier zachtjes in een pan met water te laten koken (ook de deksels er los bij doen). toen de chutney klaar was heb ik het fijn gemaakt met de staafmixer en in de potten gedaan. Ik had nog een soepkommetje over en die is 's avonds al opgegaan bij het eten. Hij is echt heerlijk!!!!!


 


Tja, en dan is het nu echt klaar met de tomaten. Ik heb alle tomatenplanten opgeruimd en daarbij kwam ik nog ontzettend veel Witte vlieg tegen. Ik heb alle tomatenplanten klein geknipt en uitgespreid over een stukje grond achter de kas. Ik durf het niet in de compostbak te doen, de eitjes kunnen overleven als het niet hard vriest. Buiten vriezen ze eerder kapot dan in de compostbak denk ik dan maar. Ook de aarde uit alle potten heb ik daar weggelegd. Het is dan toch wel een voordeel om een grote tuin te hebben. Waar had ik er mee naar toe gemoeten als ik die ruimte niet had? Nu kan het composteren en als het deze winter hard en lang vriest kan ik volgend jaar de grond weer gebruiken. 

En nu alle tomatenplanten weg zijn heb ik ineens een vrij lege kas en kon ik eindelijk gaan schoonmaken en opruimen. Ik heb de ramen aan de binnenkant gezeemd en al mijn lege potten en bakken afgespoeld, geveegd en opgeruimd. Ik ben uren bezig geweest 😅. Zie hier het resultaat:


Even iets heel anders in het kader van "foutje bedankt"....

Ik heb een hilarische fout gemaakt met de golden egg aubergines. Zoals jullie weten heb ik de twee planten naar binnen gehaald in de hoop dat de vruchten nog rijpen. Er hangt al een eeuwigheid een bolaubergine aan en intussen zijn er een hoop nieuwe bij gekomen. Ik snapte maar niet waarom die ene aubergine maar niet groter werd 🤔 dus ik heb de plant gegoogeld om meer informatie te vinden. En wat blijkt.....die aubergines worden bijna niet groter dan een kippenei!!! 🥚🤣🤣🤣

Golden egg aubergine
Die aubergine was een maand geleden al goed 😂...
Ik heb echt geen idee waarom ik dacht dat ze groter zouden worden. Ik vermoed dat ik de Golden egg opzocht op internet en foto's verkeerd ingeschat heb of zo 😅. Maar goed, ik hoop dat de aubergines die er nu aan hangen het achter glas op de vensterbank goed gaan doen en dat ik nog een oogst zal heb. 
Bij de pepers lukte dit heel goed en ik heb ze allemaal nog kunnen oogsten deze week. Leermomentje!






Deze week heb ik alle witlof geoogst en ik heb er 1x vier en 1x 8 ingetafeld. Deze keer heb ik ze in de kas gezet omdat ik verschillende plekken wil uitproberen. Waarom deze keer zoveel? Nou, eigenlijk omdat ik er niet zo veel vertrouwen in heb 😂, ik kan me gewoon niet voorstellen dat hier witlof uit gaat groeien....en ik heb er nog best veel en anders duurt het een eeuwigheid voor alles is ingetafeld. 

Rode witlof
Gewone witlof













4 witlofwortels
Helemaal afgedekt
Klemmen van Jason geleend














Op vrijdag (vandaag) heb ik Sugar Snaps Norli gezaaid in de kas. Ik heb ze 6 uur voor laten weken (eerlijk gezegd was ik ze vergeten de avond van tevoren in water te zetten 😏) maar zelfs een paar uur weken helpt al met ontkiemen. Ik hoop dat ik de planten kan laten overwinteren in de kas en zou dan al vroeg in het voorjaar sugar snaps kunnen oogsten. Nou ja, dat is het plan, ik ben benieuwd.

Sugar snaps in regenwater













In de moestuin groeit alles wat er nog staat gewoon door 😀.  De Tatsoi, Herfstrapen en Rode kolen...

Tatsoi
Herfstrapen
Rode kool














Ik had nog twee bloemkoolplanten staan die helemaal opgevreten waren door de rupsen en die had ik laten staan en tot mijn verbazing zijn de planten helemaal hersteld en zitten er nu allemaal hele piepkleine bloemkoolroosjes in??? Geen idee wat hier de bedoeling van is....














Het is een hele aparte herfst dit jaar. De tuin komt langzaam in herfstkleuren maar we hebben ook nog van alles in bloei staan zoals de Rhododendron, rozen en Clematis. 

Roos
Rhododendron
Clematis














In de gele rozen zitten zelfs nog heel veel knoppen...

En toch is het hier in Denemarken niet zo heel warm. Het was deze week zelfs onder de 5℃ 's nachts. En overdag komt het kwik niet boven de 13℃ uit. Maar ja, vorig jaar hadden wij rond deze tijd al een aantal dagen met vorst gehad 🥶!








En ook bij ons op het strandje aan het water staan er nog enkele rozenstruiken in bloei. De door de Denen zo verfoeide Rimpelrozenstruiken.  

De Rimpelroos kwam in de 19e eeuw als sierplant naar Denemarken en heeft zich later in het wild verspreid. Deze roos komt van nature voor in de kuststreken van Noordoost-Azië, met als belangrijkste gebieden Zuidoost-Siberië, Japan, Korea en Noordoost-China. Hier groeit de soort voornamelijk in de duingebieden en met name in de duinen in Denemarken vormt de rimpelroos een groot probleem. Het is een agressieve groeier die de inheemse vegetatie verdringt. De Rimpelroos gedijt overal en kan gemakkelijk andere planten en dieren verdringen, waardoor het hele ecosysteem verandert. De plant vormt talloze worteluitlopers en kan zich hierdoor snel verspreiden. De soort kan zich vegetatief snel uitbreiden (tot ruim een meter per jaar). Vogels eten de vruchten (rozenbottels) en verspreiden vervolgens de zaden over grote afstanden. Als gevolg hiervan kan de soort snel grote gebieden gaan domineren. 

Ze groeien hier overal aan de kusten van Denemarken en Denemarken heeft heel veel kusten 😬 . Ze zijn haast niet uit te roeien en ik kan het weten want ik heb bij ons in de tuin ook een struik weggehaald. Daar ben ik 3 jaar mee bezig geweest. Ieder jaar opnieuw iedere uitloper die boven kwam weer weggehaald en na het 3e jaar kwam er niets meer boven 💪. Maar ik vind ze aan de waterkant heel mooi in de zomer. Ze hebben verschillende kleuren en het is een vrolijk zicht als alles in bloei staat. Het eerste jaar dat wij hier woonden heb ik er rozenbotteljam van gemaakt en die was heel lekker. Maar wat is dat een werk zeg 😖 door al die pitjes in die rozenbottels, ik had toen nog geen roerzeef. Ik heb het daarna nooit meer gemaakt maar iedere keer als ik de mooie grote rozenbottels zie kom ik weer in de verleiding. 

Een witte rimpelroos
Hier zit nog een bij in
Ze hebben hele mooie
rozenbottels















En verder....
Ik heb nog gedroogde zonnebloemen liggen en ik schud om de paar dagen een paar zonnebloemen uit en leg de pitten op de vogelvoederplank en dit keer kwamen er een groepje Winterkoninkjes op af. Zo schattig! Het zijn net bolletjes met een staartje dat recht overeind staat. Wist je dat ze maar 9,1 gram wegen 😯 dat is nog minder dan een eetlepel azijn!!! Weet je nog? 100 gram azijn is gelijk aan 10 eetlepels azijn. 

Gedroogde zonnebloemen
Ik heb er helaas geen foto's van kunnen nemen, ik was te laat met mijn mobiel.

Deze foto's heb ik van Pixabay. 

Winterkoninkje
Winterkoninkje










Hoe komt de winterkoning eigenlijk aan zijn naam?

Sommigen zeggen omdat hij als enige vogel in de winter zingt en anderen beweren omdat hij de winter aankondigt. Maar het leukste vind ik de bewering dat de naam van De gebroeders Grimm af komt. Die hadden een sprookje geschreven over de vogelwereld. Het schijnt alleen niet helemaal duidelijk te zijn of het in het verhaal nu om een Arend of een Vale gier ging....maar het blijft een leuk verhaal. Hieronder een ingekorte versie. 

De gewone dieren hadden al een koning, de leeuw. Daarom wilden de vogels ook een koning hebben. Ze kwamen bij elkaar om een koning te kiezen. Omdat iedereen natuurlijk koning wilde zijn, was het een gekrakeel van jewelste. Ze kwamen er niet uit. Toen bedachten ze een wedstrijd. De vogel die het hoogste zou kunnen vliegen, die zou koning zijn. Alle vogels deden heel goed hun best. Al snel moesten de meeste vogels het af laten weten en ze gaven het op. Het eerste de zangvogeltjes, toen de grutto’s en de kieviten, toen meeuwen, toen de ganzen. Uiteindelijk bleef de Vale gier over (of Arend). Niemand kon zo hoog vliegen als de gier. Toen de gier zo hoog vloog dat zelfs hij niet hoger kon, kwam er opeens een piepklein vogeltje tussen zijn veren vandaan. Hij klapperde met zijn kleine vleugeltjes en kon nog net wat hoger komen dan de gier. Daarom moesten de vogels hem nu wel tot de koning der vogels uitroepen. Veel vogels vonden dat dat niet eerlijk was. Toen werd besloten dat de gier de koning der vogels was en dat het piepkleine vogeltje alleen in de winter, als alle vogels toch op reis waren, koning zou mogen zijn. Zo kreeg hij de naam “Winterkoning”.

En met dit grappig verhaaltje sluit ik deze post af, dit keer niet zoveel geschreven over de moestuin maar het wordt ook een beetje komkommertijd natuurlijk voor de tuinder. Bij wijze van spreken dan want mijn snackkomkommers 🥒🥒🥒 willen echt niet meer groeien 😕, zo jammer maar volgend jaar beter. 

Dit was het voor deze week. Iedereen een fijn weekeind en tot volgende week 👋.

2 opmerkingen:

  1. Leuk verhaal over het winterkoninkje 😂 Ik zou de bloemkoolroosjes oogsten en door de soep doen. Goed idee om chutney te maken, heb ik dit jaar niet aan gedacht. Ik ben dol op chutney, vooral bij Bobotie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een goed idee van die bloemkoolroosjes! Chutney bij Bobotie is inderdaad lekker maar deze chutney is echt overal lekker bij vinden wij :-)

      Verwijderen

Ik vind het heel leuk om reacties te krijgen en probeer ze altijd allemaal te beantwoorden :-)
Soms duurt het even voordat je reactie zichtbaar is...

Wat heeft Doornroosje met Rimpelroos te maken

Hoi iedereen Gezellig dat je mijn blog leest 😀. Na ruim een week hebben we hier eindelijk al een paar dagen lichter weer, de zon laat zich ...