Het weer
Het is hier knisperend herfstweer met heel veel zon 🌞. De temperaturen zijn 's nachts nog verder naar beneden gegaan en overdag is het van 15/16℃ iedere dag een graad naar beneden gegaan en we zitten nu op 13℃. Jason zag de afgelopen week 's ochtends om 5.45 uur (vlak voor hij naar zijn werk ging) 3℃ op de buitenthermometer staan 🥶. In de moestuin ben ik al planten aan het opruimen en vaste planten aan het terugsnoeien. Ik had een aantal uien door laten schieten en die stelen met die leuke bollen waren nu gedroogd en heb ik binnen in een vaas gezet. Ik vind ze heel decoratief.
Hoe gaat het met de tomaten?
Voor de buitentomaten werd het te koud en ik merkte afgelopen weekeind dat de tomaten niet meer kleurden maar bruin werden. Er hangen nog zoveel tomaten aan dat ik dat wel erg zonde vond dus ik besloot om ze allemaal te plukken en op trays op de vensterbanken te leggen. Het was de moeite waard zoals je op de volgende foto kunt zien 😁.
![]() |
![]() |
Jason had voor mij de groenbemester op het aardappelveldje afgemaaid en na het plukken van de tomaten hebben Jason en ik alle tomatenplanten uit de potten gehaald. Jason heeft de tomatenplanten klein geknipt en op het aardappelveldje gelegd samen met alle potgrond uit de potten zodat het veldje wat opgehoogd en tegelijkertijd gemulcht wordt. Wat een karwei, we zijn een paar uur bezig geweest 😅.
In de kas staan nog tomatenplanten en daar oogst ik nog tomaten van maar niet veel meer en die ruim ik dit weekeind allemaal op. Ik heb dit jaar een mega oogst aan tomaten gehad en dit ligt ook zeker aan de zaden van Moestuin Hippie! Ik had 100% opkomst en dat wil ik toch graag nog een keer hier vermelden. Hier een link naar haar blog:
Wat heb ik geoogst?
Er hangen nog steeds komkommertjes aan de planten in de kas maar die lopen ook op hun laatste benen.
Wel weer veel pepers (binnen) kunnen oogsten 🌶.
![]() |
De Rozemarijnplant had ik in de keuken op de vensterbank gezet en die heb ik deze week gekortwiekt en alle takjes in een diepvrieszak in de vriezer gedaan. Zo kan ik iedere keer als ik rozemarijn nodig heb een takje pakken. Ik kijk wel of de plant het op de vensterbank blijft doen en zo niet heb ik mijn voorraadje in de vriezer.
Van de Stokrozen had ik al eerder veel zaden geoogst en deze week heb ik ze op ongeveer 30 cm boven de grond afgeknipt. Dit is beter dan helemaal tot de grond afknippen omdat er anders misschien water in de stengels kan blijven staan en dan kan de plant bevriezen of gaan rotten. Ik heb alle bladeren van de stengels gehaald en de stengels bewaard. Die kunnen volgend jaar dienen als bamboestok.
![]() |
Poten van knoflook, Egyptische ui en Oerprei in oktober
En het is intussen oktober en dan is het weer tijd om knoflook te poten voor volgend jaar. Ik had sættehvidløg (pootknoflook) besteld en die kwamen binnen deze week. Ik heb twee soorten opnieuw besteld namelijk de Primor en Germidour. Deze twee zijn mij het beste bevallen. Vorig jaar had ik veel verschillende soorten knoflook maar in plaats van die knoflook ga ik er nu Egyptische ui en Oerprei bij zetten. Wat zijn dit?
Dit zegt Vreeken's zaden over Egyptische ui (Allium cepa Var Proliferum):
Een merkwaardig en historisch uitje! De bolletjes vormen in de grond nieuwe aanwas (klisters) en bovenaan de stengels ontstaan naast soms enkele bloemetjes ook “luchtbolletjes”, die vervolgens ook weer uitlopen. Een groei in etages dus. Naast boeiend is dit winterharde uitje ook lekker pittig in salades.
Ik heb gelezen dat het ook een wandelende plant genoemd wordt. En de reden hiervoor is dat de broedbolletjes die aan het einde van de bloemstengel groeien, de stengel topzwaar maken, waardoor deze omvalt. De bolletjes wortelen vervolgens en ontwikkelen zich tot nieuwe planten, waardoor de plant zich "verplaatst".
Zowel de bolletjes in de grond, de bladstelen (zoals lente-ui) als de broedbolletjes aan de stengel zijn eetbaar en kunnen worden gebruikt in de keuken. Naast Egyptische ui wordt deze plant ook wel boomui of etage-ui genoemd.
Dit zegt Vreeken's zaden over Oerprei oftewel Parellook, doorlevende prei (Allium ampeloprasum var holmense):
De bollen hebben het uiterlijk van knoflook, de smaak is zachter en zoeter (richting prei). Dit soort wordt dan ook (w.s. terecht) de voorvader van onze prei genoemd en heeft naast de verfijnde preismaak ook een prachtige bloei: wit met roze bloempjes in compacte schermen bijeen op 1 m hoge stengels. In de zomer zijn de bollen uitgegroeid en kunnen worden geoogst en gegeten. Plant de kleinere bollen weer terug voor oogst het jaar erna! Het blad is uiteraard eetbaar als prei. Oerprei wordt vaak vergeleken en verward met Olifantenknoflook. Ze zijn zeer verwant, maar deze laatste vormt dikkere bollen met een steviger vlies.
Ik heb ze allebei besteld en de Egyptische ui is intussen al binnen, in het Deens: Etageløg.
De Oerprei was nog wel even zoeken hoor. Ik kwam iedere keer uit op Olifantenknoflook (Elefanthvidløg) maar dat is een ondersoort maar ik denk dat ik nu dan toch de juiste gevonden heb op Krukkeshop.dk. In het Deens is het: Porreløg. Porre=prei en løg=ui. Ze kennen hier ook een perleløg wat weer lijkt op parellook, zoals Oerprei ook wel genoemd wordt maar dat zijn hier zilveruitjes 😆. Het is niet altijd makkelijk 😅, Guyonne stuurde me laatst een filmpje door waar iemand een uitleg gaf over alle verschillende klanken in de Deense taal die wij niet eens hebben, er zijn bv al 5 manieren om de O uit te spreken 😂. Mijn buurman Per zei laatst tegen mij dat mijn kat Abel een beetje paniekerig doet als hij mij niet ziet en hij had daar een woord voor en ik kon het niet uitspreken, het lukte gewoon niet. Mijn mond kon dit woord niet vormen, ik was er lichamelijk niet toe in staat 😂. Dus ik zal altijd de Hollander zijn hier, dat blijven ze horen aan mijn accent.
Pepers 🌶
Verder ben ik nog steeds aan het nadenken over volgend jaar en wat ik eventueel voor nieuwe dingen wil proberen en omdat ik toch zaden ging bestellen van de Egyptische ui en Oerprei heb ik gelijk gekeken naar andere zaden. Zo heb ik twee soorten peperzaden gekocht die ik niet kende namelijk de Costa Rica Orange (C. Frutescens) en Inca Hot (C. baccatum). Nu zijn er heel veel pepers die ik niet ken want ik heb ze opgezocht op de schaal van Scoville en er staan zoveel pepersoorten op 😲.
Wat is de schaal van Scoville?
De schaal van Scoville, ontwikkeld door Wilbur Scoville in 1912, meet de scherpte van chilipeper en pittige sauzen. In het begin werd dit gedaan door smaaktesten af te nemen bij mensen. Nee, ze werden niet gevraagd om pepers uit het vuistje te eten 😅. Voor de originele schaal van Scoville werd gemalen peper verdund met suikerwater om de pittigheid te testen. Een professioneel panel van proevers gebruikte deze verdunningen, waarbij men het aantal delen suikerwater dat nodig was om de peper niet langer als scherp te laten ervaren, vastlegde als de Scoville-waarde. Er waren dus professionele proevers, dit was schijnbaar een baan 😆.....maar ze mochten voor deze smaaktesten niet gewend zijn aan pittig eten, dat dan weer wel. Tegenwoordig wordt met een chromatograaf de hoeveelheid capsaïcine gemeten en deze methode is veel betrouwbaarder. Capsaïcine is het stofje in pepers dat zorgt voor de hete sensatie in je mond. Een paar voorbeelden van sauzen en pepers die we allemaal wel kennen denk ik:
- Sambal oelek scoort 2000
- Tabasco iets hoger met 5000
- Cayennepeper tussen de 30.000 en 50.000
- Habanero's kunnen 300.000 bereiken
- Madame Jeanette uit Suriname tussen de 125.000 tot 325.000
(De herkomst van de naam Madame Jeanette is niet duidelijk, maar deze peper zou mogelijk vernoemd zijn naar een lokale prostituee die als vurig bekend stond 😂).
En als je dan leest dat de heetste peper ter wereld 2.600.000 meet op de schaal van Scoville en pepperspray van de politie 5.300.000!!!! dan wil je daar toch liever niet mee in aanraking komen, AUW.
De pepers die ik volgend jaar wil telen hebben de volgende waardes:
- Costa Rica Orange 100.000 tot 150.000
- Inca Hot 10.000 tot 30.000
Dit valt dus reuze mee en is zelfs minder heet dan de Habanero die ik dit jaar had. Daar oogst ik nog steeds van dus die pepers heb ik voorlopig genoeg in de diepvries 😉.
En verder?
Ik kwam ook Citroen augurk tegen, Patisson en Okra en die zaden heb ik ook gekocht.
Patisson is familie van de pompoen, courgette en komkommer. Mijn zus had ze dit seizoen ook en er zijn veel recepten te vinden met Patisson, je kunt ze bijvoorbeeld ook vullen. Daarnaast vind ik ze er gewoon ook heel leuk uitzien, het zijn net kleine ufo's.
De Okra heeft een neutrale smaak die lijkt op die van een sperzieboon. Het wordt veel gebruikt in de Surinaamse, Marokkaanse en Turkse keuken maar komt oorspronkelijk uit West-Afrika. In soepen en sauzen wordt Okra vooral gebruikt om het gerecht te binden. Ik zag ook veel recepten van allerlei beslagjes om de Okra in te dopen om het daarna te frituren. Ik ken Okra uit de Surinaamse en Creoolse keuken en verving het dan altijd maar door groene bonen omdat ik geen Okra kon krijgen. Intussen zullen winkels in Nederland dit wel verkopen denk ik, maar hier in deze uithoek kan ik het niet krijgen en het leek me dus leuk om dat volgend jaar te proberen.
![]() |
| Patisson |
![]() |
| Okra |
Dit was het voor deze keer. Iedereen een fijn weekeind en tot de volgende keer 👋.







Ik had nog nooit van oerprei gehoord. Klinkt lekker. Misschien moet dat ook op mijn verlanglijstje. En dat met scoville scala was erg interessant om te lezen. Ik heb een sambal gemaakt met 130 g lemon drop peppers 🥵 Ik kan rustig een theelepel sambal eten maar mijn eigen brouwsel is een beetje aan de hete kant. Ik las op wikipedia dat lemon drops 30.000-50.000 op de scoville scala scoren. Volgend jaar moet ik maar een tammere soort kiezen. Ik kijk alweer uit naar je volgende blog! Groetjes van Guyonne
BeantwoordenVerwijderenHahaha mijn zus heeft ook een keer zelf sambal gemaakt en zelfs voor Jason was die sambal te heet! Ik maakte vroeger altijd zelf mijn sambal en dat was altijd lekker. Ik zal dat recept eens opzoeken en dan zet ik het in mijn blog.
VerwijderenLeuk weer, Lilianne. Volgend jaar wordt ons eerste echte moestuinjaar, dit jaar hebben we gekeken wat er al opkwam: aardbeien, rabarber, bieslook. En in de kas tomaten gekweekt, dat ging als een tierelier. Zo koud als bij jullie is het hier nog niet 's nachts, maar we beginnen al wel op te ruimen. We hebben een paar grote bakken in de tuin staan die dit jaar vol onkruid stonden, die zijn nu leeg en er is nieuwe tuinaarde besteld, zo'n big bag. Dat wordt vooral de groentetuin. Maar de eerste experimenten waren heel leuk om te doen!
BeantwoordenVerwijderen