Hoi iedereen
Leuk dat je aanhaakt π.
We hebben eindelijk regen gehad! Twee dagen volop en twee dagen enkele buien. De tuin is zo blij en alles begint weer bij te komen van de droogte. Alle regentonnen weer gevuld, heerlijk. De rest van de week zonnig weer en op dinsdag heel veel wind.
Wat heb ik deze week allemaal gedaan?
Ik heb weer sugarsnaps en peulen (zaailingen) die ik nog had staan, uitgeplant in de moestuin. En ik heb opnieuw sla-zaailingen uitgeplant in bakken.
![]() |
Sugarsnaps |
![]() |
Sla |
![]() |
Sla |
![]() |
Paarse peulen |
![]() |
Sugarsnaps |
Verder ben ik voornamelijk bezig geweest met het verzorgen van mijn tomatenplanten. Opbinden, vastzetten, dieven en toppen. Ik kan steeds meer tomaten oogsten π
π
π
en heb er inmiddels al twee keer tomatensaus van gemaakt. Lekker! Tot nu toe vind ik de Amber Keyes en de Whippersnapper de lekkerste snacktomaatjes. Van de grotere tomaten heb ik alleen nog maar de Green zebra en Purple Russian geoogst en gebruikt voor tomatensaus.
Deze week is de weckketel binnen gekomen die ik aangeschaft heb. Ik wil graag meer gaan wecken in plaats van invriezen.
![]() |
Deze kwam het beste uit een onderzoek |
Wanneer je "wecken" opzoekt op internet krijg je meteen waarschuwingsberichten te zien: KIJK UIT! Botulisme! Ik vind dit zo raar, vroeger deden de mensen niet anders π maar goed, hierdoor ben ik me wel gaan verdiepen in het wecken van groenten en fruit. En wat staat er weer veel onzin op internet. Wat wel klopt is: als de PH-waarde (zuurgraad) van de inhoud in je weckpot onder de 4,5 is, kan er geen gevaarlijke botulisme ontstaan.
Hieronder een juiste manier voor het wecken van groenten en fruit.
Wecken is het inmaken van voedsel met alleen water (en eventueel kruiden en zout).
Het meeste fruit is geen probleem. De PH-waarde (zuurgraad) van veel fruit is onder de 4,5 en dan is er geen kans op ziek worden van botulisme. Maar wat als de PH-waarde hier boven zit? Ja, dan is er een hele kleine kans dat er botulisme ontwikkeld in je weckpot. Maar die kans is echt minimaal. Maar zelfs die ene minimale kans wil ik niet riskeren natuurlijk en dan is er een hele eenvoudige oplossing:
Kook of verhit de inhoud van je weckpot 10 minuten boven de 85℃ voordat je het gaat eten.
Voorbeelden:
Wanneer je aardappelen en groenten kookt wordt de temperatuur in de pan 100℃ als het water kookt. Wanneer je het in de oven gebruikt in een ovengerecht zit je tussen de 180 en 220℃.
Gebruik je geweckte aardappelen in de airfryer zit je ook rond de 180℃.
En het mooiste is dat het eigenlijk maar 5 minuten nodig is maar voor de zekerheid hou je minstens 10 minuten aan en wat je klaarmaakt zal meestal sowieso al langer dan 10 minuten in de airfryer/oven of pan moeten. Dus je hoeft je daar helemaal geen zorgen over te maken.
En het geldt ook voor fruit dat een PH-waarde heeft boven de 4,5. Kook of verhit het zoals hierboven beschreven, voor consumeren. Hierbij gaat om om het volgende fruit:
- Bananen: 4.5 - 5.2
- Dadels: 6.3 - 6.6
- Vijgen: 4.6
- Tomaten: tussen 4 en 5
- Papaya: 5.2 - 5.7
Behalve tomaten weck ik dit fruit niet. Ik zie het nut er niet van in om dadels, vijgen of bananen te wecken π€ mochten er mensen zijn die dit heel handig vinden hoor ik het graag. Papaya heb ik nooit en tomatensaus kun je makkelijk 10 minuten laten koken voor je het eet. Bijvoorbeeld als je er pastasaus van maakt of soep.
Betekent dit dat je alles maar gewoon in je weckpot kan proppen en wecken maar? Nee, je moet natuurlijk wel de "weckregels" volgen.
Wat zijn die regels?
1. Gebruik schone potten, deksels, rubber ringen en klemmen. Je kunt originele weckpotten gebruiken of oude glazen potten met schroefdeksel. Kijk de rubber ringen na op slijtage.
Na gebruik van een pot laat ik die meedraaien in het afwasmachine, ik berg de potten op in een doos en voor het wecken krijgen ze allemaal een goeie schoonmaakbeurt met een sodasopje. Ik gebruik de volgende weckpotten in verschillende maten. Deze zijn heel handig omdat je na het wecken, als de pot helemaal is afgekoeld, de klemmen moet verwijderen en gelijk kunt controleren of de pot vacuΓΌm getrokken is door de pot aan de deksel op te tillen.
![]() |
Rubber ring en 2 klemmen |
2. Volg de juiste wecktijden en temperaturen.
Die zijn heel makkelijk te vinden op internet. Wecktijden en temperaturen
3. Vul de potten met groenten, fruit of aardappelen, schud tussendoor met de pot zodat de pot goed opvult en vul tot 2 cm onder de rand. Vul aan met vers gekookt water uit de waterkoker tot 1 cm onder de rand.
Het is niet nodig om groenten voor te koken maar wel aan te raden want dan blijft de kleur, structuur en smaak beter. Groenten kook ik 3 tot 4 minuten voor, aardappelen in blokjes of krieltjes (zonder zout) 5 minuten. Bij aardappelen doe ik 1 theelepel zeezout in de weckpot (literpot) en een takje rozemarijn. Bij groenten doe ik het zout in de pan als ik het voorkook.
4. Na het wecken zet je originele weckpotten NIET ondersteboven weg. Glazen potten met schroefdeksel wel behalve die van HAK.
HAK-potten van na 2011 gebruiken schroefdeksels die, wanneer correct gesloten en de inhoud verhit, een vacuΓΌm creΓ«ren. Dit betekent dat de potten al luchtdicht zijn afgesloten na het inmaakproces, zonder dat ze ondersteboven hoeven te staan.
5. Wanneer de potten afgekoeld zijn verwijder je bij weckpotten de klemmen. Bij potten met een schroefdeksel controleer je of het deksel ingedeukt is en dus vacuΓΌm is getrokken. Is alles in orde bewaar je de potten (rechtop) op een donkere, koele plaats.
6. Voor je de inhoud van je weckpot met groenten of aardappelen gaat gebruiken controleer je of de deksel nog vacuΓΌm is getrokken. Zo ja, giet je het in een vergiet en spoel je het af onder de kraan en vervolgens kook of verhit je de inhoud of het gerecht waar het in zit minstens 10 minuten lang op tenminste 85℃ voor het te eten.
Tip: Wanneer je bang bent dat je dit vergeet is het heel makkelijk om dit ook op je etiketje te zetten op je weckpotten. Naast de datum van wecken zet je er ook op dat die pot minstens 10 minuten moet koken.
Wanneer je zo te werk gaat hoef je helemaal niet bang te zijn om ziek te worden!
Ik heb inmiddels mijn nieuwe weckketel uitgeprobeerd deze week ππ.
![]() |
11 literpotten aardappelen en 2 bonen |
![]() |
Rozemarijn bij de aardappelen en bonenkruid bij de bonen |
Je kunt je nu afvragen waarom ik aardappelen weck...aardappelen kun je heel goed bewaren. Bij het oogsten van de aardappelen kwam ik heel veel kleine aardappeltjes tegen en aardappelen met groene stukken of plekjes/gaatjes. Die heb ik gebruikt om te wecken want bij het schillen haal je de plekjes gewoon weg. Nu heb ik alleen grote aardappelen over en dat is ook fijn want dat schilt lekker π. En de geweckte aardappelen kan ik in de winter gebruiken voor stampotten of om te bakken in de airfryer.
Binnenkort hoop ik tomatensaus, pompoensoep, bieten, appelmoes en stoofperen te wecken πͺ alles uit eigen tuin natuurlijk.
Je kunt groenten ook inmaken in azijn en dan heb je helemaal geen probleem want de azijn maakt de PH-waarde heel laag. Maar inmaken is dus iets anders als wecken. Inmaken in azijn doe ik vooral met augurken en komkommers π₯π₯π₯.
En verder?
Tot mijn grote verrassing hangt er een derde honingmeloentje aan in de kas π zo leuk dat het nu wel lukt. En ik heb al een paar pompoenen, die hadden waarschijnlijk last gehad van de droogte want eigenlijk moeten ze nog wat langer aan de plant blijven maar ik hoop dat ze nog narijpen. De steeltjes waren verdord en eentje is afgeknakt. Vandaag ben ik tomaten/courgettesaus aan het maken voor vanavond. Ik heb er ook nog een paprikaatje en een paar regenboogpepers uit de kas bijgedaan, knoflook, uien en courgettes uit de moestuin en natuurlijk eigen tomaten.
![]() |
Derde honingmeloen |
![]() |
Iets te vroege pompoenen |
![]() |
Alles voor tomaten/courgette saus |
En van de pruimen die ik vorige week geoogst had, heb ik pruimenjam gemaakt.
![]() |
Pruimenjam |
Dit was het voor deze week.
Iedereen een fijn weekeind en tot de volgende keer π.
Goeie info over wecken ππ» Ik had alleen wel gelezen dat je pompoensoep niet kunt wecken ivm kerntemperatuur?! Je kunt wel blokjes pompoen wecken om later soep van te maken. Maar ja, wat is waar/onwaar?
BeantwoordenVerwijderen