vrijdag 19 september 2025

De tomaten geven het nog niet op en veel paddenstoelen in de tuin


Hoi iedereen 
Gezellig dat je komt kijken op mijn blog!

Hoe is het weer deze week?
Buien ⛈⛅🌞 afgewisseld met zon en verder in de week steeds minder regen. Het heeft echt veel geregend de afgelopen twee weken, alsof de natuur de droogte goed moest maken van de zomer. De waterstand van het Limfjord is weer hoog en dit zien wij niet alleen aan de waterkant maar merken we ook als we de veerboot op en af rijden. De hellingsgraad wordt dan schuiner doordat er meer hoogteverschil zit tussen de laadklep van de veerboot en de kant. Stijgt het waterniveau nog verder dan kan de streekbus niet meer op het eiland komen πŸ˜… want dan is "de knik" te groot en dit gebeurt dus ook een aantal keren per jaar. Doordat de zon ook regelmatig schijnt willen veel planten er nog niet aan dat het herfst is en blijven bloemen en vruchten geven. In de moestuin en op 't hellinkje staan er pompoen- en courgetteplanten nog volop in de bloei en zitten er veel knoppen aan. In de kas heeft de laatste meloenplant nog drie piepkleine meloentjes gevormd en de paprikaplant staat opnieuw in de bloemetjes en er hangen minipaprikaatjes aan. 

Pompoen
Courgette












Meloen
Meloen

Paprika
Paprika











Deze week heb ik de laatste boontjes geplukt en ik heb eindelijk de kikkererwten geplukt. Ik had gelezen dat kikkererwten geoogst kunnen worden als de struik gaat verdorren maar mijn struiken bleven groen en een gedeelte van de peultjes werden bruin/zwart. Dus ik heb alles geoogst en ben gaan doppen. Nou dat is een karwei zeg, de peulen die nog groen waren (en dat waren ze bijna allemaal) dopte heel moeilijk. Ik kreeg gelijk die garnalenpellers van een of andere reclame van vroeger voor ogen..... En in veel peulen zat maar één kikkererwt, terwijl er twee in passen, dus ik voelde me ook nog eens een beetje genept πŸ˜†. De kikkererwten waren ook groen op enkele na, die waren gelig en gedroogd. Ik ben toch nog maar eens gaan zoeken op internet of dit wel klopt en wat blijkt nu? De peulen moeten gedroogd worden πŸ˜‚ en dan drogen de kikkererwten ook en dan kun je ze veel makkelijker pellen. Vaak worden de struiken helemaal uit de grond getrokken en wordt alles gedroogd. Of ze knippen de takken eraf en drogen die.
"Zo, weer een uur wat ik nooit meer terug krijg" πŸ˜‚πŸ˜… maar onder het doppen heb ik wel gezellig met mijn moeder zitten videobellen, dat dan weer wel. 

Nu las ik dat je groene kikkererwten ook kunt eten, zelfs rauw, maar ik heb ze een paar minuten gekookt en ze smaakten heerlijk, beetje als doperwtjes maar iets meer nootachtig. 

Ga ik nog eens kikkererwten telen? Nee, ik denk het niet. De opbrengst is niet groot genoeg maar ik vind het heel leuk dat ik nu weet hoe het groeit. Wij eten regelmatig kikkererwten want dit smaakt heel goed in curry-gerechten (vinden wij) en dat eten wij vaak. En met bijvoorbeeld wortel, groene boontjes, paprika's en peultjes heb je dan een heerlijke vegetarische curry. 

Kikkererwten in de dop en de laatste boontjes
Gedopte kikkererwten

Ik heb nog veel geweckt en ingevroren deze week o.a. appelmoes van onze appels en deze keer met nectarine en vers sinaasappelsap erbij. Dat is lekker!!! De rest van onze appels en peren hebben we afgelopen zondag naar Jonas gebracht die er appelcider van maakt. Als dank kregen we natuurlijk een paar flessen appelcider mee. Ook heb ik nog meer tomatenchutney gemaakt en ik had habanero-pepers geoogst en heb twee kleintjes in de pan erbij gedaan. Het was echt een hele grote pan met wel 5 liter tomatensaus dus ik dacht; dat kan best. Nou...het is hele hete 🌢πŸ”₯ tomatenchutney geworden maar gelukkig kan het voor Jason nooit pittig genoeg zijn πŸ˜‰. 
Het voorraadkastje zit nu echt vol. 

Ik heb nog 4 liter weckpotten die ik ga gebruiken voor bietjes en pompoenstukjes. De bietjes moet ik nog oogsten en een deel van de pompoenen ook. De paarse peulen doen het nog steeds goed en ik heb ongeveer 150 gram ingevroren. Lekker in een wokgerecht. 








In de zomer rijden wij regelmatig langs het groentekraampje van Pia op Fur. Pia heeft ook een grote moestuin en teelt alles onbespoten dus wat ik zelf niet in mijn moestuin of kas heb, koop ik in de zomer bij Pia. Ze had hele grote gele courgettes en witte kolen liggen. Nu heb ik zelf ook courgettes maar niet zulke grote dus die heb ik gekocht om courgettesoep van de maken en in te vriezen. 

Ik vind courgettesoep altijd een beetje smaakloos dus ik doe er veel verschillende kruiden bij en wanneer we het eten doe ik er nog soepballetjes doorheen. Ook maggikruid is lekker om er door heen te doen. En zo heb je in de winter een soep met zomer-vitamines uit de diepvries πŸ‘.









Ik heb ook twee witte kolen gekocht bij Pia en hier ga ik zelf zuurkool van maken. 

Om zuurkool te maken heb je een grote pot nodig. Tegenwoordig heb je zelfs plastic fermenteringspotten maar ik wilde graag een ouderwetse zuurkoolpot van keramiek met een "waterslot". Toen ik hiervoor ging kijken bleken deze potten heel duur te zijn dus ik ging gelijk op DBA kijken (Deense marktplaats). Maar ook daar vroegen ze er nog veel geld voor, gemiddeld iets meer dan de helft van een nieuwe pot. Terwijl ik op internet aan het zoeken was op "fermenteringskrukke"  kwam ik een bedrijf tegen die deze potten maakt en laten ze nou een pot hebben met een "foutje".....Deze 5 liter pot werd verkocht voor de helft van de prijs maar er stond bij dat het foutje geen invloed had op het functioneren van de pot. Hierdoor werd de pot goedkoper dan een tweedehandse op DBA. Gelijk gekocht natuurlijk πŸ˜„, schoonheid zit aan de binnenkant niet aan de buitenkant πŸ˜‰.


De pot is gisteren (donderdag) aangekomen met verzwaringsstenen erbij! Jason en ik hebben de pot helemaal bekeken en vonden alleen wat minuscule bobbeltjes en deukjes in het glazuur. Dit moet wel een hele strenge kwaliteitscontroleur geweest zijn....

Voor mensen die niet weten wat een waterslot is:
Een waterslot op een zuurkoolpot is een geul in de pot, of in het deksel, die je vult met water om een luchtdichte afsluiting te creΓ«ren. Het doel is om het koolzuurgas dat tijdens het fermenteren (het omzetten van kool in zuurkool) ontstaat, veilig te laten ontsnappen, terwijl je voorkomt dat zuurstof, schimmels of fruitvliegjes bij de kool komen. Hierdoor kan het fermentatieproces optimaal verlopen zonder dat de zuurkool bederft of er schimmel ontstaat. 

De gewichten gebruik je om de kool onder water te houden. 

En verder?
Ik heb weer heel veel tomaten kunnen oogsten. Ze blijven groeien en kleuren 😌 en ondanks de lagere temperaturen geven ze het niet op. Van de oogst van deze week heb ik pastasaus gemaakt en we hebben dat gelijk gegeten 's avonds (we moeten wel want ik heb geen plek meer πŸ˜‚). De hele grote tomaat die ernaast ligt op de foto, is een Ananas Noir, een grote vleestomaat. 

Oogst deze week 
Ananas Noir











De tomaat waar ik ook heel blij mee was dit jaar en heel veel tomaten gaf is de Goldene Kânigin (ook bekend als Golden Queen). De tomaat smaakt heel lekker en omdat het zo'n grote oogst was heb ik er zelfs een gele tomatensaus mee kunnen maken. Er hangen nog heel veel tomaten aan de planten en ik hoop dat ze nog gaan kleuren 🀞.












De tuin staat vol met paddenstoelen, heel veel verschillende en ik ben dus ook lekker met mijn camera bezig geweest deze week. Ik ben geen paddenstoelen kenner maar heb het opgezocht op internet dus het kan makkelijk dat er een paddenstoel tussen staat met een foute naam...

Helaas afgebroken
Vliegenzwam





Berkenzwam
Vliegenzwam

Smakelijke melkzwam
Onderkant











Vliegenzwam
Wie heeft er van mij gegeten?











Peenrode melkzwam
Zwarte berkenboleet










Dit was het weer voor deze keer. Iedereen een fijn weekeind en tot de volgende keer πŸ‘‹.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het heel leuk om reacties te krijgen en probeer ze altijd allemaal te beantwoorden :-)
Soms duurt het even voordat je reactie zichtbaar is...

Kiemgroenten en bosuien kweken in de winter

Hoi iedereen Gezellig dat je aanhaakt πŸ˜€. Het weer Regen, regen, regen.....🌧 wat we afgelopen zomer niet kregen krijgen we nu genoeg. Het z...