vrijdag 12 september 2025

Doet de herfst zijn intrede op Fur?


Hoi iedereen
Wat gezellig dat je mijn blog leest πŸ˜€.

Hoe was het weer de afgelopen week?
Nat, het weer was erg nat πŸ’¦. We hebben megabuien gehad, onweer en bliksem en hele harde wind. De temperatuur is naar beneden en overdag is het tussen de 16 en 18℃ overdag en 's nachts rond de 12℃. Sinds vorige week heb ik de moestuin geen water meer gegeven, was echt niet nodig. Toch doet het nog niet herfstig aan want wanneer de zon doorkomt is het heerlijk buiten en wij lopen nog steeds zonder jas rond. Nu zijn wij natuurlijk al wel echte vikingen geworden πŸ˜‰...Maar vanochtend (vrijdag) was het ineens anders. Toen ik met Lizzy ging lopen kwam ik een buurvrouw tegen en die omschreef het als "skarp luft". Heel veel Deense woorden komen uit het engels en ik vertaal dit dus als "scherpe lucht" en ik vond dit vreemd want ik vond de lucht helemaal niet scherp en kon mijn ogen gewoon open houden πŸ‘€πŸ˜³πŸ˜… maar de buurvrouw vertaalde het als "crispy", alsof er vorst in de lucht zit en dat klopte inderdaad dus ik denk dat de herfst nu toch echt zijn intrede maakt hier maar ik hoop dat het zonnetje nog een tijdje blijft doorbreken want ik heb nog steeds heel veel tomaten die nog moeten rijpen πŸ…. 
En zoals in het voorjaar bij ons de donkerte heel snel plaats maakt voor daglicht merken we nu hoe snel de donkerte het al weer gaat overnemen. Langer donker in de ochtend en eerder donker in de avond. 

De moestuin en 't hellinkje heb ik geen water gegeven deze week maar veel bakken natuurlijk wel. Wanneer ze tegen het huis of de garage aan staan krijgen ze niet veel regenwater. Verder geven de komkommerplanten nog steeds snackkomkommers al gaat dit wel al minder worden. Ik heb gisteren de laatste mini-meloen geplukt en alle peperplanten heb ik binnen op de vensterbank gezet. Er zitten nog zoveel pepers aan en ik wil die nog graag kunnen oogsten. De verwarming is nog niet aan binnen maar het is binnen wel wat warmer dan in de kas, daar staan de deuren nog open 's nachts want het is erg vochtig. 

Peperplanten
Regenboogpepers
Habanero pepers












Is het moestuin-seizoen dan nu bijna over?
Wel nee, ik heb nog bietjes, wortelen, kikkererwten en preien in de moestuin staan. Ik zou nog spinazie kunnen zaaien maar ik weet niet of ik dit nog ga doen, de diepvries zit al aardig vol πŸ˜…. Je zou ook nog Veldsla kunnen zaaien maar die heb ik ook nog staan. De spinazie en de slasoorten hebben het niet goed gedaan niet jaar. Te warm en te droog en ik had daar meer aandacht aan moeten besteden maar zoals ik al eerder gezegd heb; ik had teveel tomatenplanten πŸ˜‚. Er staan ook nog courgetteplanten in de moestuin met courgettes die nog iets groter moeten worden. Een aantal bonenplanten hebben we weggehaald maar een deel staat er nog (gele boterbonen en peulen) en geeft nog steeds bonen. Een deel van de pompoenen heb ik geoogst, hun steeltje was al helemaal kurkachtig, er moeten nog een stuk of 7 pompoenen geoogst worden. 

Wanneer ik de laatste pompoenen geoogst heb maak ik pompoensoep om in te vriezen en een deel van de pompoen ga ik wecken. 







.
En we hebben een doos peren en 3 dozen appels uit ons boomgaardje en er hangt nog veel meer aan 🍎🍏🍐. Dus ik heb deze week weer ontzettend veel appels en peren geschild en geweckt. 

Een deel van de appeloogst gaat naar Jonas en daar krijgen wij een fles (of twee) appelcider voor terug 🍷...









Deze keer heb ik een appelmoes gemaakt met sinaasappel en gember. We hebben al geproefd en het smaakt heerlijk! Wat is dat lekker zeg, hele frisse smaak. Dit weekeind ga ik appelmoes maken met nectarines (gekocht bij de Lidl), kijken of dit ook lekker is. Verder ook nog tomatenchutney met appel gemaakt om te wecken, dat is ook zooooo lekker. Wanneer iemand hier graag de recepten van wil hebben, gewoon even om vragen πŸ‘. En natuurlijk heb ik deze week ook weer zo'n geweldige tomatensalade gemaakt πŸ‘Œen een focaccia met eigen tomaten en uien (en pesto uit een potje).

Peren, appelmoes en
tomatenchutney
Tomatensalade
met ui

Focaccia met eigen
tomaten en ui












Ik ben zaden aan het verzamelen van bloemen en vruchten die ik volgend jaar weer wil zaaien. 
Op donderdag was ik bij Guyonne en die liet mij een paar tomaten proeven uit haar kas en ik was meteen verkocht. Ik heb nog nooit zulke zoete tomaatjes geproefd. De kleine rood/oranje tomaatjes zijn Sungold tomaten en smaken naar druiven en de donkere tomaat is waarschijnlijk een Black cherry tomaat (Guyonne wist het niet meer precies) en vond ik inderdaad naar een kers smaken. Ik kreeg er een aantal mee voor de zaadjes maar toen ik op internet keek zag ik dat de Sungold een F1 tomaat is. Dit wil zeggen dat het een hybride tomaat is en die kun je niet vanuit de zaadjes van de tomaat kweken, je krijgt dan namelijk nooit dezelfde tomaat, maar ik heb gelijk zaadjes besteld πŸ˜‰.  

Zaden verzamelen
Sungold en waarschijnlijk Black cherry











Bij Guyonne doen de Artisjokken het heel goed in tegenstelling tot bij mij. Ik heb nog geen knop kunnen bespeuren en dat zal nu ook niet meer gaan gebeuren ben ik bang. Guyonne heeft ze veel compost gegeven dus dit is een lesje voor mij voor volgend jaar, meer compost! Verder had ze nog een Chinese bieslook voor mij, echt lief, nogmaals bedankt Guyonne! 

Artisjok bij Guyonne
Chinese bieslook
Bloem van Chinese bieslook













Wat is Chinese bieslook?
"Chinese - of knoflookbieslook is meerjarig en kan goed tegen kou. Het platte blad smaakt naar knoflook en de witte bloemen trekken veel bijen en vlinders aan. De plant komt elk voorjaar weer op en bovendien heeft hij nauwelijks last van plagen en ziektes, en hoef je alleen maar water te geven."
Ik heb het geproefd en ik vind de smaak een combinatie van knoflook en ui, heerlijkπŸ‘Œ. Ik heb de plant zolang in een pot gezet want ik weet nog niet waar ik 'm in de moestuin wil zetten. 

En verder?
Wij hebben nog nooit zoveel kikkers in de tuin gehad als dit jaar, wanneer ik nog in het donker buiten loop in de tuin moet ik met een zaklantaarn eerst voor me in het gras schijnen voor ik een volgende stap neem 🐸🐸🐸. Laatst vond ik er weer eentje binnen in huis maar helaas had die het niet overleefd. Padden hebben we wat minder dit jaar behalve natuurlijk mijn vaste bewoner in de kas die mij nog steeds heel vaak laat schrikken door bijvoorbeeld in een open zak met potgrond te gaan zitten en als je dan potgrond wilt pakken springt hij in je nek...

Ook onze tuinfazant is weer terug van weggeweest (of een nakomeling ervan), Lizzy joeg hem heel stoer uit de tuin afgelopen weekeind πŸ’ͺ, vond ie niet leuk, hij protesteerde zo luid dat ik dacht dat ie het loodje aan het leggen was. Het geluid dat ze maken noem je "kokkeren", had ik nog nooit van gehoord en wordt omschreven als: vrij schel en rauw en doet wat denken aan een krakend klapdeurtje. Ik mis hierin wel "hard" want het volume is behoorlijk hoor! En natuurlijk legde hij het loodje niet, Lizzy zou niet durven πŸ˜†.

Het jachtseizoen  is hier weer begonnen (1 september) en ik wordt regelmatig 's ochtends vroeg wakker van geweerschoten. Als dierenvriend vind ik dit vaak moeilijk om aan te horen maar ja, het is hier nog heel gewoon en ingebakken in de Deense cultuur en ook op Fur is de jachtvereniging heel actief.  
En dan denk ik maar aan het oude spreekwoord: 
's Lands wijs, 's lands eer 
(betekenis: dat ieder land zijn eigen gewoonten en zeden heeft, en dat het belangrijk is deze te accepteren en zich eraan aan te passen wanneer je er bent). 

Dat was het voor deze keer. Iedereen een fijn weekeind en tot de volgende keer πŸ‘‹.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het heel leuk om reacties te krijgen en probeer ze altijd allemaal te beantwoorden :-)
Soms duurt het even voordat je reactie zichtbaar is...

Doet de herfst zijn intrede op Fur?

Hoi iedereen Wat gezellig dat je mijn blog leest πŸ˜€. Hoe was het weer de afgelopen week? Nat, het weer was erg nat πŸ’¦. We hebben megabuien g...